• özkan derindere ile birlikte türkiye'nin elon musk'u diyebileceğimiz elektrikli araç işini ülkemizde yapabilmiş gerçek bir babayiğit. dma'nın geliştirdiği teknolojiyi asla yabana atmamak lazım. sistem tesla modellerine (alüminyum şase ve kaporta) göre daha ağır bir şase ile (içten yanmalı çelik araç şasesi ve sac kaporta) benzer bir menzile sahip. işin güzel kısmı kendileri de dahil kimseyi üzmeden bu işi o kadar güzel kotarmışlar ki (araçlar önce kiralık olarak piyasa da dolaştı ve yol testleri böylece son kullanıcı kontrolünde yapılmış oldu) hayran kalmamak elde değil. her şeyiyle kendini kanıtlamış bir sistem kısacası.
    umarım yeni projeye de katkıları olur hatta ikinci bir koldan devletin kendilerine destek olmasını isterdim. çünkü kore de başta aynı anda 3 markayla dünya piyasasına giriş yaptı. bunlar hyundai, kia, ve daewo idi. ikisi dünya piyasasında yer edinebildi, biri yalan oldu. bizim de bir kaç farklı ekiple (rekabet açısından da önemli bu) bu işi götürmemiz sanırım en doğru olanı.
  • kendisini şurada izledikten sonra hayran kaldığım muhtemelen ülkemiz için yakın gelecekte çok kritik bir şahsiyet olacak kişi. yolları açık olsun.
  • sevgili polyanalar adamı hiç dinlediniz mi? link bloombrtg de dün izledim. adam hep yuvarlak konuşuyor, gözlerini kaçırıyor. sadece laf salatası. 20 dakikada full şarj diyor. tesla’yı bile o sürede şarj mümkün değilken koca traktörü nasıl şarj edecekler.
    inşalllah göt olurum ama hiç sanmıyorum. hiç umudum yok o traktörden. tarlalarda göreceğimizi hiç sanmam ama inşallah siz polyanalar haklı çıkar
  • fatih altaylı’nın bugünki köşesinde yer verdiği önemli bir girişimci. yazının ilgili kısmını ve kaynağı aşağıda paylaşıyorum.

    hadi gününüzü çok bozmayayım, güzel şeylerden de bahsedelim.
    yıllar önce bu köşede önder yol adında bir türk mühendisin yaptığı bir elektrikli otomobilden bahsetmiştim.
    çok yıllar önce.

    o sıralarda tesla da henüz emekleme aşamasındaydı ve önder yol’un ürettiği prototipler daha doğrusu elektrikli otomobil alt yapıları tesla’dan ve dünyadaki benzerlerinden daha uzun menzilli ve daha güvenilirdi.
    yol’a ülkede destek olan çıkmadı.
    o da çinlilerle ortak işler yaptı ama hak ettiği noktaya kendi ülkesinde gelemedi.
    oysa kazanacak olan o değil ülke olacaktı.
    yine de mesela şu anda yeni atatürk havalimanı’nda yer hizmeti veren ve uçaklara yakıt aktaran araçlar, önder yol’un teknolojisi ile üretilmiş elektrikli araçlar.
    önder yol şimdi de bambaşka bir proje ile karşımızda.
    bu kez otomobil değil elektrikli traktör üretti.

    ağırlık ve menzil sorunu da olmayan traktörde elektrikli tahrik sistemleri çok daha verimli ve işlevsel olabiliyor.
    yol’un ürettikleri dünyadaki ilk elektrikli traktörler.
    çiftçinin mazot masrafını, hemen hemen sıfıra değil tam olarak sıfıra indiriyor.
    bakım masraflarını sıfıra yaklaştırıyor.
    “yakıt masrafı nasıl sıfır olur” diyorsunuz.
    şöyle, köye küçük bir rüzgar veya güneş santrali kuruyorsunuz.
    bunun ürettiği enerjiyi yol’un tsk için zaten üretmekte olduğu 1 mwh’lik batarya konteynerinde depoluyorsunuz. ve 15 dakika içinde köydeki bütün traktörleri bedavaya şarj edebiliyorsunuz.
    beleş mi?
    beleş.
    bunu yapmasanız bile 1500 tl’lik mazotla yapacağınız işi 7 ila 12 tl’lik elektrik ile yapabiliyorsunuz.
    dahası elektrik motorunda çok düşük süratlerde yüksek torkla iş yapabildiğiniz için traktör için ideal bir güç sağlıyor.
    45 dakikalık şarj ile 55 kwh’lik bataryalar doldurulabiliyor ve bununla 4 saat pulluk çekilebiliyor. diğer işler için ise 8 saatlik enerji var.

