• mecidiyekoy'de kapısı açık bırakılmış bir fiat ideanın içine girdim.arabayı iyice inceledim.hoş araba. tam arkama yaslanmış beni bekleyen süprizleri düşünürken arabanın insan irisi ayı yarısı sahibi geldi. kapıları kilitleyip beni sööyle bi süzdü..sonrasını anlatamıyacağım..bunca yıldır istanbul'dayım belgrad ormanlarını gormek bugune nasipmiş.
    hata bende mi reklamda mı bilemedim.
    (bkz: kapisi acik fiat idea ya george clooney girmesi)
  • hani şu gerilerden gelip süper frikik golü atan kaleci varya. işte o gol, gol değil maalesef.o sırada hakemin eli havada yani endirek vuruş. top başka oyuncuya dokunmadan kaleye girerse gol olmaz.
  • akbank cep kredi reklami. bastan direk hatalidir.

    oncelikle hayir , bu bir cesit cekim hatasi falan degildir ; direk mantik hatasidir ya da senaryo hatasidir bilemem. soyle ki ;

    - amerikali arkadasin cep telefonu calar. arkadas kagit gibin telefonu acar , "cep telefonu dostum yüzyilin icadi , biz bulduk" der.
    - hemen akabinde japon arkadas ninjalik yapip "tokteknaysta ! aaayt!" der , ki bu altyazi olarak "aferin size! aayt!" olarak cevrilir. hemen akabinde cebinden pikaçu modanda bisey cikar , amerikan arkadasa goz kirar , ve japon arkadas der ki "siz buldunuz ama biz onu bu hale getirdik".

    buraya kadar guzel. karsilarinda oturan turk buraya kadar anlamli anlamli bakmaktadir. reklami buraya kadar izleyen bunye turk arkadasin ; "aha bu da haydar 3245 ! biz yaptik!" diye yeni model bir cep telefonu cikartip masaya koymasini beklemektedir (bkz: masaya koymak). lakin turk arkadas cep telefonunu cebinden cikartip ;

    "o deil de binkine vatandaslik numarami yaziyorum, yolluyorum, 20 dakka sonra kredi cevabi geliyo... yaaa yaaa." diye bir saduman abi repligi kullanir.

    peki simdi hata nerededir ? suradadir efendim ; o telefonun ozelligi degildir kredi olayi. ben onu ev telefonundan da arasam , erikson'dan , nokya'dan da arasam ayni olayi yapar. ama bu oyle bir lanse edilmistir ki , sanki reklam telefon reklami ; kredi verme olayi da telefonun ozelligidir gibi durmaktadir. aslinda krediyi veren bankadir ; aramayi yapan telefondur. simdi ben bunu niye yazdim diye soracak olursaniz , yarin obur gun gidip telefoncuya "ben kredi veren , amerikanla japonu dumur eden telefondan istiyorum." demeyin diye. ha bi de isim gucum yok ondan tabi... bi de artik ped reklamlarinda "sivi sizdirmaz" yerine "daha az sizdirir" demeye basladilar. acaba pedler mi kalitesizlesiyo , yoksa eskiden bizi mi yiyolarmis... hayir su erkek halimle bana ne onu da cozemedim... allah allah...
  • ilk izleyenler ve yaratanlar kitlesi olarak, reklami yayinlanan firmalarda calisanlarin, reklami ceken ve bu cekim isinde gorev alan ekibin, (olursa) reklamin gosterildigi deneklerden olusan oldukca fazla sayida insanin her nedense fark edemedigi ya da farkedip de citini cikaramadigi, oysa her gun defalarca milyonlarca insana ulastigindan hata affedemeyecegi halde hala futursuzca metninde ya da cekiminde yanlislar yapilan filmciklerin olmasi insani dumura ugratiyor. reklamda hata goren insan once bir durup dusunuyor, milyarlarca sinek, pardon bir dolu insan yaniliyor olamaz, ben sasirdim sanirim diyor. defalarca oynuyor nasilsa ayni sey, insan birinde belki dese oburunde tamam diyor ve silkinip kendine gelince "bu yanlis tanrim, boyle bir hatayi nasil yaparlar" derken arkadan baska hatali bir reklam yayina giriyor.

