• vergi hukuku ve türk vergi sistemi üzerine çalışmalar yapan aynı zamanda vergi danışmanlığı alanında da kariyer sahibi bir şükrü kızılot öğrencisi. mevzuatlara bir usta edasıyla hakim olan, gerek katıldığı tv programları gerek alomaliye.com sitesinde yazıları ve vergi alanı üzerine yazdığı kitaplar ile yol gösterici, smmm olmaya aday öğrencilerin dostu değerli hoca. bakış açısı, kendine has sivri dili ve doğruları çok iyi gören yanıyla attığı tweetleri okunası, takip et butonuna tıklanasıdır.
  • zat-ı şahaneleri, ağustos-2010 mart-2011 gibi bir zaman diliminde bendenize vergi hukuku hocalığı yapmış ve bu konuda muvaffak olmuştur. nev-i şahsına münhasır olan bu kişiliğin, kayda değer ders anlatım teknikleri vardır. bunlar arasında yüksek volümlü ders anlatarak öğrencinin aklında kalıcılık ve benim en sevdiğim teknik, zat-ı muhteremin "ronaldinho tekniği" olarak addettiği ders esnasında sağ tarafındaki talebesine bakarak sol tarafındaki talebesini ismini zikredip soru sorarak mevzubahis talebe de dahil tüm sınıfı abandone etmesidir...
  • zat-ı şahaneleri, benim vergi hukuku hocam olur. bana vergi kanunlarının sempatik gelmesini sağlayan yegane isimdir diyebilirim. öğrencileriyle birebir alakadar olması ve konuyu tüm talebelerinin iyice sindirebilmesi için konunun üzerinden güncel misaller vererek, adeta derinlemesine gollük pas verir. hatta ve hatta derslerinde şahsına münhasır öğretim teknikleri mevcuttur. misal; ders esnasında talebelerine bir soru yöneltmek istediğinde, bir talebesiyle göz temas kurarak sorunun kendisine gelecek zannına kapılırken, başka bir talebesinin ismini zikrederek soruyu ona yöneltmiş olur... buna kendi deyimiyle, ''ronaldinho tekniği'' şeklinde adlandırır.

    gençtir, dinamiktir, hoşsohbettir, sıcak bir karizması vardır... kadirşinastır, emeğin, emekçinin, sanatın, sanatçının her daim yanındadır. topluma karşı son derece duyarlıdır. her canlıya saygısı vardır. gerekirse gözünü budaktan sakınmaz...

    hayatımda feyzaldığım bir elin beş parmağını geçmeyecek insanlar arasındadır... derslerinde kendisinin fahri asistanlığını yapmaktayım :))

    bana ''kral diye seslenir... teşbihte hata olmaz, her ne kadar feodal sisteme karşı olsam da, zatı da benim gözümde ''imparator''dur...

    hayatımdan hiç eksik olmasın, her zaman var olsun...
  • twitter'da çok samimi ve alçakgönüllü bir profil çizen süper hoca.
  • olay televizyonunda haftada bir program yapan ve olay gazetesinde de yazıları yer alan vergi uzmanı.

    yürüyen mevzuat gibi adamdır kendisi. ne sorarsan sor kanun numarasıyla cevap verir anında.

    ayrıca twitter hesabında da hükümetin yaptığı soygunları, vergi vurgunlarını takip edebilirsiniz.

    edit: artık olay tv'de değil, fox tv ana haberdeki vergi ile ilgili haber dizileriyle izleyecekmişiz kendisini. başarılar diliyoruz.
  • dikkatle okunası vergi uzmanıdır. yerinde ve güzel tespitleri vardır.
  • türk vergi sistemi üzerine yaptığı çalışmalar ile adından söz ettiren kişidir. verdiği örnekler ile anlatımını güçlendirmesi de üslubunu daha başarılı hale getirmektedir.

    twitter'ın takip edilesi insanlarındandır.
  • derhal maliye bakanı olması gereken kişidir kendisi.
  • mevcut durumu harika özetlemiş vergi hukuku üstadıdır; "kapitalist yönetimlerde adalet;
    sermaye sınıfının yüklü vergi borçlarının silinip, küçük bir simit tezgahına zabıtaların el koymasıdır."
  • "neden ötv’nin kdv’si alınır?" başlıklı, oldukça açıklayıcı ve vergi sisteminin aslında nasıl olması gerektiğini basit örneklerle anlattığı bir yazısı olan kişi.

    --- spoiler ---

    uzun yıllar önce kurduğum bir cümle vardı, “parayı lidyalılar, vergiyi sümerler, verginin vergisini de türkler bulmuştur” diye. yıllar geçtikçe benim bu sözüm sıkça söylenir oldu. bizler yazdıkça söyledikçe halkta şu farkındalık oluşmaya başladı; evet biz neden ötv’nin bir de kdv’sini ödüyoruz? aslında sadece ötv’nin kdv’sini ödemiyoruz, birçok vergi resim harç ve benzeri yükümlülüklerin kdv’sini ödüyoruz. konuya başlamadan önce yazının başlığı gereğince bu iki vergiyi bir hatırlayalım.

