• yapı ve kredi bankası başta olmak üzere bazılarının "resim çekme ve görüntü kaydetme" gibi yeni izinler isteyerek insanların özel hayatına tecavüz etmeye başlayan, ileride dikkatsiz ve bilgisiz çok insanın canını yakmaya gebe icat.
  • yaratıcılığı ortalamanın bir tık üstünde olup da yazılımı severek yapanların gerçekten de bu devirde ve önümüzdeki seneler boyunca kolay yoldan zengin olabileceği bir alan. bu işle ilgilenmek isteyen arkadaşların dikkat etmesi gereken iki nokta var:

    1- yazılımı severek yapmak. öyle bas bas size kurs satmak için söylenen "herkes yazılım yazabilir" lafı doğru değildir arkadaşlar. onun doğrusu "herkes kod yazmayı öğrenebilir". kod yazmak ile tam bir yazılım yazmak bambaşka şeylerdir. 100 satır kod yazıp aha yazılımcıyım demekle olmuyor.

    bu iş gerçekten çok yoğun emek ve ilgi istiyor. yazılımcı isen evet birazcık yaratıcılıkla kısa yoldan para kazanmanın çok yolu var ancak kısa yoldan iyi yazılımcı olmanın yolu yok.

    2- usability yani kullanılabilirlik. bazen birbirinin kopyası uygulamalardan sadece bir veya iki tanesi tutuyor. bunun sebebi ise uı yani user ınterface yani usability. user ınterface'i, kullanılabilirliği çok iyi ve sade olan uygulamalar her zaman tercih edilir. bir uygulamanin çakması, gerçeğinden daha iyi bir uı'a ve usability'e sahipse o zaman çakması daha çok kullanılır. bu evrenseldir. usability'e kesinlikle önem verin ve youtube kurslarına göz atın. (renk paletleri, component placements, layouts vs.)
  • herkesin kafasında "bu kesin tutar" dediği fikri olan ama yazılım bilgisi olmadığı için sadece fikir aşamasında kalan kişileri temsil eden isimdir
  • guncelleme olayinin boku cikmis olan hede. en azindan android icin boyle. hemen her hafta minimum 25 uygulama guncellemesi aliyorum. telefondaki uygulama sayisi ise 50 civari. kabaca her uygulama iki haftada bir guncelleniyor demek oluyor bu. "wirelesstan otomatik guncelleniyor zaten yeaa" falan denilebilir ama bir anda 25 tane guncelleme alan telefonun bunlari halledip kendisine gelmesi de 1 saat falan suruyor. nasil bir urun gelistirme sureci her 7-8 isgununde bir yeni bir version cikmanizi gerektiriyor hacilar?
  • hemen her alışveriş sitesinin aplikasyonu var. hepsini sildim. browser dan giriyorum böyle daha iyi.
  • bazen guncelleme yaptiginizda aldiginiz tek seyin eklenmis reklamlar olan dalga.
  • türkiye'de mobil uygulama geliştiren ve bunu pazarlayan (aslında geliştirmesi de şart değil kendi appstore veya google play hesabında yayımlasa da olur, ciddi hibe alabiliyor. tübitak ve kosgeb'den bahsetmiyorum.

    eğer bir şirketiniz var ise app'ler bu şirket hesabından yayımlanıyorsa (veya taşırsanız)
    yurt dışı reklam giderlerini kesin olarak %60'ını iade alabiliyorsunuz. uygulama başına 9,6 milyon tl'ye kadar iade ediyor ticaret bakanlığı.
    appstore ve google play komisyon giderlerinin yarısını 2,4 milyon tl'ye kadar iade ediyor.
    adjust-appsflyer gibi mmp araçlarını, cloud giderlerini, slack-monday-asana gibi giderleri devlet %60 iade ediyor. limitler 2 milyon tl harcama.

    devlet iade etmez, torpil gerekir gibi safsatalara kıçımla gülebilirim çünkü geçen sene binlerce başvurunun onayına şahit olduk. bunların çoğunluğu da ufak startuplardı. bilgi almak isteyenlere bir mesaj kadar uzağım, sözlüğe üye olamayanlar bilirkisi20 gmail adresine mail de gönderebilir.
  • ömrü çok uzun olmayan teknolojik alan.

    yerini aynı kullanıcı deneyimini sağlayacak olan web uygulamalarına bırakacaktır.
  • reklam geliri belli olmayan bütün uygulamalardan korkacaksın. donunuzu almasa da donunuza kadar görür evelallah.

    (bkz: kullanım şartlarını okudum kabul ediyorum)
  • şu ara revaçta olan işlerden biri. bu işi yaparak çok para kıranlar var. aldı başını gidiyor. ilginç bir fikir bulup minik bir yatırım yapmak gerek. insanlar en çok öğrenime yatırım yapıyorlar, bununla ilgili bir şeyler yapılabilir. doğru bir şekilde dil öğreten ve insanların ilgisini perçinleyen bir uygulama yapılıp destek alınırsa bununla ilgili ortaya güzel bir sonuç çıkabilir.
    mesela internet siteleri olan kişiler mutlaka mobil uygulama yapmalı/tırmalı...
hesabın var mı? giriş yap