• cillop kelimesinin anlamının yolunmuş tavuk götü olduğunu öğrenmek...

    örnek; "cillop gibi delikanlı."
  • (a+b)²=a²+2ab+b² eşitliğini 10 tabanında kullanmanın ufuk açması.

    eşitliğin sağ tarafını b²+ža(a+2b) şeklinde yazdıktan sonra, (a+b) için a=10 ve 0<b<10 şeklinde gerçekleştirirseniz, herhangi bir çift basamaklı sayıyı taban aritmetiğine göre yazmış olursunuz. birler, onlar, yüzler basamağı vs.

    11 sayısı için bu 10+1 oluyor. gerisini b²+ža(a+2b) denklemi hallediyor. a=10 ve b=1 için 1²+10(10+2.1)=121=11²=(10+1)²
  • yönettiği toprakların genişliğine bakılarak sıralandığında ( imparatorluk da zaten bu demek değil mi?) roma imparatorluğu sanıldığının aksine en büyük değil, ilk 10'un içinde bile değildir. gelmiş geçmiş en büyük 28. imparatorlukmuş.

    aynı listede osmanlı imparatorluğu 24. sırada, göktürkler 19. sırada, moğollar 2. sıradadır.

    bir numarada kim mi var? (bkz: üzerinde güneş batmayan imparatorluk) diye boşuna dememişler.

    menbaı
  • iki cismin aynı anda aynı yerde var olamayacağı gerçeği.

    yaa, ne kadar da biriciksiniz.
  • zamanın ve mekanın sonsuzluğunda, kapladığın hacmin ve yaşadığın zamanla bir hiçken oluşturduğun eserler yaptığın işlerle sonsuza dek adından söz ettirebilme kudretine sahip olman sanırım listenin başını çeker. aslına bakarsak böyle bir gücün bize gelmesi bile tanrının varlığına bir işarettir ama demek istediğim şey elbette bu değil. mesela niel armstrong çok orjinal bir söylemle açıklamıştı aya ulaşmasını "benim için küçük insanlık için büyük bir adım." zamanın ve mekanın sonsuzluğuna adeta bir duvar gibi dikilmişti. buraya onlarca örnek yazılabilir ama lazım olxuğunu düşünmüyorum. mesela zamanın ve mekanın sonsuzluğuna bir nokta koyabilmek. bu cümleyi çok yavan bir söylemle yazdığımın farkındayım ama kabiliyetim bu kadarına el veriyor
  • sayılarla ilgili yazılan entry'yi (bkz: #52506157) okuyunca aklıma geldi paylaşmak istedim.

    nesnelerin kaç tane olduğunu bulmak için insanlar iki sistem kullanıyor. ilki subitizing, yani az miktarda kümelenmiş nesnelerin (en çok dört tane) kaç adet olduklarını saymadan direk algılamak. subitizing insan beyninin pattern recognition, yani örüntü tanıma becerisinin bir ürünü. bu kelimenin türkçesi var mı bilmiyorum. neyse. diğer sistem ise counting, yani sayılandırmak.

    sayı saymak nedir önce buna değinmek lazım. insanlar çocuk yaşta, 1, 2, 3, .. 10, gibi sayılar ve basit aritmetik işlemler öğreniyor. okullarda öğretilen bu işlem dolayısıyla insanların doğal olarak kazandığı bir yetenek değil. sayı sayma işleminde nesneler tek tek etiketlendiriliyor, 1, 2, 3 gibi ve en son nesneye verdiğimiz etiket kaç adet olduklarının cevabını veriyor.

    sayıların insanlık tarihinde geçmişi 30 bin yıl öncesine kadar uzanıyor ve tarih boyunca izole yaşayan toplumlar birbirlerinden bağımsız olarak sayı sayma gereksinimine ihtiyaç duyup şimdiki sayı sistemine benzer sistemler icat etmişler. sayılar ve sayılandırma işlemi, çocuk yaşta öğrendiğimiz için bize doğal geliyor. oysa günümüzde sayılara ihtiyaç duymayan ve sayı olgusunu bilmeyen bazı kültürler de mevcut.

