• yapılan yeni bir araştırmaya göre ağır depresyon hastalarının retinaları kontrasta daha az hassas hale geliyor. depresyon hastaları daha az görsel kontrast görüyorlar, yani depresyonda olmayan insanlara göre dünyayı daha gri şekilde algılıyorlar.

    bu ölçüm, hastaların kontrast algılarını ölçebilen "pattern electroretinogram" adı verilen bir cihazla gerçekleştiriliyor. ayrıca bu sayede daha yüksek oranda bir doğrulukla depresyon tanısı konulabileceği düşünülüyor.

    kaynak
  • anayasa'nın 169.maddesinde "ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz." denilmiştir. bunun tek istisnası cumhurbaşkanıdır.
    cumhurbaşkanı'nın bireysel özel af yetkisi açısından böyle bir kısıtlama yoktur. orman yakma suçu söz konusu olsa bile sürekli hastalık, kocalık ve sakatlık sebebiyle istediği kişinin/kişilerin cezalarını hafifletebilir veya kaldırabilir.
  • neden rüya görüyoruz? rüya görmezsek ne olur?

    freud, rüyaların yorumu isimli kitabında şöyle diyor: rüya görmesi yetisi elinden alınan bir insan, kısa zaman içinde yaşlanacak ve ölecektir. yemek yemezsek de ölüyoruz rüya görmezsek de. bunun sebebi de gayet mantıklı.

    gün içerisinde o kadar çok görüntüye, sese ve duruma maruz kalıyoruz ki. gün içinde harıl harıl çalışmaktan yorulan beynimiz, biz uykudayken, gün içinde biriktirdiklerinden gereksiz olanları rüyalar sayesinde içinden boşaltıyor. ya hiç boşaltamasaydı? o kadar bilgiyi kaldıramayacak, ısınmaya başlayacak ve en sonunda hata verecekti. işte o yüzden freud, rüya görmesi yetisi elinden alınan bir insan, kısa zaman içinde yaşlanacak ve ölecektir diyor.

    bütün rüyalar bilinçaltıyla alakalı değil. çok daha somut sebeplere dayanan rüyalarımız da var. örneğin çok tipik bir rüya olan, yüksek bir yerden düşme ve akabinde uyanma rüyalarının sebebi çok büyük olasılıkla vücudunuzun yatağınızdan biraz dışarı çıkması ve kendisini düşecekmiş gibi hissetmesi.

    boğulduğunuzu mu görüyorsunuz? büyük ihtimal başınız, yastığınızın altında kaldı.

    çamurlu ve ıslak bir yolda mı yürüyorsunuz? galiba, tuvaletiniz geldi ve bağırsaklarınızda bir hareketlilik var. yani her şey o anki fiziksel duruma bağlı.

    bunların yanısıra rüyalarımızda daha çok, gerçekleşmesini istediğimiz şeyleri görüyoruz. şöyle bir deyiş yok mu? "sen onu anca rüyanda görürsün." hatta durum daha vahimse: "sen onu rüyanda bile göremezsin."
  • bal arılarının rüya görmesi.
    kaynak bbc
  • bayramda köprülerin ücretsiz olması
  • aslında bu basit şeyi (bkz: google chrome) başlığına da yazabilirdim ama canım buraya yazmak istedi. size ne? lütfen sövmeyin.

    ihtiyacımız olacak şeyler.
    1- (bkz: google chrome) indirme linki yok. hepiniz kullanıyorsunuz biliyorum.
    2- (bkz: rocketdock) indirme linki resmi sitesi: aha buraya tıkla

    google chrome'un bir süredir var olan özelliğini yeni keşfedip, başka bir uygulama ile birleştirince çok kullanışlı bir masaüstü deneyimi elde ettim. öncelikle chrome'da tüm web sitelerini kısayol olarak ekleyip tek tıkla o siteye gidebileceğinizi biliyor muydunuz? bilmiyorsanız yuh size. ne cahilsiniz. ben bile biliyorum. (3 gün önce öğrendi) ek olarak doğrudan sitenin logosunu çektiği için müthiş bir şey oluyor.

    kısayol olarak eklediğiniz simgeye tıkladığınızda yine bir chrome sekmesi açıyor ancak tek sekme olarak, yani özel bir app gibi bir görüntü elde ediyorsunuz.
    bkz: görsel

    şimdi gelelim nasıl yapıldığına:

