• işletmelerin karlarını düşük(giderler fazla) göstermek için ikinci bir firmaya kestirdiği karşılıksız fatura. fatura karşılığında ikinci firmaya faturanın kdv'si ödenir, ortada alınan satılan bir mal yoktur. danışıklı dövüştür bir nevi. belgelenemeyen giderleri yansıtmak amaçlı da kullanılır.
  • cocukluk donemimde naylondan yapildigini sandigim; tv kanallarinda naylon fatura duzenlemek sucundan tutuklananlari gordugumde; aklima naylon torbalarin yapildigi malzemeden - naylon - uretilmis tomar tomar faturalarin gelmesini saglayan ve kendime kendime saf saf:
    - kagit bulamamislar mi?
    -naylon faturalar zehirli mi oluyor ki kagit bulamayip faturalari naylondan yapan bu zavalli adamlari hapse atiyorlar?
    -amcamın dukkaninda naylon fatura var mi acaba?
    vb vb gibi tomarla sacma sorular sormama yol acan ve ne oldugu konusunda ancak 15-16 yaslarinda uyandigimda beni kendime uzun uzun gulduren komik ama mali acidan tehlikeli bir nesne;
    (bkz: cocukluk donemi sanrilari)
  • naylon / sahte fatura nedir ?

    gerçek bir ticari bir işlem, mal ve hizmet satışı olmadığı halde varmış gibi göstererek düzenlenen belge sahte fatura olarak adlandırılmaktadır. en basit örneği mal satmadığınız halde satmış gibi gösterek fatura düzenlemek. her ne kadar faturayı alan da satan da faaliyette olan bir ticari işletme olsa dahi gerçekte mal veya hizemet satışı olmadığından dolayı düzenlenen belge sahte niteliği kazanmaktadır.

    bazen bazı mükellefler farkında olmadan da sahte fatura kullanmış olabiliyorlar ve bu durumdan ciddi mağduriyetleri doğmaktadır. örneğin siz aldığınız mal veya hizmet karşılığı karşı taraftan fatura alıyorsunuz. fakat karşı taraf vergi ödememek için sahte fatura kullanıyor. bu durumdan siz de mağdur olabiliyorsunuz. yapılan işlem gerçek, bir ticari faaliyet söz konusu ama karşı firmanın sahte fatura kullanması sebebiyle maliye sizinde kapınızı çalabilir.

    peki ” sahte fatura nasıl anlaşılır?“, “korunma yolları nelerdir” bir göz atalım

    -mal veya hizmet aldığınız kişinin size verdiği faturanın kendisine ait olup olmadığına dikkat ediniz. eğer size mal aldığım yerden veya da başka bir firmadan fatura kesitereceğim diyorsa o fatura sahte olabilir, kabul etmeyin. mükelleflerin en çok başını ağrıtan olaylardan biridir.

    -malın nakliyesi belgelerle ispatlanabilir buda ticari faaliyetin gerçekleştiğinin ispatıdır.

    -tutarı ne olursa olsun bütün ödemelerinizi banka üzerinden gerçekleştirin. banka dekontunuz sizin en büyük ispatınızdır.

    -gelir idaresi başkanlığının web sitesinden (www.gib.gov.tr) ticari ilişkide olduğunuz firmaların faal olup olmadıklarını kontrol edebilirsiniz.

    -ayrıca mal alışı yaptığınız firmaların da web sitelerini kontrol ediniz. artık nerdeyse bütün faal şirketlerin web sitesi bulunmakta

    - sürekli çalışmadığınız, tanımadığınız firmalar ile mümkün olduğunca sözleşme yapıp, karşı firmalardan belgeler isteyiniz ve bu belgeleri saklayınız.karşı firmaların beyanlarını inceleyiniz.

    sonuç : sahte fatura kullanmanın ciddi maddi para cezalarının yanında hapis cezası da bulunmaktadır. günümüz şartlarında maliyenin sahte fatura kullanılıp kullanılmadığını denetlemesi ve tespit etmesi hiç de zor değil. tüm bu konuların ışığında son derece dikkatli olmanızda ve titiz davranmanızda fayda var.