    öncelikle kdv yani katma değer vergisi kanunu sene 1985’ten bu yana uygulamada olan bir dolaylı vergi kanunudur ve konusu türkiye sınırları içerisindeki her türlü mal teslimi, hizmet ifası ve mal ve hizmet ithalatıdır. ötv ise (deprem vergisi olarak bilinir ki yanlıştır, aslında o öiv yani özel iletişim vergisidir) bilinenin aksine 2002 yılında lüks tüketimi ve sağlığa zararlı bazı ürünleri vergilendirmek için uygulamaya konulmuş yine bir dolaylı vergi kanunudur. şimdi gelelim ötv’nin kdv’sine;

    kdv kanununun 24. maddesi bize yukarıdaki ifadeyi tamamen açıklamaktadır. ilgili maddede kdv’nin matrahına dahil olan unsurlar şöyle sıralanmıştır;

    teslim alanın gösterdiği yere kadar satıcı tarafından yapılan taşıma, yükleme ve boşaltma giderleri,
    ambalaj giderleri, sigorta, komisyon ve benzeri gider karşılıkları ile vergi, resim, harç, pay, fon karşılığı gibi unsurlar,
    vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerler"
    kdv’nin matrahına dahildir denilmektedir. yani bugün ödediğimiz elektrik faturasındaki trt payı da kdv’nin matrahına dahildir, doğalgaz faturamızdaki ötv de kdv’nin matrahına dahildir. hal böyle olunca deli dumrul vergisi dediğimiz ve sadece kümesteki kazları yolmaya çalışan bir vergi sistemi ile karşılaşmaktayız. daha önceleri de defaatle söylediğim gibi sistemin doğrusu dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içerisindeki payını minimum seviyeye çekerek gelir ve servet üzerinden alınan vergilerin payını arttırmakla sağlanacaktır. burada temel prensip harcayandan değil de kazanandan vergi toplanmasıdır.

    vergi bir devletin temel geliridir ve toplanmalıdır ki anayasa’nın 73. maddesi aynen şunu ifade eder. “maliye politikasının temel amacı vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımıdır.” yani vergiler adil toplanmalıdır. bu hususta vatandaşın vergiler karşısında sorguladığı temel birkaç soru bulunmaktadır;

    vergilerim nereye harcanıyor?
    toplanan vergiler yatırıma ya da istihdama dönüşüyor mu?
    vergiler sebebiyle üretimden uzaklaşılıyor mu?
    özellikle son soru karşımıza şu şekli ile sıkça çıkmaktadır. 56.000 liraya gümrük girişi olan 2000 motor hacimli bir otomobilin vergilerle birlikte yaklaşık satış fiyatı 178.000 lira olmaktadır. durum böyle iken vatandaşın aklına aynı soru gelmektedir “siz olsanız araba üretir misiniz?” yani üreticinin çeşitli maliyet ve risklere katlanıp ürettiği otomobilden hiçbir maliyet ve riske katlanmadan 3 kat daha fazla para kazansanız gerçekten siz olsanız üretir miydiniz?

    aslında bu tarz örnekleri çoğaltmak mümkün. sadece sorun bu da değil özellikle vatandaşı mağdur eden haksız vergi düzenlemelerini de es geçmemek gerekir. örneğin lüks tüketimi vergilendirmesi gereken ötv kanunu yat, kotra, elmas, pırlantada sıfır iken güneş kreminde %20, tıraş köpüğünde %6,7, doğalgazda %2.

    bir başka uygulamada milyonluk gemi alımında kdv %1 olarak uygulanırken 1 liralık simitte %8 olarak uygulanmakta. bugün 3.000 lira brüt maaşı olan bir vatandaş maaşına hiç zam almadan yıl içerisinde 3 kez vergi dilimi değişmekte ve yılbaşında %15 ile başladığı vergi oranı yılsonuna doğru %27 olmakta. ancak bu vatandaşın yanında milyonlara imza atan bir futbolcu sabit, oran hiç artmadan sadece %15 stopaj yoluyla vergilendirilmekte.

    işte bu ve benzeri örnekler ya da bunlara benzer düzenlemeler arttıkça vatandaş artık üzerindeki vergi yükünü sorgulamakta. aslında vatandaşın bunu sorgulaması şahsi düşünceme göre zaten olması gerekendir. çünkü vatandaş ödediği vergilerin harcanması konusunda takipçi olursa bu harcamaların keyfiyetini önlerken kamu bilincine de sahip olmuş olacaktır.

    saysak, yazsak, söylesek günlerce bitiremeyeceğimiz bir konu vergileme, vergiler, vergi kanunları. yukarıda kısaca açıkladığımız uygulamada görülen en basit örneklerden biriydi sadece. ancak şunu artık bizlerde görüyoruz ki vatandaş vergiden değil verginin vergisinden mağdur! umuyorum bizim bu gördüklerimizi yasa koyucularda en kısa zamanda görürler.

    --- spoiler ---

    kaynak
hesabın var mı? giriş yap