    öncelikle eksisozluk.com'a giriyoruz. (eksi'yi kısayol olarak eklemeyen de ne bileyim...)
    chrome sağ üstteki üç noktaya tıklıyoruz.
    diğer araçlar > kısayol oluştur diyoruz. çıkan bölümde "pencere olarak aç" işaretliyoruz. (bu bize sitede özel app izlenimi uyandıran zımbırtı)

    istediğimiz sitelerin kısayollarını oluşturduktan sonra sıra geldi temiz bir masaüstü yaratmaya. bunun için rocketdock isimli uygulamayı kullanacağız. o kadar basit bir uygulama ki anlatmaya bile gerek duymuyorum. kuruyoruz. biraz kurcalayıp bozduktan sonra silip tekrar kuruyoruz. :)

    uygulamayı yükledikten sonra istediğimiz site ve diğer uygulamaları rocketdock'a ekliyoruz. ardından masaüstünde gereksiz olan her şeyi siliyoruz. bu işlemlerin sonunda yaklaşık olarak aşağıdaki gibi temiz bir görüntü elde etmiş olmanız gerekiyor.

    görsel

    rica ederim sevgili yazarlar. önemli değil. sağolun. ne demek. öptüm.

    ufkunuz iki katına çıkmasa bile azıcık yerinden kıpırdamıştır umarım. :(
  • kemal sunal'ın rol aldığı 82 filminde ve 4 dizisinde kamera arkasına ait birçok fotoğraf olmasına rağmen sadece 1 filminde kamera arkası videosu varmış.
    kaynak
  • yeni icatlar, en olası olmayan kaynaklardan ve en tuhaf yerlerden filizlenebilir.

    modern diş fırçası laboratuvarında çalışan bir diş hekimi tarafından değil, 1700'lerin sonunda daha temiz dişlere ihtiyaç duyan ve bir ingiliz hapishanesinde zaman geçirirken vakti bol olan bir mahkum tarafından icat edildi. 1770 yılında bir isyan başlattığı için tutuklanan william addis, hapishanesine geçirdiği günlerde kaybettiği geliri tekrar kazanmak için serbest bırakıldıktan sonra seçebileceği farklı işleri düşündü. ayrıca aklında, dişlerinin bakımı da dahil olmak üzere hapishanede sağlığını nasıl koruyacağı vardı.

    o zamanlar tuz veya kurumla ıslatılmış bir bezle dişlerini ovalanması, oral hijyeni sağlamak için kullanılan en yaygın yöntemdi. bunu yapmalarına rağmen dişleri kararan mahkumları gören addis, bu tekniğin etkisizliğini fark etti ve bununla ilgili çeşitli çözüm fikirleri düşünmeye başladı.

    birkaç gün süren beyin fırtınasından sonra, bir gün hapishane yemeğinden küçük bir hayvan kemiği aldı ve bir hapishane muhafızından aldığı doğal kılları yerleştirmek için kemikte küçük delikler açtı. kıllar, ince telli küçük demetler halinde birbirine bağlandı, kesildi, kemiğe yerleştirilip yapıştırıldı. ve karşımızda ilk modern diş fırçası.

    mahkumdan girişimciye
    cezaevinden serbest bırakılması üzerine william addis, kendisi için yarattığı diş fırçalarına benzer diş fırçaları üretmeye başladı. 1780'de ingiltere, fransa, almanya ve japonya'da diş fırçası üretmeye devam eden bir şirket yarattı. kemikler ahşapla değiştirildi ve kullanıcının seçtiği lüks düzeyine göre, domuz ve porsuklardan kıllar alındı.

    1808'de ölümü üzerine addis diş fırçası şirketini oğluna bıraktı ve yarattığı girişimcilik ve şirket wisdom toothbrushes, bugün de varlığını sürdürmekte, her gün kullandığımız addis'in yarattığı modern diş fırçaları da öyle
  • el-biruni, galileo’dan 600 sene önce, “dünyanın döndüğü”nü keşfetti

    filozoflara ilham kaynağı olan el-biruni, vefatının 970. yılında anılıyor. ebu reyhan muhammed bin ahmed el-biruni, 973’de harezm’de doğdu. babasını küçük yaşlarda kaybeden el-biruni, ilk bilim eğitimini bölgenin hükümdar ailesinden olan ebu nasr mansur’dan edindi.

