aynı isimde "r (haplogrup)" başlığı da var
  • istatistik ve ekonometri diye aldigim dersin, ön kosulu olmamasina ragmen agzima sokulan program. bir kac soru var bu hafta teslim etmem gereken, bilen birinin fazla vaktini alacagini sanmiyorum. yardimci olan olursa cok sevinirim.

    klavyem yuzunden gözlerinizi kanattigim icin üzgünüm.

    edit: yardimi icin looking outside inside'a cok tesekkurler!
  • 2 gun once yeni versiyonu cikan programlama dili. guzel degisiklikler var ve yukarida da belirtildigi uzere " stringsasfactors = false " guzel bir degisim. ancak hemen guncelleme yapilmasi onerilmmiyor cunku getirdigi degisikliklerden dolayi bir cok paketin yeniden yazilmasi gerekiyormus. yani normalde isinize yarayan bir paketin duzgun calismama ihtimali var. ha gerci surumu dusurursunuz begenmezseniz ama yine de bir sure beklemek daha faydali olur deniyor.

    r guncellemerinde ne buyuk sorunlardan birisi paketler. paketleri yeniden yukleme isi teker teker yapacaksaniz imkansiz. hele benim gibi 600 ustu paketiniz varsa imkansiz. bunun icin normalde kullandigim bir yontem vardi ama gereksiz 1-2 adim iceriyordu. bugun twitterda cok daha rahat bir sekilde yapabileceginiz bir yolunu gordum. su sekilde yapiyorsunuz:

    #ilk olarak kayitli paketlerinizin listesini bir obje olarak kaydedin
    paketler <- installed.packages()
    #sonra bu objeyi rds dosyasi olarak bilgisayariniza kaydedin
    saverds(paketler, "paketlerim.rds")
    #guncelleme sonrasinda kaydettiginiz dosyayi obje olarak alin
    yenipaketler <- readrds("paketlerim.rds")
    #en son olarak paketlerinizi yeniden yukleyin
    install.packages(yenipaketler[, 1])

    boylece cok kisa bir sekilde r paketlerinizi yeniden yuklemis oluyorsunuz.

    bu da gorselli hali

    görsel
  • psikoloji öğrencisi olarak kullandığım dil. ben r studio ile kullanıyorum ve kullanma amacım tabii ki de istatistiksel analiz.

    spss ile başladığım bu analiz yoluna önce python ile devam etmiştim ama apply ailesiyle ve pipe ile tanıştığımdan beri artık istatistiksel analiz denildiği an aklıma direkt r gelir. adamlar yapmış.

    öğrenirken özel bir video veya kitap takip etmiyorum, sürekli google'dan tarat, bul, uygula yöntemi ile yapıyorum her şeyi, diğer türlü zor öğreniyorum. ancak türkçe olarak hazırlanmış emre toros hocanın yazdığı güzel bir başlangıç şeysi var meraklı olup da girişmeye korkanlar buraya baktıktan sonra iyi kötü bir temel atar diye düşünüyorum:

    https://bookdown.org/…rg/connect/#/apps/2096/access

    öğrenmek isteyenler bence install.packages('swirl') mutlaka yapsın. kodları ezberlemeye gerek yok ne zamanki işiniz düşer, zaten bütün fonksiyonların açıklamaları detaylı yapılıyor. bir ?'ne bakar.
  • r (haplogrup) varken (haplogrup ne lan), r (programlama dili) yok. (bu arada varmış, orası da özerk bir şekilde gitmiş kendi kendine)
    her şey çorba olmuş, arada kaynayan ve popüler progamlama dili ile ilgili entryleri bulmaya çalışıyoruz.

    çok zevkli bir programlama dili o ayrı. akademiklerin işine yarar.

    haplogrup kovalasın sizi, sinirlendim yine.
  • istatistik ve veri madenciliği için biçilmiş kaftan programlama dilidir. uçsuz bucaksız package havuzuna sahip altyapısı (bkz: cran) sayesinde neredeyse literatürdeki tüm makine öğrenmesi algoritmalarına ulaşıp rahatlıkla kullanabilmenize olanak sağlar. özellikle data manipülasyonu için (bkz: data.table) package'ı kullanmanızı tavsiye ederim.
  • tüm dünya pclerinden data toplayıp big data oluşturmayı amaçladığına inandığım global , beleş bir istatistik programı.
  • ıyh öğrencilik hayatımın kabusu. kodla uğraşmak vs istesem gider mühendislik okurdum, kaçtık ekonomiye geldik yine kodlar falan
    nalet girsin sana teknoloji
  • güzel programlama dilidir, eyvallah, editor olarak da rstudio da iyidir hoştur ama olay debug etmeye gelince çözene kadar ufak çaplı krizler yaşatır. he çözdük de noldu, allahın cezası stringsasfactors’ ı false set etmeyi unutmuşum. evet hala 4.0’ı download etmedim, package compatibility ile uğraşacak halde değilim.
  • eger big data ile ugrasiyorsaniz ve for-loop iceren recursive bir function yazmak zorundaysaniz, bunu c++'da yazip; rcpp package ile aktarmanizin daha verimli olacagi programlama dilidir.
  • genellikle iktisatçılar tarafından tercih edilip, istatistiki bilgiyi okumaya yardımcı bir programlama dilidir efenim.
    tanımı yaptığımıza göre sözlükteki r tanrısı looking outside inside selam gönderip entryimizi bitirelim
hesabın var mı? giriş yap