• buhara emirliğindeki cedidcilik akımının önde gelen kişilerindendir. osman hoca son buhara emiri muhammed alim han'ı devirip buhara cumhuriyeni kuran ekip içinde yer almış ve cumhurbaşkanı olmuştur.
    sovyet işgali sonrası afganistan, türkiye, polonya, iran da sürgün hayatı yaşamıştır. son olarak 2. dünya savaşı zamanında türkiye'ye gelmiş ve 1968 yılında vefat etmiştir. mezarı üsküdar özbekler tekkesindedir.

    iran sürgünüde rus subayı olan oğlu ile bir araya gelmiş ancak kensini osman hoca'nın bir yakını olarak tanıtmıştır. baba oğul orada sarılıp yılların hasretini giderememişlerdir.

    1938 yılında sovyet baskısı nedeniye osman hoca türk vatandaşlığından çıkarılmış ancak türkiye cumhuriyeti devleti örtülü ödenekten 1968 yılına kadar kendisine, öldükten sonra da 1996 yılına kadar karısına maaş vermiştir. devlet geleneği bu olsa gerek
  • buhara cumhuriyeti cumhurbaşkanı. nam-ı diğer osman hoca. kendisi emir timur'a ait üç adet yakut kaplamalı kılıcı milli mücadelenin lideri mustafa kemal paşa'ya, batı cephesi komutanı ismet paşa'ya göndermiştir. üçüncü kılıç ise (aynı adla okunması gereken bir kitap vardır) izmir'i kurtaracak, o şehre girecek ilk muzaffer türk subayına verilmek üzere gönderilmiştir. bu kişi yüzbaşı şerafettin bey olmuştur. kılıç daha sonra bir müzeye bağışlanmış ve sonrasında da kayıplara karışmıştır. halen kayıptır.

    milli mücadele'ye yapılan yardımın miktarına gelince... esasen oğlu timur kocaoğlu'nun anlattığına göre cukkalanan para 80 milyon altın ruble'dir. yani türkiye'ye 100 milyon altın ruble gönderilecekken bunun 80 milyonu sovyetler tarafından alıkonuşmuştur.
  • kabri üsküdar'da özbekler tekkesi'ndedir.
  • buhara eski cumhurbaşkanı.

    kemal sallı bey osman hoca'yı yazmış.

    devamı: http://www.oncevatan.com.tr/…yor1-makale,39505.html
hesabın var mı? giriş yap