    diyelim masada 3 elma var ve kaç elma olduğu sorulmuş olsun. 3 yanıtını verirken elmaları sayıyor muyuz, yoksa bir bakışta 3 adet olduklarını algılıyor muyuz? bu yetenek 4'e kadar olan nesnelerin sayılarını bulmamızı sağlıyor. 5 ve üstü sayıdaki nesnelerde ise kümelendirme işlemine başvuruyoruz.

    nesneleri hızlıca üçerli ve dörderli gruplara ayırıp (gözlerimizle gördüğümüz nesneleri beynimizde gruplandırarak), grup eleman sayısını subitizing yöntemi ile, toplam nesne sayısını ise gruplardan elde ettiğimiz sayıları toplayarak elde ediyoruz. bu yöntem önce subitizing ardından counting sistemine ve aritmetiğe ihtiyaç duyuyor. nesne sayısının küçük olduğu durumlarda işe yarasa da, örneğin 100 adet elmanın olduğu bir kümede işe yaramıyor. böyle bir durumda elma sayısını bulmak için önce sayı saymaya (bkz: counting) ardından saymadan algılamaya (bkz: subitizing) başvurmak durumda kalıyoruz. elmaları tek tek sayarak ve gruplandırma yapabildiğimiz zaman gruplandırarak (subitizing'in hız avantajından faydalanmak için) sayı sayma işlemini gerçekleştiyoruz.

    sayma işleminin kullanılmadığı durumlarla ilgili ek bir bilgi: çok sayıdaki nesneyi, örneğin 100 elma, saymadan tahmini vereceğimiz toplam sayının başarı oranı, 500 elmayı saymadan tahmin edeceğimiz sayının başarı oranı ile aynı.
  • kızıl saçlı insanlar acıyı (pain) diğer insanlardan daha fazla hissediyorlarmış. bu yüzden de kızıl saçlı birinin ameliyatı için %20'ye kadar daha fazla anestezi kullanılabiliyormuş. bunun nedeni de saçlarının kızıl olmasını etkileyen genin aynı zamanda acı reseptörlerini de etkilemesiymiş.

    "redheads experience more pain and require about 20% more anesthesia when going into surgery because a gene that influences their red hair color also influences pain receptors in the body."

    menbaı
  • pek çoğumuzun, internetin yüzde 4'lük çok küçük bir kısmını kullandığı gerçeği. yani standart yollarla google, yahoo gibi .com ile indekslenmiş yüzde dörtlük bir bilgi ağına giriş yapıyoruz pek çoğumuz. geriye kalan %96’lık kısımda ise aklınıza, hayalinize gelmeyecek, bulmak istediğiniz veya istemediğiniz yasal ve çoğu yasal olmayan içerikten oluşan undernet adında sınırsız bir dünya vardır.

    inebileceğiniz ilk seviye deep web adında devasa veri barındıran bölgedir. web'de 1 milyar veri bulunurken deep web 550 milyardan fazla veri barındırmaktadır. yine aynı şekilde deep web'te faaliyet gösteren 6 büyük sitedeki döküman sayısı, normal arama motorlarındaki döküman sayısından 4 kat fazladır.

    deep web'de anonim olarak dolaşırsınız ve her tür makale, veriye ulaşabilirsiniz. hiçbir şekilde yasak yoktur. web'deki arama motorlarının bize sunduğu yasal sitelerdir. (twitter, facebook, youtube..) deep web'deki sitelerse arama motorları tarafından ulaşılabilir olmak istemezler. bunun için de arama motorlarının siteyi indekslemesini önleyecek teknikler kullanırlar. böylece kendilerinin varlıklarını da yasal olarak korumaya almış olurlar.

    deep web'de biraz dikkat gerekebilir.çünkü gerçek virüsler ve hackerlar vardır. deep web’te dolanırken her an sizin için adam temizleyebilecek gözü kara bir kiralık katil görebilirsiniz. cinayet videoları izlemek zorunda kalabilirsiniz. satanist işkencelerin, ayinlerin yapıldığı bir ortamın ortasında kalabilirsiniz. nekrofili seven insanlarla karşılaşabilirsiniz. bir terör örgütünün, planlanan bir terör faaliyetinin içine girebilirsiniz vs.

