• dikkat, spoiler içerebilir!

    bir zamanlar anadolu'da filminde (bunu da yazmak ne zormuş!) muhtar sahnesinde bilenler bilir, bir eşekçi muhabbeti vardır. ahmet mümtaz taylan'ın oynadığı arap karakterinin dedesi eşekçidir, misafir olduğu köye de başka türden bir eşekçilik nedeniyle gitmek istemez falan felan. meğerse ahmet mümtaz taylan'ın lisedeki lakaplarından birisi "mayın eşeği" imiş.

    ilgili sahne: https://www.youtube.com/watch?v=4x-rtkbg7z0
    ilgili yazı: http://www.hurriyet.com.tr/…hte-hata-olmaz-24984127
  • yıllardır kemal sunal filmlerinde hep kötü gudubet bir adam olan şener şenin babası ali şenin gerçek hayatta ne kadar kibar, nazik tabir yerindeyse tam bir eski istanbul beyfendisi olduğunu öğrendiğim andır.

    ali şen videosu
  • futbolcuların devamlı oraya buraya tükürmesinin nedeni çok koştuklarından ağızlarında sıvının birikmesi ve her ne kadar kondisyonları iyi olsada yutkunmanın tükürmekten daha zor olmasındanmış.

    yıllarca pislik oldukları için olduğunu düşünmüştüm. şu an ise yakışıklı ve karizma olanlarının yukarki nedenden dolayı, diğerlerinin ise pislikten tükürdüğünü düşünüyorum...
  • (bkz: getcontact) adında bir uygulama var. şu aralar twitter'da ve diğer mecralarda oldukça çok adı geçiyor.

    bu uygulama sayesinde rehberinizdeki kişilerin sizi hangi adla kaydettiğini görebiliyorsunuz. arama kısmına kendi telefon numaranızı yazarsanız eğer direk sonuçlar çıkıyor. başka numaraları yazarak da bilgi alabiliyorsunuz...
    denendi: başarılı!

    yalnızca ios için geçerli bu uygulama gerçekten başarılı... stalk was here!

    not: reklam değildir.

    edit: android içinde aktifmiş.

    edit 2: yüklemeyin. erişim olayı çok büyük sıkıntı yaratabilir.
  • köleliğin kaldırılmayıp şekil değiştirdiği;

    zenginler dışında herkes aslında birer köle. eskiden kırbaç zoruyla iş yaptırılıyordu. köleler sahipleri için çalışır onların ihtiyaçlarını karşılar daha da zengin olmalarını sağlardı. makineleşme arttıkça bu kölelerin yaşam şartlarının değiştirilmesi gerekiyordu. böylelikle bu makineleri kullanan kölelerden daha fazla verim alınabilecekti. kıyafet, iyi yemek, sigorta gibi iyileştirmeler geliştirildi. böylelikle modern işçi doğdu. mavi yaka çalışacak beyaz yakalı da takip edecekti. bu modern kölelerin gözünü açmaması ve kendini özgür hissetmesi için cahil ve muhtaç bırakılması gerekiyordu. mevcut popüler kültür ve para sistemi yaratıldı. böylelikle köleye kırbaç vurma zahmetine girilmeyecekti. para artık kırbaç idi. kitleler medya üzerinden felaket senaryoları ile korkutulacak reklamlarla yerli yersiz sürekli ihtiyaç yaratılıp borçlandırılacaktı. modern köle 20 senede alabileceği ev için borçlandırıldı, belki de hiç ihtiyacı olmayan otomobile özendirildi ve kredi ödemeye mahkum bırakıldı. borçlar ödendiğinde hem emek sömürülmüş hem de kölelerin çoğu zengin olma hayaliyle oyalanmış olacaktı. köle yaşlanınca mevcut sosyal güvence sistemini daha fazla meşgul etmeden ölürse fena da olmazdı hani.

    insan hakları yalan, para destekli sivil toplum kuruluşları kandırmaca, modern demokratik dünya yalan, süslü dergiler, avangart kültürler dolan. parayla çalışır bu yalan dolan kurumlar. para karşılığı insanları uyutur. muhteşem bir dünya yaratır hayallerde. bu dünya hiç iyi olmadı. kölelik sadece şekil değiştirdi. kasıtlı olarak kitleler fakirleştiriliyor. para hep ulaşılmak istenen hedef olsun ki insanlar hayatını ortaya koyarak çalışsın. bu yüzden korkuyu ve cehaleti kullanıyorlar. uyutuluyorsun uyan!
  • zaman bulunca bu başlığa yazdığım, benim ufkumu artıran coğrafi gerçeklerden bazılarıdır.

