• (bkz: polish beer-lovers' party)
    (bkz: polska partia przyjaciól piwa)

    1990 yılında polonya'da kurulmuş bir siyasi partidir. partinin asıl hedefi votka yerine ingiliz tarzı barlarda bira kültürünü yaygınlaştırmak ve alkolizmle savaşmaktır.

    ancak bir anda işler ciddileşir ve 1991 yılı parlamento seçimlerine girmeye karar verirler. işin komik tarafı %2.97 oy alarak 16 sandalyeyle meclise de girmeyi başarırlar. daha sonra parti arasında anlaşmazlık çıkar ve büyük bira ve küçük bira olarak ayrılırlar. ve sonunda parti feshedilerek bu iki cephe farklı isimlerle yollarına devam ederler.*

    wikipedia
  • 1990 yılında polonya’daki votka kültürüne karşı çıkarak ülkenin tarihsel bira kültürünü öne çıkarmayı amaçlayan siyasi parti.

    1989 yılında polonya’daki sosyalist yönetimin sona ermesiyle birlikte ülkede birçok farklı siyasi parti kurulmuştu. ülke genelinde tanınan aktör rewinski’nin kurduğu ve asıl adıyla polska partia przyjaciól piwa (pppp) olarak bilinen parti de bunlardan bir tanesiydi. başlarda mizah amaçlı kurulan bu parti, ülkede gelişen votka kültürüne karşı çıkıyor ve temel hedef olarak ülke tarihinde yer etmiş olan bira tüketimini destekliyordu.

    1990 yılının aralık ayında kurulan parti, ekim 1991’de parlamento seçimlerine katıldı. komünizm sonrası dönemde gerçekleşen ilk seçim olması dolayısıyla seçmen katılımının oldukça yüksek oranlarda olması bekleniyordu. ancak seçmenlerin yalnızca yüzde 43.2’si seçimlere katılmıştı. seçim sonuçlarıysa bira sevenler partisi tarafından oldukça olumlu karşılandı.

    oyların yüzde 3.27’sini alan parti, sejm adı verilen polonya parlamentosu alt meclisinde 16 milletvekili ile temsil edilecekti.

    partinin böylesi bir başarı kazanması parti içinde çatlakları da beraberinde getirdi. bir kesim partinin asıl hedefini koruması gerektiğini düşünüyordu. öte yandan birçok iş insanı partiye katılmıştı ve somut bir programla birlikte partiyi genel halka hitap eden bir platforma dönüştürme fikrini savunuyorlardı. nihayetinde yaşanan tartışmaların ardından parti “büyük bira” ve “küçük bira” olarak ikiye ayrıldı.

    “büyük bira” daha sonraları polonya ekonomik programı (polski program gospodarczy, ppg) ismini aldı. parlamentodaki 16 milletvekilinden 13’ünü elinde tutuyordu. kalan üç milletvekiliyle “küçük bira”nın parlamentoda pek bir etkisi kalmamıştı.

    1991 yılında oluşturulan parlamento 1993 yılında polonya cumhurbaşkanı tarafından dağıtıldı ve yeniden seçime gidildi. bira sevenler partisi bu sefer ancak yüzde 0.1 oranında oy alabildi. parti neredeyse tamamen dağılmış durumdaydı. bir sonraki seçim yılı olan 1997’ye gelindiğindeyse parti artık resmi kayıtlarda yer almıyordu.

    ilgili analize buradan ulaşılabilir.
hesabın var mı? giriş yap