• basketbolda 5 degisik kategoride cift basamakli sayilara ula$ma:
    sayi/rebound/asist/top calma/blok
    profesyonel* oyunculardan yapana henuz rastlanmamistir.

    google'in bildigi tek quintuple-double'i tamika catchings ismindeki zenci bayan lisede oynarken yapmi$tir:
    25 points, 18 rebounds, 11 assists, 10 steals and 10 blocked shots
    vs macarthur high
  • şu anda nbade sadece kevin garnett tarafından yapılma olasılığı bulunan çok zor mission.
  • nbade neredeyse imkansiz gozuyle bakilan olay (ki 30 senede anca 4 quadruple double cikmis, daha once top calma ve bloklari saymiyorlarmis - tabi bu direk potansiyel adaylardan wilt chamberlain ile oscar robertson'i elemek oluyor)..

    bilmedigim ve merak ettigim bir olay ise nbade tum kariyerleri boyunca 5 kategoride cift basamagi gorebilen birileri var mi.. nba.com'dan su 3 sahis icin baktim ben (sayilar sirasiyla sayi/ribaund/asist/top calma/blok'daki kariyer maxlari):
    hakeem olajuwan 52/25/12/8/12
    david robinson 71/24/11/7/12
    kevin garnett 40/24/12/7/8
  • andrei kirilenko, bir hafta arayla iki kez 5x5 yapmis olup, benim bu erisilmez unvan icin en cok umit bagladigim oyuncudur.
    3 aralik 2003, utah jazz-houston rockets: 19 sayi, 5 ribaund, 7 asist, 8 top calma, 5 blok
    10 aralik 2003, utah jazz-new york knicks: 10 sayi, 12 ribaund, 6 asist, 6 top calma, 5 blok
  • bir basketbolcunun, ne kadar "komple" bir oyuncu oldugunun gostergesi olan, henuz nba'de elde edilememis unvan.
    bir cok yildiz, triple double yapma konusunda cok fazla sikinti yasamiyor. ister oyun kurucu olsun, isterse pivot, gercekten iyi bir basketbolcunun sayi, ribaund ve asist istatistiklerinde 10’a ulasmasi cok zor olmuyor, ama sikinti buradan sonra basliyor. kisa oyuncular icin blok yapmak, uzun oyuncular icin de top calmak digerine gore oldukca zor oldugundan, yildiz (quadruple double sahipleri hakeem olajuwon ve david robinson; quadruple double yapamamis michael jordan, magic johnson, kareem abdul jabbar, larry bird, robert parish, isiah thomas, clyde drexler, shawn kemp, john stockton, karl malone, shaquille o’neal, kobe bryant, tim duncan, kevin garnett, vince carter, tracy mcgrady, dirk nowitzki gibi) oyuncularin kariyerleri boyunca elde ettikleri en yuksek degerler (career highs) bile quintuple double degildir. ben de talan ettim nba.com'u ve ulasabildigim diger istatistikleri, ama michael jordan bile 69 sayi, 18 ribaund, 17 asist, 10 top calma ve 6 blokta, magic johnson 46 sayi, 18 ribaund, 24 asist, 9 top calma ve 5 blokta, robert parish 40 sayi, 32 ribaund, 11 blok, 10 asist ve 6 top calmada, shawn kemp ise 42 sayi, 22 ribaund, 12 asist, 10 blok ve 7 top calmada kaliyor.
    bu durumda, bu erisilmez gibi gozuken unvan icin en yakin aday, -bence- ya iyi blok yapabilen bir 3 numara, ya da iyi top calabilen bir 4 numaradir. bu nedenle, chauncey billups, shaq, kobe, ya da t-mac gibi 1, 2 veya 5 numaralar yerine, andrei kirilenko (31 sayi, 16 ribaund, 8 asist, 8 top calma, 8 blok, yas: 23), tim duncan (53 sayi, 25 ribaund, 11 asist, 8 top calma, 8 blok, yas: 28), kevin garnett (40 sayi, 25 ribaund, 12 asist, 8 blok, 7 top calma, yas: 28), vince carter (51 sayi, 15 ribaund, 12 asist, 6 top calma, 6 blok, yas: 27) ve dirk nowitzki (43 sayi, 23 ribaund, 9 top calma, 8 asist, 5 blok, yas: 26) konusunda daha bir umutluyum. jermaine o’neal (38 sayi, 21 ribaund, 10 blok, 7 asist ve 5 top calma, yas: 26) ise bazi maclarda sirf asist yapmaya, bazilarinda da top calmaya kassa, belki "career high" baabinda quintuple double yapabilir gibi duruyor. chris webber (51 sayi, 26 ribaund, 13 asist, 9 blok, 8 top calma, yas: 31), rasheed wallace (42 sayi, 18 ribaund, 8 asist, 6 top calma, 6 blok, yas: 30) ve kenyon martin (35 sayi, 21 ribaund, 11 asist, 6 top calma, 6 blok, yas: 26) de benzer durumda.

