• 1997 tarihli udayan prasad filmi. ingiltere'de gecer. pakistanli taksici om puri, bir ingiliz fahiseye tutulur. ote yandan da lokal pakistanlilara takilmaya baslayan oglu, fundamentalist bir insan olur cikar. bu bir grup fundamentalist insan, kasabayi fahiselerden kurtarmaya karar verirler ve olaylar gelisir.
    senaryo hanif kureishi'den. breaking the waves'in jan'i stellan skarsgard da gorunur bu filmde..
    oyunculuklar basarili, film biraz uzucu..
  • ingiliz dili ve edebiyatı bölümünde short story dersinde analiz ettiğimiz leziz hikayelerden birisi. genellikle fanatik ya da aşırıcı denildiğinde sürekli yaradılışçılar akıllara geliyor. bu eser bu tabuyu bir nebze de olsa yıkıyor.
  • hanif kureishi'nin eşsiz kısa hikayelerinden bir tanesidir. çoğunlukla ''bağnaz'', ''yobaz'', ''fanatik'' vs. gibi kelimeleri duyunca aklımıza her zaman herhangi bir dine mensup bir kişi gelir çünkü fanatik olan kişinin dindar olması yüksek ihtimaldir. yazar, bu tabuyu oldukça efektif bir hikaye ile yıkmaya çalışıyor. parvez, ülkesinden ayrılıp ingiltere'ye yerleşince artık yaşanılan ülkeye adapte olunması gerektiğine inanıyor ve alkol, metres vs. gibi kültürünün ve dininin çok uzağında bir yaşam sürmeye başlıyor. ailesinin de bu tarzı benimsemesini istiyor. ancak ne var ki oğlu ali, bir noktadan sonra kendini iyice tarikatlara vermeye başlıyor. babasının yaşam tarzını her fırsatta eleştiriyor. tüm çatışmalardan sonra parvez'in sabrı taşıyor ve oğluna ağız burun ne varsa giriyor ve oğlu hikayeyi şu soruyla bitiriyor; “so who is the fanatic now?”

    ülkemizde sanırım son dönemlerde pek çok parvez ve ali var ve iki kesim de fırsatını bulduğu anda birbirine boğazlayacak raddede olduğunu düşünüyorum. dindar olsun ya da olmasın herkesin okuyup dersler çıkarması gereken bir yapıt. türkçe ve ingilizcesini aşağıya bırakıyorum.

    https://mseisinger.files.wordpress.com/…ureishi.pdf]

    https://oggito.com/…if-kureishi-fanatik-oglum/56025
hesabın var mı? giriş yap