• astronomi camiasının büyük insanlarından... tübitak popüler bilim yayınlarının "gezegenler kılavuzu" isimli kitabını yazmış kişi.. zaten kendisinin "practical astronomy" diye de bir yayınevi var...

    4 mart 1923'te doğmuş. ilk teleskopunu 6 yaşındayken almış, ve bu teleskopunu hala bazen kullanır. (yanlış hatırlamıyorsam 10cm çaplı bir mercekliydi) 6 ile 16 yaşları arasında sürekli hasta olduğundan -nasıl bi hastalık ben de anlamadım- okula gidememiş ve evde eğitim görmüş. bu süreçte, annesinin "the story of the solar system" kitabını okur ve bu şekilde gökyüzü aşığı olur.

    başlarda ay'ın yüzeyini gözler devamlı... 1959 yılında ruslar, ay'ın karanlık yüzünü haritalarken, patrick moore'un çizimlerinden faydalanmıştır.

    60'tan fazla astronomi kitabı yazmıştır. nisan 1957'den beri aylık "sky at night" programını sunar. bu ona guiness rekorlar kitabında "en uzun süreli televizyon sunucusu" sıfatını kazandırmıştır.

    unutmadan, kendisinin "sir" ünvanı vardır...

    not: bu entry 28 şubat 2016 ekşisözlük direnişi süresince katalanca olarak sunulmuştur. (bkz: bütün entry'lerini katalancaya çevirmek) bundan çok daha kaliteli yüzbinlerce entry bu süreçte yok olmuştur. bir zamanlar devletin milletini ebleh yerine koyması yasaktı, bazı yasaklar özlenebiliyormuş.
  • yanlış hatırlamıyorsam onun adına da bir asteroid var, ancak kendisi görememiş, çok sönükmüş hehe...
  • dr.patrick moore* 9 yıl greenpeace kanada'nın başkanlığını, 7 yıl greenpeace international'ın direktörlüğünü yapan, şimdilerde nükleer enerjiye destek veren bir inisiyatifin (casenergy * coalition) kurucu eş başkanı olan bir çevreci.

    patrick moore, nükleer enerjinin sera gazı emisyonu yapmadığı için fosil yakıtlı enerji kaynaklarına alternatif olarak kullanılmasının dünyada sera gazı emisyonunu azaltarak muhtemel katastrofik iklim değişikliği felaketini önleyici etkenlerin başında geldiğini söylüyor.
  • hugh laurie davul çalarken ona ksilofon ile eşlik etmişliği var.

    http://www.youtube.com/…y62hmpdqpzk&feature=related
  • aramızdan göçüp gitmiş.

    http://www.bbc.co.uk/news/uk-20657939

    hayatımda astronomiye dair ilk kitapları tübitak yayınları sayesinde okudum desem yanlış olmaz sanırım. o kitaplardan biri de şüphesiz ki patrick moore'un gezegenler kılavuzu idi. huzurlu bir şekilde ölmüştür umarım.
  • gezegenler kılavuzu'nu okurken kendisini öyle sevmiştim ki; kitap bir astronomi referansı değil de adeta roman gibi akıp gider, öyle anlaşılır ve eğlencelidir. ölüm haberini okuyunca kitaplarının keyfini hatırlayarak tebesüm ettim; ama tatsız, buruk... keşke başka bir haberle anımsasaydım bu değerli insanı.
  • ilginç aksanıyla ve monoklü ile astronomi meraklılarının hiç unutmayacağı değerli bir amatör astronom.
    toprağı bol olsun.
  • şu videoyla tanıştım kendisiyle.

    http://youtu.be/yjpczpt1-na

    biraz geç oldu ama...
    mükemmel saçları varmış.
  • caldwell kataloğunun müellifi*. diyeceksiniz neden kendi adını vermemiş. vermiş aslında, hazretin tam adı sir patrick caldwell-moore. patrick moore olarak biliniyor camiada, (ben de bu zamana dek öyle biliyordum) fakat gördüğü lüzum üzerine messier kataloğunda bulunmayan 109 önemli derin uzay gökcismini kataloglarken bunları isimlendirme notasyonu messier cisimleri ile karışmasın diye c1, c2,.. diye gitsin istiyor. o yüzden ikinci soyadını kulanıyor.

    bu çalışmaya şuradan kabaca göz atılabilir:
    http://upload.wikimedia.org/…/caldwellstarchart.svg

    cisimler en kuzeyden en güneydekine doğru 1den başlayarak artıyor. 109 gökcismi var. messier'de bulunmayan mühim güney gök yarıküresi cisimlerini de içeriyor. hayırlı olsun!
  • dünyadaki sayılı güzel insanlardan biri. sadece bir kitabını okudum, programlarını da izleyemedim ama o bir kitabı kaç kez okuduğumu bilmiyorum. espri anlayışı ve hayata bakışı beni derinden etkiledi. kişiliğim üzerinde ciddi etkisi olduğunu düşünüyorum. hayatımda gerçek anlamda saygı duyduğum az sayıda insandan biridir. bir gün ingiltere'ye gidersem mezarını ziyaret etmeyi umuyorum. toprağı bol olsun.

    edit: sir patrick moore hayatında bir kez nişanlanmış ancak hemşire olan nişanlısı ikinci dünya savaşı sırasında ambulansının üzerine düşen bir bomba ile hayatını kaybetmiş. ve patrick moore ömrünün kalanını yalnız geçirmiş. kendisi bununla ilgili şöyle demiş : "there was no one else for me ... second best is no good for me ... i would have liked a wife and family, but it was not to be." (benim için başkası yoktu... en iyi ikinci benim için iyi değildi... bir karım ve ailem olmasını isterdim, ama kısmet olmadı - not to be'yi daha iyi nasıl çevirebilirim bilemedim, belki "olası değildi" olabilir)
hesabın var mı? giriş yap