• anlamlı karşılaştırma.

    şimdi efendim. ben uzun süredir düşünüyorum da, mühendislik bilimleri çok lüzumsuz gelmeye başladı bana. eski sevgililerimden biri elektrik mühendisiydi, bu sebeple hakkında az çok bilgiye sahibim. ve mühendislik bilimleri de, bu başlıkta, daha çok elektrik elektronik mühendisliğine refer eder. sosyal bilimciyim kendim de. sosyal bilimler de uluslararası ilişkiler, political science ve sosyoloji gibi bölümlere refer eder.

    bahsettiğim eski sevgilim, doktorasında fiber internet filan üzerine çalışacaktı. yani interneti hızlandırmaya, ışık hızıyla veri aktarımına filan çalışıyor bu grup. ben de hep derdim ki, lan boşver ışık hızında olmayıversin, 5 dk geç insan filmlerin, bir sonraki servise biniverirsin. ona da mantıklı gelmiş olacak ki kafası karıştı, farklı projelere yönelmeye başladı hatta o ara. sonra bana bir video izletti. elektrik mühendislerinin ulaşmaya çalıştığı dünyayla ilgili.

    a day made of glass

    şimdi, video güzel. böyle bir dünyada yaşamak ister miyim? evet. kısacası, tüm evin camla dolu olması ve tamamının birbiriyle bağlantılı, ve bilgisayar donanımında olması.

    ama sizce de aşırı bir lüks değil mi? bırak kumanda kalsın bir tuşla aç televizyonu dokunmatik ekran olmayıversin. ben biraz sorumluluk hissediyorum üzerimde insanlara karşı ve dünya gördüğümüz durumdayken bu kadar aşırı lükse kaçılmasını doğru bulmuyorum. araba geleni tanıyor, otomatik açılıyor. bırak çevirivereyim kontağı. telefon masaya konunca etkileşime girip ekranını masaya aktarıyor. çocuklar da kendilerine çekip babaannelerini görüyor. bırak elden ele veriverelim telefonu. dünyanın daha öncelikli ihtiyaçları var güzel insan.

    sosyal bilimlere bakarsak, dünyadaki gerçek ihtiyaçlarla ilgilendiğini görebiliriz. şimdi de sosyal bilimlerin sorularına bakalım. milyonların ölmesine sebep olan iç savaşlar nasıl engellenir? dış politika hamleleri universal bir rasyonelite düzleminde gerçekleşiyor olup tahmin edilebilir mi yoksa liderler bireysel olarak önemli midir? muhtemel bir iran-amerika savaşı nasıl önlenir? açlık olan ülkelere ne yapılabilir? vs.

    şimdi duygusalsın diyeceksiniz ama, insan rasyonel olduğu kadaar duygusal da bir varlıktır. ben, şahsen, duygusal olduğunu kabul ederek; dünyanın bir tarafında insanlar açlıktan ölürken, diğer tarafında insanların tüm camları bilgisayar yapma çabasını en naif tabirle hoş bulmuyorum.

    özet: mühendislik bilimleri parası olana gereksiz lüks sunarken, sosyal bilimler dünyanın birincil ihtiyaçlarına çözümler arar.
  • anlamsız karşılaştırma.

    ikisinin de yeri ayrıdır tabi.ikisi de olmasa dünya yaşanılır bi yer olmazdı(şimdi süper mi dersin belki hayır ama bi şekilde idare ediyoruz karşı kabilenin ateşini çalmak için bi mücadele içerisine girmiyoruz).biz durumu biraz varsayımsal alıp ikisinden birisinin hiç olmaması durumunu ele alalım.

    mühendisliğe lüks olarak bakmak en başta çok basit bir bakış açısı olur.mühendislik lüksler sunduğu kadar ihtiyaç da içerir.örnek verelim depreme dayanıklılık.tabi ben mağarada yaşarım ya da tüm dünya çadırlarda yaşayabilir diyorsanız orası ayrı.hadi yüksek binalar yapılmadığını varsayalım bugün için böyle konuşmak kolay olabilir ama insanlar geçmişte sıkıntısını çekmişler ki çözüm üretmişler.