    el-biruni, seçkin bir matematikçi ve gökbilimci olan ebu nasr mansur’dan, matematikçi öklid’in geometrisi ve batlamyus’un astronomi ilmini tahsil etti. yunan filozoflarından aristo, arşimet ve demokritus’un çalışmalarından da etkilenen el-biruni, bilimsel çalışmalarına 17 yaşında başladı.

    görsel

    el-biruni, galileo’dan 600 sene önce, “dünyanın döndüğü”nü keşfetti
    türk tarih kurumu’nun yayımladığı bir dergide ve unesco’nun 25 dilde çıkardığı 1974 haziran sayısında kapsamlı bir şekilde tanıtılan el-biruni’nin, derginin kapağında yer alan fotoğrafının altında,

    “1000 yıl önce orta asya’da yaşayan evrensel dahi biruni, astronom, tarihçi, botanikçi, eczacılık uzmanı, jeolog, şair, mütefekkir, matematikçi, coğrafyacı ve hümanist” ifadelerine yer verildi.

    el-biruni, günümüzde de en bilinen islam bilginleri arasında yerini alırken, dünyadaki çeşitli ülkelerde biruni’yi anmak için sempozyumlar, kongreler düzenlendi ve pul bastırıldı.

    el-biruni, galileo’dan 600 sene önce, “dünyanın döndüğü”nü keşfetti
    newton’dan 700 sene önce, newton’un matematiksel olarak ispatladığı yerçekimi kuramı üzerine ilk fikirleri ileri süren el-biruni, geliştirdiği teleskoplarla gözlemleri sonucunda, gezegenlerin güneş etrafında döndüğünü doğrulayan galileo galilei’den 600 sene önce “dünyanın döndüğü” fikrini savundu.

    el-biruni, “dünya dönüyorsa, ağaçlar ve taşlar neden fırlamıyor?” sorusuna,

    “merkezde bir çekicilik olduğu için her şey dünyanın merkezine düşer.”

    cevabını vererek, kuzey, güney, doğu ve batı’nın farklı noktalarda buluştuğunu ve denizin ardında bir karanın bulunduğunu (bugünkü amerika kıtası) öngördü.

    tıp alanında da birçok eser veren biruni, döneminde bir kadını sezaryenle doğum yaptırmayı başardı. ayrıca şifalı otlar ve birtakım ilaçlar üzerine yazdığı “kitabu’s saydane” isimli eserinde ise yaklaşık 3 bin bitkinin hangi hastalığın tedavisinde ve nasıl kullanıldığını yazdı. ilaçların yanı sıra o bitkinin arapça, farsça, yunanca, sanskritçe ve türkçe gibi başka dillerdeki adının yer alması, etimolojik açıdan önemli bir gelişme olarak takdir gördü.

    dünyada bilim sahasına kazandırdığı ilk keşif ve buluşlarla, bilim dünyasına ışık tutan islam alimi el biruni, 13 aralık 1048’de vefat etti.

    kaynak
  • hemen hemen bildiğimiz bütün vahşi kediler bu şekilde kükreyemez, kükreme olayına baktığımızda şu şekilde gelişmektedir; ciğerlere çekilen hava girerken ve çıkarken gırtlak boyunca dalgalanır ve yaratılan bu dalgalanma hyoid kemiğine yani dil kemiğine çarptığında dil kemiğinde titreşime yol açar ve bizde kükremeyi duyarız. fakat her kedi bunu yapamaz sebebi ise hepsinde uzun bir gırtlak yapısı olmayışı ve hyoid kemiği yani dil kemiğindeki farklılıklardır.

    küçük kediler, ev kedileri ve kar leoparı, bobcat, vaşak, çita ve pumalar da hyoid kemiği tamamıyla kemikleşmiştir ve bu titreşimi gerçekleştiremez.görsel

    aslanlar, kaplanlar, leoparlar ve jaguarlar gibi büyük kedilerde ise kısmen elastik bir ligament ile kafatasına bağlı olan daha esnek hyoid kemiğine sahiptirler ve bunlar derin ve korkunç kükreme üretirken, ne yazık ki, küçük kediler şeklinde mırıltı üretemezler.görsel

    bobcat sesi

    serval yaban kedisi sesi

    kar leoparı sesi

    vaşak sesi

    karakulak sesi

    puma sesi

    çita sesi

    kaplan sesi

    leopar sesi

    jaguar sesi

    aslan sesi
hesabın var mı? giriş yap