    deep web'e tor (the onion router) aracılığıyla girilebilir. tor browser'ı sizi her anonim bir kullanıcı yapar. bulunduğunuz konum her an değişir. dünya'nın farklı coğrafyalarından giriyor gözükürsünüz. deep web'e girmek yasaldır, herhangi bir şekilde suç değildir.

    devam edelim, deep web'de ticaret yapmak için bitcoin'e sahip olmanız gerekir. bitcoin nedir? normalde devletler bastıkları para karşılığı teminat olarak altın göstermek zorundayken bitcoin denen para birimi için teminatlar ekran kartınızın ve işlemcinizin gücüdür. bitcoin ekran kartınızı ve işlemcinizi kullanarak oluşturabildiğiniz sanal bir paradır. fakat bunu yapmak öyle kolay bir şety değildir. 1 bitcoin üretmek yıllarınızı alabilir. transferlerde p2p(peer to peer) adı verilen bir altyazpı kullanılır. bu yüzden banka derdiniz olmaz. kendi piyasası vardır ve çok değişkendir. 1 bitcoin 20 tl edebilirken 10 dakika sonra 25 tl edebilir. bitcoin satın almak için yapacağınız şey tor ağını kullanmak. ancak hiç bu işlere girmenizi tavsiye etmem zira kart bilgilerinizi vermek durumundasınız.

    deep web'de çok sayıda sohbet sitesi vardır. torpm adında anlık mesajlaşma yapabileceğiniz taban vardır. uzman kişilerle, bilim insanlarıyla vs. konuşabilirsiniz. mail almanız için @tormail uzantısını kullanabilirsiniz. @gmail veya @hotmail kullanan kişilere rastlarsanız iletişime geçmeyiniz. dolandırıcı olma ihtimali yüksektir.

    deep web'de kendi adınıza sahte kimlik kartı, pasaport vs. hazırlatabilirsiniz. gıcık olduğunuz biri varsa, onun hesabını hackletebilirsiniz. denk gelirse çalıntı kart bilgilerine sahip olabilirsiniz, kiralık katillerle vs. konuşabilirsiniz, bitcoinlerinizle uyuşturucu, askeri personel silahları vs satın alabilirsiniz.

    ulaşabileceğiniz bir sonraki seviye çok daha tehlikeli olan charter web'dir. charter web ikiye ayrılır. ilkine tor ile fazladan bir işlem yapmadan ulaşabilirsiniz. karşılaşacağınız şeyler muhtemelen; önceden belirlenmiş milyonluk bahis sonuçları, trilyon dolarlık satışlar, dünyaca ünlü silah kaçakçıları, tank – füze- savunma sistemi satışları, devlet görevlilerinin seks kasetleri, yasaklanan kimyasalların ve ilaçların ticareti, üst düzey görevlerde bulunan devlet casusları, önemli ses kayıtları, paralı askerler, özel timler, ideolojik ordular, kara kutular, detaylı gizli wiki ansiklopedileri, insan ticareti, uyuşturucu ticareti, kan bankalarından kaçırılan kanların ticareti, illegal deneyler için insan denek aranması, sniperlar gibi şeyler olacaktır.

    charter web'in ikinci seviyesi kontrol edilemeyen seviyedir. tor'la veya herhangi bir browser'larla ulaşmanız mümkün değil gibidir. “closed shell system” adı verilen özel bir ulaşma yöntemi devreye girer. peki nedir bu closed shell system da normal bilgisayar frekansını algılayamıyor? şöyle açıklayabiliriz: özerk bir yapıdır ve kendine has özel ağları mevcuttur. yani domainleri deep web'den ve bir önceki seviyeden çok daha karmakarışıktır. tor browser'ı ile .onion uzantısına erişebiliyorduk ancak closed shell system .clos uzantılıdır. bu seviyeden bilinen bir kaç link yazıyorum.
    http://duanjfheyu5clq9ia7yt6.clos/
    http://pqociudthqi856dn72ksu.clos/
    bu linklere ulaşmaya kalkarsanız kriptolu, tanımsız bir veri alırsınız. http://i.imgur.com/qwnrzk5.png . browser'ların ulaşamadığı bu ağ cshs ağıdır. bu ağa ulaşmanız için frekansları yakalayacak bir cihaza sahip olmalısınız. bu cihazın işletim sistemini cisco üretiyor. bu işletim sistemi motorola işlemciyle monte ediliyor. bu sayede de closed shell sytem ile bağlantı kurulabiliyor.julian assangeın wikileaks belgelerinin bu seviyede ortaya çıkardığı bilinmektedir.

