• bu savaş nigbolu kalesi onunde 1396 tarihinde gerceklesmistir.
  • haçlı ordusuna karşı yapılmıştır.
  • 25 eylul 1396'a bizim nigbolu, ecnebilerin ise nicopolis dedigi yerde meydana gelen omsanli kuvvetleri ile daha cok fransiz ve macarlardan olusan hacli kuvvetlerinin karsilastigi ve osmnalinin galibiyeti ile son bulan meydan savasi...
    iki tarafinda gucleri 100 bin civarinda idi... macarlari osmanli taktiklerini biliyorlardi ama sabirsiz fransizlar cart diye savasa daldilar... basta epey basarili oldular agir zayiat verdikleri osmnali askerleri ellerinde uzun kaziklari olan gruptu... fransizlarda bunlarla rahat savasabilmek icin atlarini terk ettiler.. zirhlari sayesinde cok az kayip vererek 10 bin kadar osmanli askerini oldurduler..ama kacanlari takip edince civardaki tepelerin arkasinda bekleyen esas ordunun kucaguna dustuler... klasik hilal taktigi yani.. ustelik fransilar atlarini da birakmislardi ve hepsi agir zirh icindeydiler... osmanli merkez gucleri fransizlarin hepsini yok ettiler...oyle ki geride bekleyen macar ordusuna sadece fransizlarin atlari dondu... daha sonra macarlar da savasa katildilar ama tepe arkasinda bekleyen ordu hazirlikliydi.... ustelik fransiz sovalyelerini oldugunu goren pek cok hacli ordusu mensubu da kacmisti... osmanli bir adim geri atmadan gelen ataklari cok rahat puskurttu... son hucumla da macar ordusuna yaklasik 10-15 bin kayip daha verdirtince macarlar gerci cekildiler... macar krali deniz yolu ile kacti... fransiz krali taa yilbasinda nigboluda agir yenilgi aldiklarini ogrendi... bu savas en son ve buyuk hacli seferi oldu... daha sonra kimsenin gotu yemedi.. zati hemen arkasinda osmanlinin varna ve 2. kosova zaferleri ile istanbulun fethi gelince avrupa iyice dagildi....
  • savaşın çıkma sebepleri şulardır;
    -istanbul'un kuşatılması
    -ege'de venedik donanmasına zarar verilmesi
    -bosna ve hersek'e yerleşme çabaları
    savaşın sonunda her zaman olduğu gibi haçlı ordusu yalan oldu ve eflak ve boğdan beyleri osmanlı hakimiyetini kabul ettiler
  • yıldırım beyazıd'ın, ordusunun kalabalıklığına bakarak "gök kubbe üzerimize çökse mızraklarımızla tutarız" diye böbürlenen sigismund'u rezil-i rüsvan ettiği savaş.
  • osmanlı devleti* ile macaristan, roma imparatorluğu, fransa, romanya, polonya, ingiltere, iskoçya, isviçre, venedik, ceneviz ve st. john sövalyeleri kuvvetleri arasında geçip, osmanlı devletinin zaferiyle sonuçlanmıştır. hey yavrum be.
  • fransız şövalyelerinin osmanlı'nın içlerine dalarak oyuna geldiği ve biçildiği, akabinde macarları eflak ve erdellilerin de terketmesiyle macarların dımdızlak kaldığı savaş olmuştur. mücadele osmanlı'nın açık galibiyeti ile sonuçlanıp rahova'da katledilen on binlerce osmanlı tebasına karşılık osmanlı, esir aldığı binlerce askeri ya öldürmüş ya da köle olarak satmıştır. ayrıca bu savaşta osmanlı'nın avrupa üzerinde o zamana kadar gizemini halen koruyan yeniçeri kuvvetleri büyük bir ün edinmiş ve avrupa'daki korku dolu şöhretlerinin temelleri atılmıştır. osmanlı'nın yanında savaşan stefan lazareviç komutasındaki sırp kuvvetleri de savaşın kazanılmasında etkili olmuştur. savaşın sonunda bulgaristan tamamen osmanlı kontrolüne geçmiştir.
  • birleşik haçlı ordusunun sonucunda büyük bir bozguna uğradığı bu savaş sırasında, niğbolu kalesi komutanı doğan bey'e osmanlı ordusunun hrıstiyan kuşatmasına karşı imdada yetiştiğini haber vermek üzere giden ve kaleye sokulamadan geriye dönen gazi evranos bey'e hitaben yıldırım bayezid şöyle der:

    "kendini tehlikeye atmaktan korkanın başkalarını tehlikeye atmaya hakkı yoktur. hizmet sırası bize geldi, koca gazi, atımız eğerlensin."

    bu beyazıd'a yıldırım denmesine sebep olan hadise olarak bilinir. çünkü kaleye çok süratli gitmiş ve doğan bey'e müjdeli haberi yetiştirmiştir.
  • alenen bir türk zaferidir ve türkün pratik zekasi ile kazanilmiştir.. o tarihe kadar asla düşüşünülmeyen bir şey yapmistir türkler çünkü.. haçlıların suvari üstünlüğünü gören türkler, yere uclari sivriltilmiş kaziklari düşmana bakacak şekilde dikmişler, böylelikle özellikle okçuların üstüne suvariler atlariyla gidememişlerdir.. dönemin haçlı kumandanı "hasiktir biz niye daha önceden bunu düşünemedik" cümlesini latince söyleyene kadar iş işten geçmiş, osmanlı okçuları haçlı ordusunu hallaç pamuğu gibi atmıştır..
  • osmanlı devleti'nin yıkılmasını önleyen savaştır.

    ankara savaşından sonra güçsüz kalan osmanlı herhangi bir saldırıda yıkılabilirdi. fakat niğbolu savaşı'nda düşmanların çoğu etkisiz hale getirildiği için ankara savaşı'ndan sonra ortada herhangi bir tehdit yoktu. osmanlı dolaylı olarak bu savaştan 2 defa galip çıktı.
hesabın var mı? giriş yap