• çünkü benzinin arzı motorinden daha yüksektir.

    propan, gaz yağı, benzin, motorin ve daha ağırları...

    rafinerideki işlemlerden sonra tank yukarıdan aşağıya bu sıralama ile dolar. bunu belirleyen de özgül ağırlıkları zaten. burada elde edilen benzin, mazotun yaklaşık iki katıdır.

    motorinin ucuz olması için özellikle sübvanse edilmesi gerekir. bu gibi vergisel sübvansiyonların olmadığı amerika'da motorin hep pahalıydı mesela.
  • motorin her dönem benzin'e göre daha pahalı ve maliyetli bir yakıttı ancak ağırlıklı kullanımı tarım ve lojistikte olduğu için devletler tarafından daha az vergi alınarak sübvanse edilirdi. bugün türkiyedeki binek araçların da çoğu 2008-2012 arası dünyanın en pahalı akaryakıtını kullandığımız dönemde edindiğimiz alışkanlıktan ötürü dizel motora sahip. benzinli araç yok denecek kadar azaldı.

    devletin de son dönemde akaryakıttan aldığı vergi iyice erimiş olduğu ve akaryakıt fiyatlarının en büyük kısmını artan petrol fiyatları nedeniyle rafineri çıkış maliyeti oluşturduğu için motorin benzinden daha pahalı hale geldi.
  • 159 litrelik ham petrolden özgül ağırlığı işlemlerde azaldığı için 170 litrelik rafine malzeme çıkar.bunun %42'si benzin,%21'i motorin'dir.
    yani 1 varilden çıkan benzin kadar motorin üretmek için 2 varil gereklidir.

    zaten bu zamana kadar motorinin düşük olmasının sebebi özellikle tarım ve nakliye'de dizel kullanılmasından dolayı verilen ağır sübvansiyonlardı,ancak kasada para bitince bunlar da yavaş yavaş kalkacak.

    eşyanın tabiatı gereği benzin fiyatının 2 katı olması gerekli.ancak bu olursa enflasyon %300'den aşağı olamaz bir senede,bakalım nasıl becerecekler?
  • yanlış hatırlamıyorsam, işlediğimiz ham petrolden elde ettiğimiz benzin yeterli gelirken (hatta ihraç ediyoruz sanırım) mazot yetmiyor ve ayrıca mazot ithal ediyoruz.

    dipnot: bu durumu 5-6 yıl kadar önce araştırdım ve durum buydu. bilgi, bugün geçerli olmayabilir.
  • rafineri maliyeti açısından baktığınızda türkiye'de de var olan durum. benzin'deki vergi daha yüksek olduğu için türk insanı benzin daha pahalı sanır.
  • petrol rafine edildiğinde kabaca elde edilen motorin miktarı benzinin yarısıdır. yani motorinin arzı daha düşüktür. türkiye'de ticari araçlara ek olarak binek araç olarak da dizel talep edilince benzini ihraç eder duruma geldik. üretimi benzine göre az olan motorine bu kadar talep olunca fiyatı da benzini geçmiş oldu ülkemizde.
  • benzinli araçlar genellikle bireysel kullanıcılardadır. ona zam yaptığınızda bireysel kullanıcı aracını garaja koyar, benzin almayı bırakır.

    motorinli araçlar ise genellikle iş hayatında kullanılır. zam yapsanız da işlerin devamı için bu araçlar kullanılmak zorundadır ve yakıt satışında gözle görülür bir düşüş olmaz.

    laffer eğrisine göre de artışların motorin bazında daha fazla olması akla yatıyor.
  • avrupada fransa dışında motorini benzinden pahalıya satmayı huy edinmiş ülke yoktu. son zamlardan sonra biz de fransa gibi yapar olduk. peki neden?
    fransada çevre kaygısı nedeni ile motorin pahalıdır. bizde ise piyasayı yönemediğimiz için motorin pahalandı.
    ham petrolden alacağın benzin, mazot, gaz, katran vb. oran olarak bellidir. bunu bilen devletler ülkelerindeki tüketimi de bu oranlarda olacak şekilde planlar, buna göre halkı yönlendir. bizde ise vergi alma sevdamız ve km de daha az yakıyor (çoğu hususi otomobil için geçerli değildir) izlenimi oluşturmak için mazotlu araçlara insanlar yönlendirildi. sonuçta mazot talebi patladı, benzin talebi düştü. ihtiyacımız olan mazotu üretmek için ihtiyacımızdan fazla benzin de üretir olduk.
    tork yada başka değişle çekiş isteyen ağır yük sınıfı işler haricinde mazot kullanılması hatadır ancak biz dizel otomobilleri adeta teşvik ettik.
    türkiye yıllardır ihtiyacı olan mazot için üretmek zorunda kaldığı ve pek kar edip satamadığı benzinde net benzin ihracatcısıdır ve sanılanın aksine bu iyi birşey değildir. alıcılar nihai ürün olan benzin yerine ham petrol almayı tercih eder.
    özetle bu kafa değişmezse daha çoook zarar görürüz.
  • giderken geride enkaz bırakmak.
hesabın var mı? giriş yap