• sonra yaşlılar, evcil hayvanlar, bitkiler, hatırası olan resimler... gibi saçma bir şekilde uzatılıp içinde erkeklere yer verilmeyeceği hissi uyandıran listenin giriş bölümüdür.
  • 'önce kadınlar ve çocuklar, denmesinin nedeni kurtarma botlarının gücünü test etmektir.'

    jean kerr
  • biz zavallı saf ve artniyetsiz erkekler taifesi "korunması gereken,mağdur durumda kalabilecek,savunmasız kesim" olarak algılayaduralım bunu. aslında doğanın da söylediği "önce kadınlar" dır. düşünsenize bir gemide insan soyunun son temsilcileri olan yüz kadın ve yüz erkek taşıyorsunuz. bir kaza oluyor ve gemi su almaya başlıyor. anlıyorsunuz ki gemi bu haliyle ancak yüz bir kişiyi taşıyabilir. 99 kişi gemiden atılmak zorunda. yoksa iki yüz kişinin tamamı ölecek. kimi atarsınız? erkekler, kadınları güç kullanarak gemiden atıp ve geriye bir kadın bırakırlarsa; insan soyu ancak şanslıysalar her yıl birer birer çoğalır. bir erkek bırakıp 99'unu atsak bile yine insan soyu her yıl yüzer yüzer çoğalacaktır. öyle ya sağlıklı bir erkek belli bir sürede yüz kadını dölleyebilr. bu yüzden önce kadınlar kurtarılır. bu yüzden doğa her zaman önce erkekleri feda eder. erkek olduğumuz için kasım kasım kasılsak da gerçek böyledir be hemcinslerim.
  • + batıyoruz fiko.
    - önce kadınlar ve çocuklar.
    + oğlum son el lan, bizde kalacak ihale.
    - abi güvertede oynamayalım dedim sana, gerildim resmen.
  • ilk olarak 1852 yılında hms birkenhead güney afrika'ya seyahat ederken, ortaya çıktığı düşünülen denizcilik geleneğidir.

    özetlersek ; seyahat esnasında gemide 476 sı ingiliz askeri 20 si kadın ve çocuklar olmak üzere toplam 638 yolcu vardır. tam olarak nasıl olduğu bilinmese de geminin bir kayaya çarptığı ve metal gövdenin yırtıldığı düşünülmektedir. gemi batarken, kaptan o güne kadar uygulanan prosedürü uygulamıştır: "every man for himself!"
    askerlerin harekete geçmesi ile kadın ve çocukların ezileceğini, kurtulamayacağını gören yarbay alexander seton, kılıcını çekerek askerlerine durma emri vermiş, kadın ve çocukların tahliyesine zaman kazandırmıştır.
    kazada 445 kişi hayatını kaybetmiştir. kaptan ve yarbay ölenler arasındadır.

    bir yerlerde titanic faciasından sonra hayatta kalan kadınların çektiği ekonomik sıkıntılar vs nedeni ile "önce çocuklu aileler" kuralının getirildiğini okumuştum. bakmama rağmen bulamadım.

    farklı bir örnek vermek gerekirse, hava taşımacılığında, yolcuların kadın/erkek/çocuk olmalarının hiç önemi yoktur. 90 saniye içerisinde uçağın tamamen boşaltılması esas alındığından, herhangi bir ayrıma gitmek mümkün değildir. üstelik çocuklu anneler diğer yolcuların yolunu kapamaması için genelde cam kenarına oturtulurlar. bu engelli yolcular için de geçerlidir. 1549 yılında hudson nehrine iniş yapan uçağın ekibi "kadın ve çocuklara" öncelik verdiğini iddia etmektedir. yine de resmi bir kaynaktan bu bilgiye ulaşmak mümkün değildir.
  • ülkem insanının götünden anladığı laf. şiddet hedefi sıralama yolu sanıyorlar sanırım bu lafı.
  • "önce çocuklar ve kadınlar" diye bağırmış olmalı biri. bu kadar ölümün başka bir açıklaması olamaz.
    *
  • her zaman eşitlikten dem vuran kadınların lehlerine olan her türlü avantajı kullanmak istemeleri kadar yanar döner bir durum görmedim.

    bu cümle de onlardan biri ile ilgili.
  • kadın olduğum halde hayatım boyunca duymaktan korkacağım cümleler arasında yer alır bu korkunçlu cümle. titanicten kaldı zaar.
  • böyle bir şey artık yoktur. batan gemilerde, tahliye memurları hiçbir şekilde "önce kadınlar ve çocuklar" gibi şeyler demezler.

    gemilerin tahliyesinin en önemli kuralı, olabildiğince hızlı ve etkili şekilde gemiyi boşaltmaktır. yok ailelerin vedalaşmasını bekleyelim, çocukların sümüklerini silelim gibi prosedürler zaman kaybıdır ve uygulanmaz.

    onun yerine "first come, first served" uygulanır.
hesabın var mı? giriş yap