• çin tuzu.
  • gelmiş geçmiş en lezzetli şey. bu maddenin çok küçük miktarları, her türlü yiyeceği leziz hale çevirir. boka katılsa bok bile güzel olur, o derece...
    bilimum aromalı cipslerde (özellikle soğan, peynir, biftek aromalı), et suyu tabletleri, hazır çorba vs içerisinde bulunmaktadır. lezzet arttırıcı olarak da isimlendirilir.
  • bazi bitkilerde dogal olarak bulunan, sagliga zarari / yarari tam olarak cozulemedigi icin pek cok ulkenin saglik bakanligi tarafindan onaylanan, ama kamuoyundaki yankilari ve "herseyin azi karar cogu zarar, dogal madde diye girtlagimiza sokusturmaniz gerekmiyor" havasi yuzunden son zamanlarda karaya bulanan bir garip madde. bu maddenin en kotu yan etkisi insulin salgisini arttirmasi ve kan sekerini dusurmesidir, bu yuzden yarim saatte bir acikirsiniz. obesite'nin bas kaynaklarindan oldugu varsayilmaktadir (ispat degil, varsayim). son 20 yildir kullanimi cosmustur, cunku bu madde sayesinde cok daha az "besin" koyarak cok daha fazla urun uretebilirsiniz. mesela icinde 10% tavuk suyu, 90% msg olan bir corbanin tadi size icinde 100% tavuk suyu olan bir corbadan daha guzel gelecektir. bu baglamda bol bol somurulmektedir. fast food sektoru bu maddenin son kalesidir, en saglam kalesi degil. en saglam kalesi hazir corbalar, corba tozlari, hazir yemekler, bulyonlar hatta ve hatta abur cubur, cukulata gofret turevi seyler bile olabilir. sanilanin aksine nerede ise tatsiz ve tussuzdur. bu yuzden ota boka her seye konabilir.

    daha fazla bilgi icin : http://www.msgtruth.org/
  • dunya uzerinde bir cinlilerin, bir de benim boyumun kısa kalmasına sebebiyet veren madde* , boyle bir etkisi olup olmadigi konusunda da en az isa'nin son aksam yemegi tablosunun louvreda oldugunu zannedecek kadar kultursuzum, evet, ama suclayacak bir sey lazim. (bkz: canim cok fena kandirmislar seni)
  • umami olarakta tanımlanan gıda katkı maddesi.
  • psikoloji derslerinden hatırladığım kadarıyla beyin kan bariyerine takılmadan hemen beyne geçiş yapan ve burada yemekten aldığımız lezzeti arttıran reseptörlere bağlanan bir madde. fazlası başağrısı yapıyormuş kısa vadede.
  • gayet etkili bir migren krizi tetikleyicisidir.
  • 0-1 yaş arası çocuklara "amanda yesin büyüsün" fikriyle verildiğinde çocukların zeka gelişimlerini yavaşlatacak olan madde...
  • (bkz: msgtruth.org)
    (bkz: msg facts)
  • - 1980'de fda tarafindan gorevlendirilmi$ "federation of american societies for experimental biology" grubu tarafindan yapilan analizde gunluk kullanimda herhangi bir zarari bulunmadigi sonucuna varilmi$.

    - 1986'da fda'in tavsiye komitesi tarafindan gunluk tuketim miktarlarinda alimlarin olasi kisa vadeli reaksiyonlar di$inda insana herhangi bir zarari olmadigi aciklanmi$.

    - 1987'de dunya saglik orgutu ve united nations food and agriculture organization msg'yi gida icerikleri arasinda "en guvenli" kategorisine koymu$.

    - 1991'de avrupa komisyonu'nun gida komitesi msg'nin guvenligini tekrar onaylami$ ve gunluk alimda herhangi bir sinir koymami$.

    - 1992'de american medical association raporuna gore hicbir glutamat ce$idinin ciddi bir saglik sorununa yol acmadigi saptanmi$.

    - 1995'te tamamlanan ve varolan akademik makalelerin taranarak 350 sayfalik rapora cevrildigi "federation of american societies for experimental biology" ara$tirmasina gore yemekle alinan msg'nin alzheimer, als gibi uzun vadeli kronik hastaliklara ya da beyin tumoru veya hasarina yol actigina dair hicbir delil olmadigi tespit edilmi$.

    kaynak:

    http://www.cfsan.fda.gov/~lrd/msg.html
hesabın var mı? giriş yap