• nüfus ile bu nüfusun üzerinde yaşadığı toprakların yüzölçümü arasındaki orandır.
  • aslında bir sorun değildir, bu konudaki asıl sorun kaynak yetersizliğidir. yeterli kaynağınız olduğu zaman nüfus yoğunluğu sorun olmaktan çıkıp işgücüne dönüşür. bu yüzden savasarak cozulebilecek sorunlar arasında olduğunu düşünmüyorum.
  • dünyada kilometrekare başına 45 kişidir ortalaması.

    amerika nüfus yoğunluğu en düşük ülkelerden biridir; kilometrekare başına 31 kişidir. çin'de 636 kişi, hindistan'da 344, japonya'da 337, israil'de 302, ingiltere'de 246, almanya'da 232, italya'da 193, isviçre'de 176, danimarka'da 126, fransa'da 110, avusturya'da 98 ve türkiye'de 91 kişi kilometrekare başına düşüyor.

    kanada'da 3, avustralya'da da 2,8 kişi olduğunu da ekleyeyim.
  • ekonomik etkileri açısından araştırılmakta olan bir konudur. yapılan çalışmalar yoğunluğun iki katına çıkmasının verimliliği yaklaşık yüzde 2-6 oranında artırdığını göstermektedir. daha yoğun yerlerde hem ücretler hem de firma verimlikleri daha yüksektir. tabii verimlilik bir yerde yüksek olduğu için de orası daha yoğun olabilir. araştırmacılar bu yüzden tarihsel nüfus yoğunluğu, o mevkinin doğal güzelliği, hava şartları vs gibi dışsal değişkenleri araç olarak kullanarak yukarıdaki etkileri tahmin etmektedirler.

    yoğunluğun verimliliği neden artırdığı konusunda ise görüşler genellikle paylaşım ve eşleşme ekseninde kümelenir. bana göre çok daha önemli olan etkisi ise etkileşimler kanalıyla bilgi asimetrilerinin ortadan kalkması ve daha sık etkleşimlerin daha yeni ve rafine fikirler ortaya çıkarması, daha fazla rekabet doğurması, daha fazla deneme, daha kuvvetli inovasyon hafızası, velhasıl daha çok keşifle sonuçlanmasıdır.

    diğer taraftan, yoğunluğun verimlilik etkisi diğer bütün etkiler kontrol edildiğinde ortalama olarak bulunan bir etkidir. emlak piyasası, işgücünün mobilitesi ve kalitesi, altyapı, üstyapı, kurumlar, hukuk, kültür, şehirlerin başka ekonomilerle bağlantıları vs gibi bir derya unsur da yoğunlukla etkileşim halinde onun ekonomiyle ilişkisini belirlemektedir.
  • ülkemizde artış gösteren olaydır. 20 yıl önce 60 milyon olan nüfus şimdi 90 milyona yaklaştı. 10 yıl sonra 100 milyonu rahat görebiliriz diye tahmin ediyorum. ha bu iyi bir şey mi? hayır. bu ülkenin nüfusu en az 50 milyon olması daha ideal diye düşünüyorum zira fazlası zarardır.
  • tunceli'nin yüzölçümü istanbul'un yüzölçümünden %38 daha fazla olmasına karşın,
    istanbul'un nüfusu tunceli'nin nüfusunun yaklaşık 185 katıdır.
  • her sene değişen bir şey. ne yaparsak yapalım nüfus artıyor. pandemide bile nüfus arttı. kabullenmemiz gereken bir şey. nüfus yetmezse ona göre önlem alınır herhalde gelecekte zaten çin gibi.
hesabın var mı? giriş yap