    milattan öncesine gidelim.çinde ilk devletin kuruluş hikayesi ilginçtir.nehirdeki su basmalarını engelleyen bir mühendis tüm çin kabilelerinin lideri olmuş ve tarihteki ilk devletlerden birini kurmuştur.birbiriyle savaş durumunda olan o kadar kabileyi birleştirebildiğine göre insanların nasıl bir sıkıntı çektiğini az çok tahmin edebiliriz.

    ihtiyaçlarla da bitmez tabi bu iş."bana lükslerimi verin ihtiyaçlarım olmadan da yaşarım." demiş oscar wilde.insanı insan yapan tek özellik düşünebilmesi konuşabilmesi filan değil lüksleridir.akıllı telefonumla fıtı fıtı yapamayacaksam neyleyim sosyal bilimleri.
  • post modern eğitim sisteminin bok yemesinden kaynaklı ortaya çıkan karşılaştırmadır. bilimi sözel, sayısal, eşit ağırlık diye kategorilere bölerek sende sayısal zeka var diğerlerinden anlamazsın, sende sözel zeka var hiç kasma matematik yapamazsın diye diye kendimizi kısıtlaya kısıtlaya en son artık böyle birbirinden çok uzak şeylermiş gibi kapıştıracak hale getirdik.

    oysa bak 1700 1800 lere kadar ortaya çıkan tüm mucit, dahi ve filozoflar birbiriyle alakasız en az 3 4 bilim dalında kendini geliştirmiştir. filozof dediğin adam ben sözelciyim deyip geçmemiş geometri ile astronomi ile ilgilenmiş o alanlarda da birşeyler ortaya çıkarmış. mucit dediğin adam icat yapmakla kalmamış insan psikolojisi üzerine teoriler üretmiş, sosyolojik tespitlerde bulunmuş.

    biz de gelmişiz sosyal bilimlermiş mühendislikmiş kapıştırmaya çalışıyoruz. bilimin kategorisi, iyisi, kötüsü, yararlısı, yararsızı olmaz. bilimin birçok dalı vardır ancak bilge olmak kategorize etmeksizin ilgi duyduğun ve sevdiğin tüm dalları öğrenip uygulamaya mümkünse geliştirmeye çalışmaktır. üzerinde çalıştığın tek bir bilim dalını pohpohlayıp diğerlerine bok atmak bilgelikten ziyade ancak üniversite okumuşluğun göstergesi olabilir. zira zooloji gibi bana göre olmasa da olur diyebileceğim bir bilimin insanlığa aklımın hayalimin alamayacağı kadar katkıda bulunabilmesi manidardır.

    imza; sosyoloji okuyan makina mühendisi
  • biri sağ lobtur, diğeri sol lob. bu başlıktan sonra birini çıkarıp atıcam ama hangisi gereksiz, karar veremedim. neyse entry çoğaldıkça karar veriririm artık.
  • üniversiteye gelmiş ilkokullu tartışmasıdır.
  • ikiside biririnden tamamen ayrı iki dal.. biri sayısal zekayı biride sözel zekayı gerektiren bölümler.. ama gel gelelim hayatta kullanım yerine bakılırsa tabikide mühendislik bilimleri daha ağır basıyor.. şöyle kafamızı kaldırıp bir etrafımıza baktığımızda buna mühendis eli değmemiştir dediğimiz bir şey var mı tabii olanlar dışında.. ama sosyal bilimler kıytırık olsada olur olmasada olur bir şey.. sadece şey..
  • sosyal bilimlerin, pek bilim olarak sayılmaması nedeniyle gereksiz olan karşılaştırma.

    feynman'dan geliyor,
    https://vimeo.com/118188988

    daha önce atomic punk şurda yazmış zaten. (bkz: #20962844)

    edit:link güncellendi
  • kimileri tarafından çokça tartışılan bir karşılaştırmadır. kanaatimce "kulak mı daha önemli yoksa göz mü?" gibi gereksiz ve saçma bir düşüncedir.
  • muhendislik bilimlerini doga, sosyal bilimleri insan yaratmistir
hesabın var mı? giriş yap