    bu seviyede neler mevcut; yapay zekalı ölüm makineleri, yapay zeka işlemcileri, gggeqp işlemcileri, kristalize güç kontrolörleri, global terör ağı, global cinayet ağı, global uyuşturucu ağı, global insan ticareti ağı, üretilmekte olan süper bilgisayarlar ve yapay zekalar vb vb. bu kategorinin genelini bilimadamları oluşturur. sitelerin tamamı özel sunucular yada özel üretim gizli sunucular üzerindedir.

    bir sonraki seviye marianas web ağıdır ve henüz ulaşılamamıştır. kuantum teknolojisi ile çalışan bilgisayarlara ve internete ihtiyaç vardır. bilinen en tehlikeli seviye olarak geçer. bu seviyenin sınırları belirsizdir fakat bir sonu vardır. adını dünya'daki en derin çukur olan mariana çukuru'ndan almıştır. içerisinde bulunacak sitelerin dünyayı değiştirebileceği yazılıp çizilmektedir. yüksek teknolojiye sahip ar-ge laboratuvarlarında bulunan pek çok bilim adamının bu seviyeye ulaştığı ve bilgi paylaşımı yaptığı söylenir. burada bulunan bilgilerin tüm canlı yaşamını değiştirebilecek ve dünyaya hakimiyet kurulabilecek güçte olduğu bazı bilim çevrelerince belirtilmiştir. bazı devletlerin ve hacker gruplarının da bu ağa eriştiği söylenir fakat bu konuda henüz kesin bir bilgi yoktur.

    ulaşılabilecek son seviye sekizinci seviye olacaktır. the primarch system tarafından kontrol edilen, internete tepkisiz, değiştirilemez ve rastgele komutlar yollayan, devasa bir işlem gücü olarak tarif edilen level 17 quantum t.r.001 level function lockile korunan bir sistemdir.

    ilgilenenler devam edebilir. önce .clos uzantılarını biraz açalım. .clos siteler .onion’lar gibi header kontrolü, key kontrolü yapan siteler. siz nasıl .onion’lara tor dışından erişemiyorsanız .clos’lara da gerekli doğrulamaları yapmadan erişemezsiniz. erişmeniz için kontrol mekanizmasını geçecek bir proxy yazmanız gerekir. clos’lar için yazılmış özel yazılımlar yok. oraya ulaşmak istiyorsanız bunu kendi yazacağınız yazılımlarla yapmak zorundasınız.

    cshs ne?değişik bir ağ protokolü. bünyesindeki nodeler (istemciler) arasında bir ağ oluşturuyor fakat bu ağa dışarıdan erişilemiyor. yani internetin içindeki internete, internet üzerinden erişilemiyor. aynı şekilde içeriden de dışarıdaki internete erişilemiyor. normalde, tor ağında bir intranet oluşturuluyor ve sızmak mümkün oluyor ve içeriden yüzeye ulaşım mümkün haie geliyor. ama cshs’de içeri sızmak aşırı derecede zor. marianas ta ise bu zorluk dahada artıyor fakat marianas daha farklı bir ağ, neyse.

    cshs'ye bağlanabilmek için sistemi kırmak lazım ancak sistem her atakta kendini kilitlemektedir. cshs (closed shell system)'ye, kırma vs. işlemlerin tamamı konsollardan komutlarla yapıldığından shell ismi eklenmiş ancak bunun bütün bilgisayarlar bir arada toplandığı için de eklendiğini söyleyenler var. closed ise kapalı intraneti temsil eder. unutmadan ekleyelim, işlemciye göre bitcoin hesabı mining calculatorlar üzerinden yapılır.

    devam ederim ancak internet gerçekten çok dipsiz, uzaydaki karanlık madde gibi. galaksileri var, sistemleri var.

