• ne bir phd'sin, ne de masum bir phd öğrencisi..arafta kalmış; tezi karnında mide bulantısı yaratan, kalp çarpıntılarına neden olan b.ktan bir aşama.. allah ben de dahil tüm candidate'lere yardım etsin :) âmin..

    edit: allah geride kalanları kurtarsın :) dr oldum ki ;)
  • bunu imzalarina phd(c) olarak ekleyen insanlar görmeye başladım yeni yeni. okuduğum kadarıyla apa tarafından da eleştirilen bir şeymiş imzaya bu biçimde bir ibare koymak. eğer illa ki bunu belirtmek istiyorlarsa doktor adayı arkadaşların uzun bir biçimde "phd candidate" veya "doktor adayı" olarak pozisyonlarını ifade etmelerinde fayda var, zira akademi çevresinde hiç hoş karşılanmayan hatta okuduğum kadarıyla öğrencilerinde böyle imza gören hocaların öğrenciye üçkağıtçı yaftası yapıştırmasına neden olan (ilk izlenimde kişinin doktorası varmış gibi görünüyor topluma) bir ibareymiş. gördüğüm kadarıyla yine bazı özel üniversiteler akademik kadrolarını daha şişkin göstermek üzere doktora süreci devam eden hocaların biyografisine bu ifadeyi koymalarını teşvik ediyorlar.

    edit: merak edenler yolunu bulsun diye phd(c) başlığı açmaya niyetlendim ve sözlükten üstüme iyilik sağlık bir cevap aldım: görsel
  • türkçesi doktora adayıdır.
  • türkçe paylaşım yapan profillerin ingilizce olan bu terimi tercih etmesinin mantıksızlığından girmiş, aynı tema ile entrysini bitirmiş lakin entrynin ortasında artık ne alakaysa "ayrıca bir kişi doktora yeterlik sınavını geçince bu unvanı neden alıyor? doktorada olan biri zaten doktor olmaya aday değil midir? bir kişinin ne olmak üzere okuduğu değil ne okuduğu unvan olabilir; elde olan budur çünkü. dolayısıyla doktoranın hangi aşamasında olursa olsun henüz doktorayı tamamlamamış kişilere doktora öğrencisi demek bana anlamlı geliyor. yani doktora öğrencisi ve doktor adayı ayrımını mantıksız ve gereksiz buluyorum." buyurmuş bir yazar.

    akıl tutulmasıdır bunu düşünmek. bir doktora öğrencisinin en 'öğrenci' hali olan dersler bittikten sonra, uzmanlaşacağı konu üzerinde literatür hatmettiği yeterliliği geçmek demek, artık o kişinin 'öğrenci'likten uzaklaştığı ve araştırmalarını daha da derinleştirip dr ünvanı alacağı yolculukta bir 'araştırmacı' olduğunu belirtir bu ünvan.

    doktora 'öğrencisi' olmak ile doktor adayı olmak arasındaki temelde 'araştırmacı' olmaktır anlayacağınız. bu ünvan kişinin derin literatür bilgisini, araştırma metotlarına olan hakimiyetini, bir akademik yayını bilimsel olarak değerlendirebilme becerisini, kritik düşünme ve analiz becerisini, akademik yazım becerisini ve daha da önemlisi literatürde bulduğu minik boşluk ile literatüre yapacağı katkıyı artık çoktan ispatlamış olduğunu gösterir.

    ha diyeceksiniz ki 'bilmem ne üniversitesinde önüne gelen doktora yapıyor, hiç de böyle bahsedildiği gibi zor değil', benim de bu cümleye yanıtım gidin ülkenizdeki akademinin haline ağıtlar yakın olur. zira boğaziçi, koç, odtü gibi okullarda insanları antidepresanlara başlatacak bir yeterlilik süreci oluyor.

    sonra da elin adamı gelip 'bir farkı yok ya bence' buyuruyor, komik.
  • (bkz: #21782585) 'de de belirtildiği üzere anlamı doktora öğrencisi değildir. şimdi dersleri bitirdin, yeterliliği geçtin, tez önerini kabul ettirdin. hah işte o zaman phd candidate oluyorsun.

    (bkz: doktor adayı)
  • türkçesini yazdığında havalı olmadığını düşünen kişinin mailine ingilizce yazıp hava yaptığı terim. doktora öğrencisi yazsa kılası sarsılır hödüklerin. allah'ın salakları yazdığın tüm mail türkçe, gönderdiğin kişi türkçe okuyor yazıyor, sanki sürekli yurtdışı ile yazışıyorsunda ünvanını ingilizce belirtiyorsun. allahım sen bizi bu havalılardan koru yarabbim.
  • kel başa şimşir tarak bir ifadedir. bence kullanılmamalı. yoksa şöyle şeyler ortaya çıkıyor:

    osmaniye korkut ata üniversitesi: bachelor degree
    necmettin erbakan üniversitesi: msc
    bolu abant izzet baysal üniversitesi: phd(c)

    buradan adı geçen üniversiteleri küçümsediğimi düşünüp mesaj atacak arkadaşlara sesleniyorum: haklısınız. kusura bakılmasın ama küçümsenmeyi hak ediyorlar.

    özellikle psikoloji, pdr lisansüstü öğrencileri için söylüyorum. uyduruk bir taşra üniversitesinde yaptığınız şeyin adı phd değil. o yüzden instagram profillerinizde hava atmayı bırakın. unutmayın ki bir ruh sağlığı çalışanının kendini olduğundan iyi göstermeye çalışması etik bir ihlaldir.
  • 1 hafta önce aldığım unvan. birazdan da linkedin'de student'ı candidate olarak değiştireceğim.

    türkçede karşılığının olması kimseyi ingilizcesini kullanmaktan alıkoymamalı arkadaşlar. akademide baskın dil ingilizce. haliyle birileri sizin doktora öğrencisi mi yoksa sınavlarını ve derslerini vermiş bir araştırmacı mı olduğunuzu böyle bir ünvandan anlayabiliyor. hayatlarında ingilizce kelime duydukları an "cool olmaya çalışıyor" sığlığından başka yorumu olmayan insanları ciddiye almamak lazım. ingilizce kullanmak görünürlülük için her zaman daha iyi.

    kategori olarak denildiği gibi öğrenciden farkı dersleriyle ve sınavlarıyla ilişkisi kesilmiş ve doktora sürecinin daha çok araştırma ve öğretme kısmına geçilmiş safhasıdır. kesin olmamakla birlikte bazı memleketlerde doktora yeterliliği geçmek ama doktorayı almamak da ders vermek için yeterli bir seviye ama kaynak bir tanıdık, emin değilim.

    öğrencilerin de başta kendilerini kaybettikleri bir safhadır çünkü sınavlaı geçtikten sonra hayatınızın kontrolü büyük ölçüde sizdedir. ne gideceğiniz bir ders vardır ne de o derslerin size önerdiği okuma ve araştırma alanları. başta bir boşluk ve sudan çıkmış balık hali olur ama geçer. fazla vakit kaybetmemek lazım.
  • sonunda olmaya hak kazandigimdir. guzel seylerin baslangici midir bilemem ama bir rahatlama gelmedi degil. *

    tanim: doktora ogrenciliginden, doktor adayi olmaya terfi edenler icin kullanilan terim.
hesabın var mı? giriş yap