• cumhuriyetin kuruluş yıllarındaki kültür kurumlarından başlıcalarındandır.

    bu okullar 2 tür derslikten oluşmuştur. a dersliklerinde,yalnızca yeni harflerle okuma-yazma öğretimi; b dersliklerinde ise okuma,yazma,hesap,sağlık bilgileri ile yurttaşlık eğitimi verilmiştir. cumhuriyetin kuruluş yıllarındaki kültür kurumlarından başlıcalarındandır.
  • yeni harfler yasası’nın kabulü ve millet mektepleri yönetmeliği’nin hazırlanması ve kabul edilmesinden sonra 1 ocak 1929 tarihinde millet mekteplerinin resmen açılışı yapılmıştır.

    türk tarihinde tam anlamıyla bir “eğitim seferberliği” diye nitelendirebileceğimiz bu dersliklerden bir gün içinde, yalnızca istanbul’da 2500 adet açılmış ve aynı gün 1208 derslikte eğitim çalışmalarına başlanmıştır.

    bu arada, yeni harfler ve millet mektepleri konusunda büyük çabalar harcayan genç ve idealist milli eğitim bakanı mustafa necati bey’in aniden ölümü üzerine, bu görevi de üstlenen başbakan ismet paşa, 1 şubat 1929 öğretmenlere gönderdiği bir kitapçıkta, yetişkin öğrencilerine özenle yaklaşmalarını istemiş ve “derslerinden bir öğrencinin azalmasının bile, kendileri tarafından bir izzeti nefis meselesi” yapılması gereğine dikkati çekmiştir.

    kaynakça: millet mekteplerinin yapısı ve çalışmaları (1928 – 1935)
hesabın var mı? giriş yap