• evliya sözcüğü veli sözcüğünün çoğuludur.türkçe’ye yanlış geçtiği için sürekli evliya diye bir kişi kast edilir.
  • avrupai takvime gore, 1bc'den sonra 1ac'nin baslamasi ve dolayisiyla 0 yilinin mevcut olmamasi.
  • "kafa kağıdı" terimi, 1845 yılında yapılan bir nüfus sayımı sonrasında ortaya çıkmış.
    ilk kez yapılan bu genel nüfus sayımında sadece er kişiler sayıldığından erkeklere verilen ve adına "mecidiye" denilen kimlik belgeleri, ağır, büyük ve değerli olmaları sebebiyle fes altında fesin içine dikilerek taşındığından, hüviyet cüzdanı olarak bildiğimiz şeye halk dilinde "kafa kağıdı" ismi takılmış.
  • hamile bir kadın madde bağımlısıysa çocuğu dünyaya madde bağımlısı olarak geliyormuş
  • fermantasyonun aslında süt vb için değil, alman biralarından kurtulmak için fransız biralarını daha uzun süre dayanımını sağlamak için geliştirilmesi.
    (bkz: a companion to beer)
    (bkz: louis pasteur)
  • "eskiden bim’in açılımı büyük israil marketleri demekmiş. sonra müslüman bir iş adamı alıp büyük islam marketleri yapmış."

    aynen kesin yasanmistir bu. ufkunuzu sikeyim.
  • duvarlardan çıkmayan inatçı lekeler için,

    ortadan ikiye kestiğiniz büyük boy greyfurtların suyunu sıkın.
    kısa bir süre ılık suda beklettiğiniz yeşil limonların suyunu süzdürün ve küçük küpler halinde doğrayın.
    azar azar eklediğiniz greyfurt suyu yardımıyla malzemeleri kısa bir süre hafif pütürlü kalana kadar blender yardımıyla çektirin.
    hazırlamış olduğunuz düşük kalorili ve enerji veren sağlıklı içeceği bekletmeden sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. çünkü duvardaki lekeleri hiçbir şey çıkaramaz.
  • leon festinger, sosyal psikolojinin babası olarak tanınan kurt lewin'in öğrencilerinden biridir. festinger araştırmaları sırasında, insanların yaşayışlarına düzen getirmeye çalıştıklarını ve bunu aynı saatlerde yemek yemek, işe giderken binilen aracın hep aynı koltuğuna oturmak gibi rutinler ve alışkanlıklarla sağladıklarını fark etti. geliştirilen rutinler bozulduğunda ise insanlar tedirgin olduğunu gördü. festinger aynı şeyin düşünce kalıpları ve inançlar için de geçerli olduğunu bulur. sahip olunan çok güçlü inanç aksine bir kanıtla karşılaştığında bu durum, rahatsızlık yaratan bir iç tutarsızlık yaratmaktadır. festinger buna ''bilişsel çelişki'' adını verir. bu kördüğümün çözülmesi için ise tek yolun inanç-kanıt kompleksini tutarlı hale getirmek olduğu sonucuna varır.

    1954'te bir tarikat, dünya dışı varlıkların belirli bir tarihte dünyanın sonunu getireceklerini öğrendiklerini ve kurtulacakların geçtenten inananlar olacağını iddia ederler. festinger ve birkaç meslektaşı grup ile iletişime geçerler. belirtilen tarihten önce ve sonra röportaj yaparlar. düşünülen, kehanet yanlış çıktıktan sonra grup üyelerinin inaçlarını terk etmesi yönünde olsada gerçekte bunun tersi gerçekleşmiştir. kehanet günü yaklaşırken grup üyelerinin sadakatine karşılık dünyanın bağışlanabileceğini söyleyen bir başka ''mesaj'' gelmiş, tarikat üyeleri daha ateşli inananlar olmuşturlar.

    festinger bilişsel celişkinin ya da en azından onun engellenmesinin, güçlü inançları olan birinin aksi bir kanıtla karşılaştığında fikrini değiştirmesinin olasılıkdışı kıldığı sonucuna varmıştır. festinger bunu şöyle açıklar: '' ona katılmadığınızı söylediğinizde arkasını dönüp gider. ona olguları veya rakamları gösterdiğinizde kaynağınızı sorgular. mantığa başvurduğunuzda söylemek istediğinizi anlamakta başarısız olur.''

    tanıdık geldi değil mi ? vurdumduymaz bir toplumun psikolojisinin nasıl oluştuğuna dair güzel bir bakış açısı. ''güçlü inançların'' karar alma mekanizmasını nasıl etkilediğini de gösteriyor.

    edit: yazarken kaynak aldigim kitabi eklemeyi unutmusum. ismi psikoloji kitabi. eger ilginiz varsa onerebilecegim guzel bir kitap. saglicakla.
  • mandalinan portakalın küçük kardeşi olmadıgını ögrendim an
hesabın var mı? giriş yap