• "mimar sinan'ın bir efsane kahramanına dönüşmüş olması onu ve eserlerini objektif bir gözle değerlendirmeyi zorlaştırıyor. haliyle klasik dönem osmanlı mimarlık tarihi de bir mimar sinan övgüsüne dönüşüyor. mimar sinan'ın dehasını ve önemini inkar etmek tabi ki mümkün değil ama hakkında yazılmış eserler kütüphanelere sığmayacak hacme ulaşmış durumdayken, mimar sinan eserlerini eleştirel bir gözle ele alan çalışmaların eksikliği türkiye'de mimarlık tarihi çalışmaları adına ne ifade ediyor acaba?

    50 sene kadar süren mimarbaşılığı sırasında 16.yy'ın teknolojisiyle 400 civarında eseri inanılmaz geniş bir coğrafyada inşa eden/ edilmesini organize eden bir insanın birçok yanlış karar da vermiş olması mümkün değil midir? mimar sinan'ın eserlerinin, tasarım kusurları açısından incelenmesi dönemin mimari örgütlenmesini ve inşa işleyişini daha iyi anlamak açısından iyi bir fırsat olamaz mı?

    bu yazı, süleymaniye camisi'nde tespit ettiğim bir tasarım kusurundan hareketle bu tartışmanın açılmasına zemin oluşturmak üzere yazılmıştır. baştan söylemesi: bu yazıda iddia ve ispatlar değil, sorular ve tahminler var. kesin olan bir şey var; o da, mimar sinan'ın en önemli eserlerinden biri olan süleymaniye camisi'nde, yapının önemi ile bağdaşması mümkün olmayan bir tasarım sorunu olduğu."

    tamamı için link

    ayrıca; haliç kıyısındaki sokullu mehmet paşa camii'nde, her ne kadar sinan çamur üstüne yapı inşa ederken çok başarılı olsa bile, pisa kulesi benzeri olarak yapının bütünsel olarak zeminden ayrı çalışarak eğilme durumu söz konusu. çok önemli yapılar yapması eleştirel bakılmasının önüne geçmemeli, eleştirel bakacağım derken adamın yapıları mahvedilmemeli.

    edit:imla lunatixx uyardı.
    zorunlu edit:işbu entry'de sadece son paragraf bana aittir.
  • mimar sinan uzerinden prim yapmaya calisan ergen beyani.
    hata yaptiysa ne yapalim birader, maasini mi keselim, ceza mi yazalim?
  • elinde son model bilgisayarı,leb demeden otel dikecek düzeyde gelişmiş çizim programları,onu geçtim teknik çizim alet edevatları(kısacası tüm imkanlara sahip) olan,güzide türk üniversitelerinin(!) mimarlık fakültelerinden mezun yeni yetme bir mimarın beyanatı.

    o yüzden çok da şey yapmamak lazım.adam senin 2015 yılında tasarlayamadığını yüzyıllar önce yapmış ulan!

    edit:arkadaşın eleştirisi okunarak entry yazıldı,görüş belirtildi.göbek kaşıyarak değil.adamın 500 sene önce yaptığında bugünkü teknoloji ile hata aramak tekrar yazıyorum tek kelime ile saçmalıktır,kendi bloğunun reklamını yapmaktır.mimar sinan eserleri ile anılan bir mimardır.500 sene önceki imkanlarla bu kadarını düşünebilmiştir.başlık sahibi arkadaşa yegane tavsiyem bugünkü çarpık yapıları eleştirerek bloğuna almasıdır,500 sene önceki değil.

    edit 2: blog, başlık sahibi arkadaş ucandonun değilmiş,sağolsun mesajla iletti.tabi bakış açım yazı onun olsa da olmasa da aynı.
  • yapılar son derece başarılı 500 senedir ayakta ama kaç deprem kaç yangın geçirmiş mental yeteneksiz. mimar sinan eseri hiç bir esere dokunmayalım dokunduğumuzun da içine sıçalım. pardon çok da şey yapmayalım. bahsi geçen konuda zaten korunması üstüne bir yazı vardır mimar sinan'la yarışma durumu söz konusu değil.
  • mimar arkadaşın ortaya koyduğu teorileri okuyup anlamak yerine direkt bok atma, aşağılama sürecinin başlatıldığı başlık. bu yazıdan sonra kimsenin "ulan mimar sinan dedik kof çıktı" diyeceğini, mimar sinan'ın o zamanın şartları ile 3 kıtada 400'den fazla yüzyıllara meydan okuyan eserler diken büyük bir dahi olmadığını iddia edecek birinin çıkacağını sanmıyorum. cafede batak çevirmek yerine bu mimar kardeşimiz oturmuş düşünmüş araştırmış kendince bir çalışma yapmış bunu da mesleki bilgileri ile pekiştirmeye çalışmış. bilgiye saygınız yoksa bari biraz emeğe saygınız olsun yahu.

    edit1: bu yazıyı tam olarak neresiyle okuduğunu tam cozemedigim ve mimar sinan'a hakaret ettiğimi dusunup hakaret mesajı atan dingillere de ayrıca teşekkürler.
  • bir varsayım.

    benim anlamadığım konu, yazıyı hiç okumadığı her hallerinden belli olan kişilerin, şahsiyetleri* tanrılaştırıp eleştiriye tamamen tahammülsüz olması. yok bilgisayar varmış öylesi yapılamıyormuş. ulan adam duvardaki su tahliye oluklarından bahsediyor. konu ile ilgili bilginiz varsa konuşun da biz de öğrenelim*. şu şu açılardan bu yazıdaki fikir hatalı diyin. sonra vay efendim ssg bize niye laf etti. eder tabi.

    (bkz: #52314688)

    düzenleme : ekran görüntüsü aldım, kaçmayın.
    düzenleme 2 : ucando mahlaslı yazara teşekkürler.
  • mimarların şantiye şefi olduğunu gören varsa parmak kaldırsın.mimar sinan projeleyen ve uygulayanken,sen sevgili mimarcık hayatında hiç şantiye tozu yuttun mu?çizdiğin projenin bir kere uygulayıcısı oldun mu?ofiste autocadten 3 5 komutla çizdiğin projeyle dünyayı kurtardın da haberimiz mi olmadı?mimar sinanı eleştirmek için,üniversite okumak,üj bej proje çizittirmek yeterli mi?
  • oldukça güzel yazılmış bir yazı.
    bilmeyenler için, bilimsel incelemeler bu şekilde yapılıyor. adam en başından söylemiş, mimar sinan bu kadar övülürken ona eleştirel bakmak zor. ama hadi bir deneyelim.
    hatalar da ders çıkarmak için var. mimar sinan'ın yaptığı hatalardan ders çıkarmak mimari açıdan bizi daha ileriye götürmez mi? götürür.

    "yeni yetme mimar" ya da "mimar sinan üzerinden prim yapmak" diye bir şey bilimde olmaz kardeş. sen ekonomi biliminde adam smith'in tezleri üzerinden konuşan adama "adam smith üzerinden prim yapıyor." ya da rölativite hakkında yazan biri için "einstein üzerinden prim yapıyor" diyebilir misin?
    bilimsel makale yazarken hiç atıfta da bulunmayalım o zaman, bourdieu ne demiş, marx'ın da şöyle bir teorisi varmış demeyelim mesela. alim allah, üzerinden prim yaparız ya da yaptığımızı söylerler falan.
hesabın var mı? giriş yap