    yüksek tork nedeniyle dizel traktörlerin 8 saatte sürebildiği bir tarlayı 3 saatte sürebiliyor.
    yol’un şimdiki amacı hidrolik sistemleri de elektriğe çevirip, bakım ve tamir masraflarını iyice aşağı çekmek.
    traktör şu anda modüler olarak üretilmek üzere tasarlanıyor.
    yani çiftçi istediği güç, istediği pil kapasitesi, istediği büyüklükte traktör alıp, çok hızlı bir biçimde monte ettirebilecek.
    değişik talebe göre traktörünü değiştirmeden geliştirebilecek.
    organik tarım modasında sıfır atıklı bir üretim aracının yayacağı hava da cabası.
    yerli otomobilden hâlâ haber yok ama bu işe kelleyi koyanlardan böyle güzel haberler geliyor.

    not: yarın gidip bu traktörü deneyeceğim. tekirdağ’daki deneme alanına da önder yol’un yaptığı elektrikli otomobille gitmeyi planlıyorum. gidiş geliş yaklaşık 400 km. tek şarjla. bakalım.

    kaynak
  • başarılı olmasını gerçekten istediğimiz şahıstır.
  • bu kadar iş yapıp "pr" yapmaması şaşırdığım insan. dediğine göre ciddi kurumlarla çalışıyorlar. bu başlık yakında dolup taşacak, demedi demeyin.
  • 4 yildir videolari donen, cok guzel web sitesi tasarlamis surekli konusan anlatan ancak ortada 2021 yili sonu itibariyle hicbirsey cikaramamis zat.

    derindere toyota corollarlara elektrik donusum kiti takiyordu o kadar. kendi uretmiyor dikkat edin hazir alip takiyor. bir donem bunu yaptilar hepsi o.

    sorsan elon musk b.k yemis yaninda. ee naaptin hani nerde? web sitesine link veriyolar anca. bir de elestirince hayin ilan ediliyoruz hepsi bu
  • ulan bilip bilmeden mal mal ötmeyin buradan. en büyük desteği bugün türkiye cumhuriyeti devleti ve ziraat bankası vermiştir kendisine. elektirikli traktör projesi %50 önder yol, %50 ziraat bankası ortaklığıyla (ziraat yol) faaliyet yürütmektedir.
    demem o deme ki otomobilde devlet desteğini arkasına almış 4 babağidimiz + ayriyeten traktör konusunda 1 babayiğidimiz var. bu konularda gelecek çok parlak görünüyor. özellikle tarım alanında önder yol'dan çok büyük işler çıkar gibime geliyor. traktör deyip geçmeyin bunun otonom biçer döveri, ilaçlama, ekme, sürme, biçme sistemleri vs'si var. bugün elektrik süpürgeleri bile akıllanmışken haritalama yaparken neden tarım makinelerinde bu tür akıllı sistemleri görmeyelim.

    https://www.haberturk.com/…iraatten-tutku-ortakligi
  • ulan adam 4 yil boyunca bas bas bagirdi. dunyanin en iyi elektrikli araba sistemi bizde diye. devletten hic bir yardim gelmedi adama. en son 5 li konsorsiyum kuruyoruz deyip adami kenara ittiler ama bu adamin tecrubelerini 15 yilda bile ulasmalari zor. ulan adam amerika da yasasaydi adami el ustunde tutarlardi ama bizim umrumuzda bile olmadi. en sonunda cin devlet sirkertiyle %49luk bir anlasma sagladi ve dunya kadar yatirim ve kolaylik saglandi. umarim devletimiz bu adamin kiymetini bir an once anlar. cunku dunya uzerindeki en iyi sistemi yapti. helal olsun.
  • her ne kadar türkiye'nin böyle enerji dolu ve özveriyle calisan, hem de amaci populer olmaktan ziyade ülkeye kazanimlar, yenilikler getirmek olan insanlara ihtiyaci olsa da kendisini cok da ileri görüslü bulamadim. evet, kulaga cok itici geliyor biliyorum, böyle yenilikci teknolojiyle ugrasan bir adam hakkinda agir bir itham, ancak demeclerinden hareketle kendisini biraz spekülatif ve de kisa vadede basarili olabilecek tarzda yatirimlarini bire bin katarak anlatan biri olarak gördüm. diger yandan da icinde bulundugu ülkeyi ve insanini düsününce cok da yanlis yapmadigi kanaatine vardim. nabza göre serbet veriyor belki de. underrated bir firmaya da sahip olsa azimle calisabilmesini ayakta alkisliyorum tabi ki, orasi ayri.

