• isteklerinin ve ihityaçlarının dışında hareket edebilmektir, sadece insana özgü bir davranıştır. bu yuzden insan doğadaki en şerefli varlıktır der ali seriati.
  • zamansız ya da yersiz isteklerine ve arzularına ket vurabilmek.
  • bir kere başardığında, hakim olamadığında yaptığın şeylerden çok daha büyük bir zevk verdiğini keşfettiğin, her seferinde kendine olan saygını bir çentik daha arttırdığın ve zamanı geldiğinde ihtiyaç duyulmayacak olan eylemdir. adam olmak ve hayattan daha çok zevk almak için bu çemberden en az bir kez geçmek şiddetle tavsiye edilir.
  • nefsini terbiye etmek
    her istediğin şeye sen istedin diye sahip olmamayı öğrenmek ile başlar
  • nefesine hakim olmak kadar zor bir eylemdir..
  • epiktetos'un ve diğer stoacıların temel hedefidir. nefislerine ve iradelerine hakim olmak isterler. bunu sürekli yaptıklarında bu alışkanlık haline gelir ve dış olaylardan etkilenmezler. nefis kelimesi islami bir kelimedir ve orada da önemli bir yer tutar. mevlana günde 6-8 zeytin yiyerek hayatını sürdürüyor derler. çünkü arzularını zayıflatmya çalışıyor, iradesini güçlendiriyor.

    bu zor bir süreçtir. çünkü nefis çok tatlıdır, karşı konulması çok zordur. hele sürekli zevke düşkün biriyseniz, inanılmaz zordur. nefis terbiye sürecinde her başarısız deneme çok yıkıcı olabilir. bunun uzun ve zorlu bir süreç olduğunu unutmamak gerekir. nefsi terbiye edeceğimizin de hiçbir garantisi yoktur. ama denemek gerekir. bu belki de yaşamımızın amacıdır, kendimize hakim olmak ve güçlü bir insan olmaktır. buradaki güç zihinsel manadadır.

    nefsine hakim olan, iradesi güçlü bir insan yenilmez bir insandır, diğer insanlardan fazla etkilenmez, ordan oraya sürüklenmez. epiktetos bir alışkanlığı yenmek için zıttını yapmak gerektiğini söyler. zevke düşkün isen uzak kalacaksın. acıdan korkuyorsan acı çekeceksin der. elbette zevki birden kestiğinde başarısız olup zevk atağı yaşamak çok olasıdır. vücut bir süre sonra isyan eder. aynı diyet gibidir. bunu kontrollü yapmak iyi olabilir. kendine hakim olan insan aynı zamanda kendini bilen insandır. her insanda bunu başarmak farklı olabilir. yani önce kendini bilmek gerekir. ardından kendinize uygun bir terbiye yapmalısınız. motivasyon falan da önemli. bu çok kutsal bir davadır, hayattaki belki de en önemli amaçtır. buna rağmen anlık zevkler bu kutsal davayı zora sokabilir ve nefs orucunuzu bozdurabilir.
  • en büyük cihad olarak adlandırılan nefsine hakim olmak; nefsin isteklerini düşünerek hareket etmek, yanlış bir hareketin (bkz: günah) meydana gelmesini engellemek için söylenen emir kipinde olmasına rağmen gerekliliği ifade eden kelime grubudur.
  • müslümanların bir türlü beceremediği otokontrol.
  • (bkz: irade)
  • yargısız infaz hükmünü verebilme yetkisine sahip olmak.
hesabın var mı? giriş yap