    kaynak: http://www.prestijmuhasebe.com/…asil-anlasilir.html
  • 2019- 2023 sezonunda ülkemizin parlayan yıldızı olacak sektör diye düşünüyorum
  • iki firma düşünün;

    a firmasının stokları eritmek için kdv'si 50 bin tl olan fatura kesmesi gerekiyor.

    b firması ise çok satış yaptığı için 50 bin tl kdv çıkıyor.

    a firması b firması ile anlaşıyor ve bu firmaya 50 bin kdv'li fatura kesiyor ve kdv'yi yarı yarıya paylaşıyor.

    böylelikle iki firma da 25'er bin lira vergi kaçırmış oluyor.

    aslında her şey resmi. belgeler gerçek. ama işlem naylon (laylon) fatura.
  • nedenini size yukarıdaki arkadaşın sorduğu a ve b şirketleri üzerinde anlatayım. a işletmesi faturasız mal satıyor olsun bu durumda a işletmesinin elinde aslında fiilen sahip olmadığı ürünler var maliye gelip sayım yapsa o ürünleri bulamayacak ve vergi cezası kesecek. o zaman a işletmesi diyor ki benim elimde fazla olan yani faturasız sattığım 100 bin tl lik ürün var almak isteyenden istediğim sadece kdv tutarı.
    b işletmesi karlı ürün satıyor ve vergi çıkıyor bu işletmeye hem kdv hem de kurumlar vergisi için gider gerekiyor. a işletmesinin sunduğu seçenek ile devlete ödemesi gereken %18 lik kdv yi a işletmesine ödüyor kdv ödeme noktasında herhangi bir kaybı yok. ayrıca 100 bin tl lik ürün girişi olduğu için bu tutarda gider gösterme hakkı da doğuyor bu da pratikte %25 den 25 bin tl daha az vergi ödemek demek.
    ortada win win durumu var yani.
  • iş hacmi ile işletme kapasitesi tutarsızlığı,

    ticari organizasyonu yokluğu,

    ba-bs ile katma değer vergisi matrahları orantısızlığı,

    yatırılan paranın kısa süre içerisinde geri çekilmesi,

    sahte fatura ticareti ile iştigal ettiğini gösterir.

    ist. bim 4. vergi ddk: 2019/994
  • vergi kaçırmak amacıyla yapılmamış maliyet gideri harcamaları yapılmış gibi göstermek için düzenlenmiş sahte faturadır.

    refleksleri az gelişmiş toplumlarda; düzenleyen kişi (fail) bir zaman sonra bakan olursa faile verilecek cezanın yine failce affedilebileceğine türkiye adlı ülkede rastlanmış cürümdür.
  • maliye'nin asla önüne geçemediği, bu yüzden de ortalama da topladığı vergiye göre hesap kitap yaptığı olaydır, şöyle ki normalde cironun 40% nı vergi olarak toplamayı hedefliyorsa ek vergiler ile toplam vergiyi 20% daha fazla belirtir, tabi bu durum naylon fatura kullanmayan firmaları darmadağın eder.
    öyle ki, bazen hedefinden fazla vergi toplar, o zamanlarda da kayıt dışı stok affı ile size kendisi 10% la fatura satar, böylece naylon fatura yüzünden stokları fazla veren firmalar bu stok fazlalarını 10% vergi ödeyerek ( 60% yerine ) stoklarına dahil eder. tekrar standart legal satış döngüsüne sokar.

    naylon fatura kullanıp sonrasında da stok affından faydalanan firmalar ortalama 20-30% vergi öderken, bunları kullanmayan firmalar 60% vergi ödeyerek hayatlarına devam ederler.
  • bu işte en az 10 yıl tecrübeli olanları avrupa'nın en iyi bakanları arasına alıyorlarmış

    (bkz: bir arkadaş ekolü)
hesabın var mı? giriş yap