• u2 nun en basarılı albümlerinden. dinlenebilitesi cok yüksek bir albüm. at gözlüklü insancıklar "yakısmadı, köklerinden uzaklaştılar, zart zurt, cart curt" şeklinde bilgisiz ve temelsiz cıgırıslarla tükürükler saca dursunlar, müzigi seven ve kendini-müzikal hazlarını duvarlarla örtmeyen her insan icin cok basarılı ve bir şeyler katan bir albüm. iyi ki yapmışlar. zaman zaman da depeche mode dinliyormuş hissine kapılıyor insan bu arada, yani bana hep depeche mode u hatırlattı. zaten ezelden beri dave gahanla bononun birbirini andırdığımı düşünürdüm. nerdeen nereye...
  • u2nun en radikal manifestosu.
  • birazcık ders çalışmamı sağlayabilmiş bu albüm ile ilgili birkaç bir şey karalamak boynumun borcu olsun.

    wolfgang voigt'in gas aliası ile yaptığı (maalesef) son albüm. 2000 senesinde çıkmış. ilk albümü gas harici diğer iki albümünde (königsfort ve zauberberg) albüm kapağında ağaç resimleri kullanılmış. gayet de güzel bir kapak, çünkü voight amcamız şarkılarda fazlasıyla doğayı konuşturmuş. elektro gitar icat olduğunda mertlik bozulmuş muydu? klasik gitar yeterince ahşap ve doğadan mıydı? elektronik müzik yoksa mertliği tekrar mı bozuyordu? ama bir gerçeklik var ki bu albümün istisnailiği. bir otobüs albümü, bir yürüyüş albümü, bir uyku albümü hepsinde bir kimlik buluyor.

    şarkılar da kimliğini dinleyene gösteriyor sadece, untitled olarak geçen, isimsiz, öksüz kayıtlar. 7 adet untitled şarkı yaklaşık 60, 65 dakika boyunca dinleyici kulağında salınımlanıyor (ki her seferinde bu albümün yarım saat sürdüğüne yemin eder duruma geliyorum o kadar kısa sürüyor).

    voigt, albümlerini lsd deneyimlerinden ilhamlanarak yaptığını söylüyor. doğduğu yer olan köln'de köningforst ormanlarını hayata geçirmek, ölümsüzleştirmek, onları konuşturmak istediğini söylüyor. bir kişiye, bir topluluğa ya da bir fikre adanmış bir çok albüm var ama bir ormana (belki o da bir topluluktur bir nevi) adanmış daha doğrusu ormanın sesini kaydetmiş olması gerçekten çok ürkütücü. eminim bu şarkılar, galaxie 500'un decomposing trees'i ile tanışsalardı çok iyi anlaşırlardı.

    3. untitled'tan bahsetmek istiyorum biraz. gecenin bir yarısı bilinmeyen bir ormanda, nerden geldiği belirsiz su sesleri eşliğinde karanlıkta yürümek etkisi hissettiriyor. ama bu yürüyüş bilinçli bir yürüyüşten ziyade daha çok ruhani bir yolculuğun adımlarını takip etmek gibi. karanlıkta görünmeyen ağaçlar bir engelden çok bir yol gösterici kimliğine bürünüyor adeta ve son derece de kasvetliler.

    albüm boyunca eşlik eden bu su sesi, albümün lead guitarı ve vokalini üstleniyor zaten. kafa ütüleyici beatler olmadığından (4. ve 7. şarkıda var ama çok hafif ve ben o kısma gelene kadar genelde uyumuş oluyorum.) uyku için müthiş ideal bir albüm. tam anlamıyla bir yolculuk, bir macera, bir yaşanmışlık bu albüm.

    eğer ağaçlar albüm yapabilseydi, onların en popüler albümü bu albüm olurdu.
  • sakız çiğnemek gibi bir şey.

    ilk başta tadı ve kokusu güzel gelir. hızlı bir şekilde verdiği tat kaybolur. sonra eze eze çiğnersiniz. tüketmek, bitirmek için.

    sonra da tükürürsünüz.
    bir daha da yüzüne bakmazsınız.
  • patlayan içi boş bir nesnenin çıkardığı sesten türetilmiş ingilizce kelime. şaka şaka, aslında popülasyondan gelmiş ama karıştırmayın; popüler' in kısaltması olsa da bu anlam daha çok yakışmaktadır tabirine. sabun köpüğünden bir balon düşünün, içi boş, patlıyor... patlaması için de içinin boş olması gerekmekte, yoksa "pop" diye ses getiremez, içine çökerek "blob" diye daha tok bir ses ile göçer. içi boş olan balon ne kadar hızlı şişip patlarsa o derece uzaklara saçacaktır sabununu. ama o saçılan sabun partikülleri kısa zamanda kuruyup rüzgar ile savrulup gideceklerdir. ve balonu üfleyen çocuk, oyuncak aletiyle yeni bir sabun köpüğü yapacaktır. hevesini alamamıştır çünkü; hemen oluşup hemen yok olmuştur. içi boştur, ama dışındaki menevişli renk hareleriyle yanardöner ve tatlı bir yansıması vardır bu köpük-balonların. "pop"!

    bir de böyle bakın başına "pop" gelen unsurlara.
  • halkın arasında yaşayan motiflere, ögelere yer veren, onlardan yararlanan kültür, popüler.
  • u2'ya ait pop albümünün kapağının sağ altındaki resimde fehmi tosun vardır.
  • baştan aşağı bir u2 şaheseri. dinlemesini bilene. gone ve please bile yeterli gelir tüm albüme.
  • nsync sarkisi.
hesabın var mı? giriş yap