    simdi gelelim elestirimin sebebine, tabi ki bunu sosyal medyada buldugum demeclerinden hareketle yapiyorum. öncelikle tesla'dan daha iyi hatta dünyada en iyi elektrikli arac batarya sistemlerini ürettigini söylemis. teslanin 12000 batarya hücresine karsilik 400 hücreyle 400 km menzile cikabileceklerini iddia etmis. büyük ihtimal eldeki bir "fact" den hareketle spekülasyon yapiyor. tesla'nin mühendislik altyapisindan daha iyi bir altyapiya sahipsin, ondan daha uzun menzille ve daha ufak bir pil üretiyorsun ve hala underrated yoluna devam edebiliyorsun, olacak is degil.

    bir diger konu da fcev yani yakit pilli araclarda gelecek görmemesi. sebebini de hidrojen üretiminin pahali olmasina dayandiriyor. bu da kisa vadede dogru, ancak uzun vadede yanlis olacak bir önerme. tabi ki ilk yatirim maliyeti acisindan cok pahali bir alan yakit pili ve hidrojen konusu. ancak türkiye'nin buna bir yerden girmesi lazim eger ki gelecekte elektrikli araba üretecegim diyecekse. en azindan üretilecek yerli otomobil platformunu yakit pili ve batarya sistemini beraber kapsayacak sekilde tasarlamali, yani fuelcell e de yer acmali ki gelecekte daha ucuza modeller arasi gecisler yapabilsin. fuelcell teknolojisi uzun menzil ihtiyaci olan ve büyük araclar icin daha avantajlidir cünkü hafiftir, dolumu cok daha hizlidir, hidrojen üretim maliyeti azalmaktadir vs.

    benzer sekilde, pilli araclarin geleceginin büyük boyutlu segmentlerde ilerleyecegini ve pilli ufak boyutlu araclarin gelecegi olmadigini söylüyor. bu iddia da kisa vadede dogru ancak uzun vadede yanlis bir iddia. evet, pil boyutu büyüdükce uzun menzillere cikabilirsin, ve suanki trendse insanlarin büyük araclara yönelimi seklinde (suv tarzi). ancak gelecekte sehir ici ulasimda ufak boyut ve co2 emisyonsuz arac aranirken menzil problemleri de carsharing tarzi sistemlerle asilacak, yani kullan ve park et sarj olsun gibi bir bakima arac kiralama ortak kullanma. kaldi ki ufak arac icin ufak batarya üretmek daha az maliyetli, daha az enerji gereksinimli ve daha cevrecidir. asya pazarinda bu tarz ufak araclar önemli yere sahiptir, es gecilmemesi gerekir.

    tesla bir devrim yapti, otomobil firmalarini tabiri caizse atesledi, ancak amac sadece "tesla'dan daha iyi olmak" olmamali, farkli profilde kullanicilara cazip gelebilecek, türkiye'deki kullanici profiline uyarlanmis, kendine özgü bir araca uygun bir teknoloji gelistirmek olmali. sanirim derinderenin yaptigi da toyota corolla'yi alip conversion yapip üstüne kar koyarak tekrar satmak, yani toyotanin pil sistemi yerine kendi sistemlerini yerlestirmek.

    belki de daha iyi isler cikarmasi icin yerli otomobil yapacak 5'li sirket grubunun arasina girmesi gerekirdi. ya da bir sekilde girecektir bilemeyiz, görecegiz.
hesabın var mı? giriş yap