    ek 1: yalnızca wikileaks milyonlarca döküman barındırmaktadır.
    ek 2: assange, internette anonimliğin gerçekleşmesi için mücadele veren bir kod yazıcıdır. sen görünmez ol diye devlet tarafından izlenme diye mücadele veren insanlardan, kuruluşlardan birisidir. https://www.youtube.com/watch?v=oqmfcj0gzk8 (konuyla alakalı kısma son 3 dk'da geliyor. gerçekten çarpıcı.)
    ek 3: silk road'un kurucusu ross ulbricht'i fbi yakalayana kadar çok uğraştı. siteden faal uyuşturucu ticaret yaparken değil, telefon konuşmaları gibi hatalarından buldular adamı. o sebepten devletlerin, hükümetlerin kontrol edemediği anonim ağlarda (deep web diyebiliriz) alengirli işler çevirenlerin yakalanma ihtimali yok gibidir, hatta yoktur. eğer siz ben bu kişiyim, fotoğrafım,adresim budur demezseniz. http://www.haberturk.com/…-sahibine-omur-boyu-hapis kişi hak ve özgürlüklerinin halt etmişidir afedersiniz.
  • bilgisayar başındayken veya gündelik yaşamınızda aklınızda bir şey varken aniden uçuyorsa sonra da hatırlayamayıp çıldırıyorsanız: durun, gözlerinizi sağa sola düzenli olarak hareket ettirerek hatırlamaya çalışın.

    discovery'lerde gördüm bunu. bana da saçma gelmişti ama harbiden de bayağı güzel çalışıyor.
  • tatlı tadının şeker kaynaklı olduğunu düşünürüz. portakal tatlı ise tat alma duyularımızdaki tatlı alıcılar, içindeki şekeri fark ettiği içindir. diğer meyveler için de aynı şey geçerlidir.

    meyvedeki tatlı tadı algılamamızı sağlayan uçucu kimyasalların büyük kısmının tatla değil kokuyla ilgili.
    bu bulgu, burnunuzu kapattığınızda yediğiniz şeyin tadını anlayamamaktan farklı. birkaç yıl önce domates yerken aldığımız tatta, hangi moleküllerin payı olduğunu incelenirken ilginç sonuçlarla karşılaşılmış:
    152 domates türü glikoz, fruktoz, meyve asidi ve 28 uçucu kimyasal bileşen bakımından incelenmiş ve bir tadıcı grup oluşturularak bu domatesleri tatlılık, ekşilik ve diğer tat özellikleri açısından değerlendirmeleri istenmiş. veriler incelenirken tatlılık bakımından yanıt olarak şekerin öne çıkacağını öngörülmüş; fakat en büyük etkenin yedi uçucu kimyasal olarak ortaya çıkması şaşırtmış.

    tadıcıların daha tatlı olarak gruplandırdığı domateslerde diğerlerinden daha az şeker, ama daha fazla uçucu madde vardı. bu maddeler domatesten alınıp şekerli suya eklendiğinde bu su olduğundan daha tatlı olarak algılanıyordu.

    çilek ve yaban mersini incelendiğinde birincisinde daha az şeker olmasına rağmen daha tatlı olarak algılandığı görüldü. bu durum çilekte çok daha fazla uçucu madde olmasına bağlanıyor. bu maddeler çilekten alınıp şekerli suya eklendiğinde yine suyun daha tatlı algılandığı görüldü. suya eklenen maddeler çilek ya da domates kokusu hissettirecek yoğunlukta olmasa bile tatlılık hissini artırmıştı.

    bu uçucu maddelerin ağzın arka kısmına çarparak koku alıcıları harekete geçirmesi sonucu oluşan sinyaller beyinde burundan gelen sinyalleri alan bölümde değil tatla ilgili bölümde işleme konuluyor. tatla ilgili hücreleri etkileyen uçucu maddeler geldiğinde beyin mesajları birleştiriyor. bazı uçucular ve bazı tatlar birleştiğinde ise bir yoğunluk hissi ortaya çıkıyor.

    artık bu uçucu madde ile çay, kahve, kola gibi içecekler tatlandırılabiir.

    kaynak
hesabın var mı? giriş yap