    ekleme: an itibari ile, bulabildigim istatistiklere gore, "career-high" olarak en cok bu unvana yaklasan basketbolcu: hakeem olajuwon (52 sayi, 25 ribaund, 12 asist, 12 blok, 8 top calma)
  • derinlemesine bir analiz yapildiginda bir quintuple double gerceklestirilmesinde en zorlayici unsurun blok ve top calma kategorileri oldugu acikca gorulmektedir. basit bir ornekle point, assist ve rebound da nba regular season liderleri cift haneli sayilari bulurken, steal ve blokta bu sayi < 3,00 ancak olabilmektedir.

    o halde bu basariyi gerceklestirecek oyuncunun top calma ve blok konusunda da yetenekli olmasi gerekiyor. bu da demektir ki normal sartlar altinda belli pozisyonda yildizlasmis oyuncularin bu basariyi yakalamasi imkansiz. daha acik bir ifadeyle saf bir pgden* ziyade bir combo guardin*, bir pure shooter*dan ziyade bir swingman*in, super yildiz bir sf*den ziyade all around bir sf*nin, ve dolayisiyla baba bir pivottan* ziyade elit bir pota alti yildizinin* bu 5 kategoride cift haneli sayilara ulasmasi beklenebilir.

    peki fantaziyi bir tarafa birakarak kim bunu yapabilir diye sorulursa elbetteki gorusum modern basketbolda bu artik hemen hemen imkansiz bir olay oldugudur, yaklasmak elbet mumkundur* ama gerceklestirmek ona yaklasmaktan kat be kat daha zordur, quintuple double bir yana quadruple doublei bile gerceklestirmek gunumuzde bir efsane olacaktir.
  • kirilenko geçtiğimiz günlerde yaptığı 10+ sayı, 8 reb,9 ast,6 top çalma ve 7 blok istatistikleriyle bir kez daha yaklaşmış durumda (istatistikler tam olarak doğru olmayabilir ama böyle birşeydi)
  • kirilenko üstüste 2 maçta 5x6 yaparak nba tarihinde bunu yapan ikinci oyuncu oldu hakeem olajuwon'dan sonra. bunu yapmaya en yakın isim olduğunu bir kez daha kanıtladı..
  • bir insanın (bak insan diyorum) bunu başarması halinde maç üzerinde sayı kategorisinde yaratacağı minimum fark;

    10 sayı: 10 sayı
    10 ribaund: 10 sayı (2 takım olması, dolayısıyla ribaund alma olasılığının aynı olması)
    10 asist: 20 sayı (tanesi 2 sayıdan)
    10 top çalma: 10 sayı (2 sayılık kabul etmiyorum, sonuçta her hücum sayı olmuyor)
    10 blok: 10 sayı (yukarıdaki maddeye istinaden)

    yani toplamda maç üzerinde 60 sayılık bir fark yaratılmış oluyor. tabii muhtemelen istatistikler bununla kalmayacağından aşmış, bitirmiş insanların işidir.

    not: hiç bir bilimsel kaynak yoktur, tamamen kafama göredir.
hesabın var mı? giriş yap