    1. sudan'da mısır'dan daha fazla piramit vardır.

    hatta sudan dünyada en çok piramit bulunan ülkedir. sudan bölgesi, el-kurru, gebel barkal dağı civarı, nuri bölgesi ve meroe'de en azından 223 tane piramit vardır. fakat bunların büyük çoğunluğu mısırdakiler kadar büyük be yüksek değil, 20-30 metre arası yüksekliktedir.

    2. trafiğin soldan aktığı yaklaşık 50 ülke vardır.

    bu ülkelerin çoğunluğu ingiltere ile ilişkili ülkeler. eski sömürge, koloni gibi (avustralya, hindistan vs). fakat bunların dışında istisna olarak ingiliz sömürgesi olmamış bir ülkede daha trafik soldan akar: japonya.

    3. atların sayısının insanlardan fazla olduğu bir ülke var: moğolistan

    moğol atı, moğolistan'ın yerli at cinsi. cengiz han zamanından beri bu at türünün büyük ölçüde değişmediği iddia edilmekte. geleneksel moğol yaşam tarzında yaşayan göçmenlerin hala ülkenin insan nüfusundan (3 milyon civarı) fazla moğol atına sahip olduğu tahmin edilmekte. boyları diğer at cinslerine göre küçük de olsa bunlar at, midilli değil.

    4. papua yeni gine'de 820'den fazla dil konuşulur.

    dünyanın linguistik açıdan en zengin ülkesidir. ancak papua yeni gine'de en çok konuşulan diller ingilizce, tok pisin ve motu'dur.

    5. alaska'da kum tepeleri vardır.

    kar ve soğuğuyla tanıdığımız alaska'da kumullar da vardır. büyük kobuk kum tepeleri arktika bölgesinin en büyük kumuludur. kuzey kutup dairesi'nin 65 km yukarısında yer alıyor ve yazları sıcaklıkları 37 santigrad dereceye kadar yükselebiliyormuş. hatta bazı yerlerde 100m kadar yükseldikleri de görülebilirmiş. çölü andıran bu kumullar bölgeye baya turist çekiyormuş.

    6. irlanda'nın ilginç yel değirmenleri

    dünyadaki yel değirmenlerinin tamamı saat yönünün tersine dönerken irlanda'da yer alan bütün yel değirmenleri saat yönünde döner.

    7. perth dünyanın en izole şehridir.

    avustralya'nın batı kıyısında yer alan yaklaşık 1,5 milyon nüfuslu bu şehir yalnız başınadır. zira buraya en yakın herhangi büyüklükteki bir şehre gitmek için 320 km boyunca ıssız bir çölü geçmeniz gerekir.

    8. amazon nehrinin gücü

    amazon nehri o kadar güçlüdür ve atlantik okyanusu'na o kadar çok su bırakır ki, nehrin ağzından yüzlerce kilometre uzakta bile okyanusta tatlı suya dalabilirsiniz.

    9. dünyanın en uzun tren yolculuğu yaklaşık 7 gün sürer.

    trans sibirya demiryolu ile moskova-vladivostok arası dünyanın en uzun tren yolculuğudur. bu yolculuk için 9 bin km yol kat etmek yaklaşık 7 gün sürer.

    10. kıtalararası en kısa ticari uçuş 20 dakika sürer.
    dünyadaki en kısa kıtalararası ticari uçuş cebelitarık(avrupa) ile tangier (afrika) arasındadır. mesafe 54 km, uçuş süresi 20 dakikadır.

    11. dünyanın en geniş köprüsü sydney harbour bridgedir.

    dünyanın en geniş uzun menzilli köprüsü olan harbour brigde'de 8 tanesi üst katta, 8 tanesi alt katta olmak üzere 16 şeritli yola, iki tren yoluna, bir yürüyüş yoluna ve bir bisiklet yoluna sahiptir. köprünün genişliği 49 metredir ve dünyanın en uzun altıncı kemer köprüsüdür. tepeden altındaki nehre olan yüksekliği 134 metredir. ayrıca dünyanın en uzun çelik kemer köprüsüdür.

    edit: lanet olası image siteleri.
  • telefonlarımızda ki hava durumu uygulamaların yanlış göstermesinin sebebi kuresel ısınma olmasi. artık meteorolojik sistemler tahmin edemiyormuş. yanılma payı son 2 seneye nazaran bu yıl çok yükselmiş
  • ufkunuz dinle katlaniyorsa ufkunuza bir baktirin. tanidigim saglam bir kaportaci var.
  • kontrolümüz de olan şeylerin yaptıklarımızın sadece %6 olduğunu öğrenmek
  • kelimelerin etimolojilerine bakmak. genel tanım ama kelimelerin nereden geldikleri ekseriyetle ilginçtir.
hesabın var mı? giriş yap