• bir dönem sonlandı, allah rahmet eylesin.
    akranı ve meslektaşı 'alaeddin yavaşça' hoca ile 20. yüzyıl klasik türk müziği çağının temsilcisiydiler.

    baki olan gökkubbede bir hoş sada imiş.
  • bugün ahiret yurduna göçmüş kıymetli türk musikişinas ve röntgen mütehassısı devlet sanatçısı. maalesef günümüz rapçi, popçu, topçu camiası ve takip edenlerinin tanımadığı muhteşem bir koro icracısı idi. türkiye de klasik türk müziğine 60 seneden fazla emek vermiş, birçok katkıda bulunmuştu. naçizane birçok plağı halen arşivimde yer alır.

    mekanı cennet olsun, dede efendi yoldaşı olsun:

    dede efendi icrası
  • yaşlılığa bağlı rahatsızlıklar nedeniyle bodrum'da tedavi gördüğü hastanede 98 yaşında hayatını kaybeden, devlet klasik türk müziği korosu’nun kurucu şefi.

    1991'den bu yana verilmeyen devlet sanatçısı unvanını 1 şubat 1987'de alan prof. dr. nevzat atlığ, 2014'ten beri muğla-bodrum'da yaşıyordu.

    aslen edirneli olan nevzat atlığ, süvari albayı ve müzisyen olan babası nazmi atlığ’ın görevde bulunduğu denizli’nin sarayköy ilçesinde 14 ekim 1925'te doğmuş.
  • artik nesli tamamen tukenmis yahut takdire $ayan gorulmeyen (yani rating yapmayan) bir devrin nitelikli sanatcilarindan sadece bir isim.
  • müzisyen doktorlardan, dr. ümit mutlu gibi sanatçılara da babalık eden ihtiyar delikanlılardan ve dr. abidin gerçeker ile birlikte türk musikisi korolarında önemli bir imza.. kültür ve turizm bakanlığı'nın "2004 yılı kültür sanat büyük ödülü"nü aldığı haberinden başka pek yeni haber yok hakkında. yeditepe üniversite'sinde bir nevzat atlığ etkinliği yapılmıştı yamulmuyorsam bir de. babası asker olduğu için disipline inanan, disiplin anlayışı biraz acımasızca eleştirilen röntgen uzmanı.

    çocukluğumun televizyondaki değnekli amcası olduğundan, her zaman nasıl röntgen çektiğini düşler ve gülerim içimden.

    bir klasikle bitirelim:
    ... dr. nevzad atlığ, evli ve iki çocuk babasıdır.
  • yüz yüze geldiğimde okul hayatı dışında ceket giymemiş bana önümü ilikleme baskısı yaşatmış müzik adamıdır. bir kayıt sırasında yönettiği toplulukta neden hiç ritim saz olmayışını sorduğumda bana çıkışmış ve "tambur var ya" demiştir. ilginç gelmişti lakin türk müziğine yabancı bünyelerin hazmetmekte zorlanacağı bir kapalılıkla icra yönetiyor.
  • kanunun bile bir ritm saz olduğunu iddia etmiş itü tmdk öğretim görevlisi sanatçı.
  • ergun balci'nin hayatını yazdığı sanatçı, mücadele insanı.
    japonların yaptırdığı araştırma hakkında ise merhum çinucen tanrıkorur'un yazdığı önemli bir yazı vardır. malûm rahmetlinin atlığ ile arası çok iyi olmasa da; özetle "atlığ için olumsuz bir çok şey söylenebilecekse de, bu iddia yersiz ve gülünçtür" demiştir.
    yine de, hazretin icralarının uykusuzluğa birebir geldiğinin de altını çizmek gerekir. kanaatimce, klasik türk müziğini ilk defa atlığ korosundan dinlemek; bu müziği sevebilme ihtimalini heba etmek manasına gelebilir.
  • devlet klasik türk musikisi korosu'nun efsane şefliği yanında, istanbul üniversitesi türk sanat müziği korosu'nun, kurucu ercüment berker'den sonraki ikinci şefi... röntgen uzmanı olarak doktor, devlet sanatçısı olarak profesör ünvanına sahip müzik adamı...
  • uzun yıllar türk sanat müziği'ne koro şefi olarak hizmet eden, pek çok koronun kurulmasına öncülük eden, önemli ses ve saz sanatçılarının müziğe kazandırılmasında büyük emekleri geçen prof. dr. nevzat atlığ (d.1925) 70 yıllık müzik hayatı boyunca biriktirdiği tüm dökümanları istanbul üniversitesi osmanlı dönemi müziği ve araştırmaları merkezi multimedya arşivi’ne (omar) bağışlamış.

    ritim sazlara karşı olan ön yargısı, batı oda müziğine yakın sakin ve gri bir icra tarzını benimsemesi bazı müzik çevreleri tarafından zaman zaman eleştirilmiş olsa da atlığ, ülkemiz müzik tarihindeki en büyük değerlerden birisi. kaldı ki eldeki mevcut malzemeyi derleyip toparlama konusunda sevgili gönül paçacı ve omar'dan daha iyi bir kadro da aklıma gelmiyor. kısa sürede ilgili malzemenin tasnif edilerek müzik meraklılarının erişimine açılacağını umuyorum. kim bilir ne taksimler, ne icralar, ne bilinmedik ses ve saz sanatçılarını bu vesile ile keşfedeceğiz.

    ilgili link: https://www.gazeteduvar.com.tr/…ocgsceobq8gw1i5kzts
hesabın var mı? giriş yap