    ornegin sutas'in ayran reklamindaki inekler yillardir var. bize yillar evvel ilk okulda ogretilen ineklerin disi olduguydu. ama reklamdaki inekler erkek sesiyle konusuyor. ustelik bu reklam hala yayinlaniyor. bizim ogrendigimiz mi yanlis acaba inekler erkek bogalar disi mi? belki de inek ve boga arasinda escinsel bir iliski var ama okulda ayip diye bize gercegi soylemediler.
  • dogu ekspresi'nde gecen turkcell le baglan hayata reklami.

    hatalidan ziyade komiktir.

    simdi orda citipiti bi selocan abla var. ufacik falan. bi diyalog oluyo orda; soyle gelisiyo olayar (bkz: ve olaylar gelisir) ;

    - oglunu ara iyi gelir.
    + cekmez selocan'im cekmez.
    - ceker ceker. turkselle baglan hayata.

    iste burda kamera makiniste doner, ve kameranin gostermedigi kisimdan kendisine bir cep telefonu uzatilir. lakin o citipiti selocan gitmis, bir anda 42 numara cingene postali tadinda bir el gelmistir yerine. simdi burada iki teori var. ya selocan, makinistin "cekmez cekmez" demesine sinirlenip "cekeeeğr dediiiğğmmmm!!" diye sinirlenerek hulk'a donusmustur; ya da o el kameramanindir. bilmiyorum bana ikincisi daha mantikli geldi.

    ha bunun disinda hemen reklam sonundaki ;

    - senin neyin var selocan ?
    + gozume bisey kacti daaaaaağ...

    diyalogundan sonra makinistin "ehey ehey" diyerek siritmasi, bir nevi selocanin gozune bisey kactigi icin sevinmesi ise apayri bir guzelliktir. bunun disinda basli basina bir hata ornegi icin ; (bkz: turkcell le baglan annene).
  • sahan gokbakar'li garanti reklamlarinda karşımıza çıkan vakadır. yolda karşılaştığınız herhangi birinin ağzından duysanız çok fazla yadırgamayacağınız birşey olsa da reklamda yatirimini değerlendirmek isteyen adam 5 milyarım var der. karşısındaki de güler "bu kadarcık mı?" diye. bir banka olarak ytl'ye geçmemiş olmaları vahimdir, ayıptır.

    edit: zamanın ötesine geçirilecek ne var bu yazıda onu anlamıyorum. bir yıl önce ytl uygulamasına bir ben mi geçtim. ben yokken vaz mı geçtiler ytl kullanmaktan.
  • yeni volkswagen jetta reklami.

    arabanin ustu basi hertarafi kardir. eleman arabayi temizlemeye baslar, temizler temizler falan... en son karisi ile tertemiz yaptigi arabaya bakar ve kamera zoom out yaparak genis cekime gecer, arabayi kadrajda goruruz. lakin arabanin ustundeki 3 santimlik karin nasil temizlendigine dair bir fikrimiz yoktur; cunku :

    1-arabanin uzerinden dokulerek temizlenen karin bir kismi degil, hicbir kismi arabanin etrafinda degildir.
    2-arabayi temizleyen arkadas o kadar sure zarfinda arabanin etrafinda gezer tozar, yere egilir, emekler -goruldugu uzere- ; lakin arabanin degil yakininda, durdugu garaj kisminda hic ayak izi yoktur, her yer bembeyaz kardir. eger kar sonradan yagdirysa araba neden temiz, yok yagmadiysa ayak izleri nerde; bu herif elf mi sorusu akla gelmektedir.

    sorun reklamda mi yoksa ben mi manyagim daha cozemedim ama.
  • bankasya kartı reklamlarındaki devamlılık hataları gibileri de vardır.

    örnek:
    hani eleman yürüyen merdivenden inerken konusmaya baslıyor sonra millet donuyor abi devam ediyor dolanarak konusmaya, mplanlardan birinde bir abla var kadrajda elinda cantalar falan görüntü akmaya basladıgında o ablanın gölgesini görüyoruz tam kadrajdan cıkarken oysa bi önceki planlarda durdugu yerden baslasa yürümeye as elemanı kapıycak o nedenle montajlarken kacırmıslar ablayı, balıkcıların önünde cekilende aynı arıza bisikletli elemanda var planlarda farklı yerlerde duruyor (balıkcıyla olan acısından anlasılıyor) kapalı carsıda olanda da adama zum yaptıklarında arkada halı silkeleyen abinin cephesi farklılasıyor.

    son olarak patronun calısma saatlerini yarıya indirdiği vodafone reklamındaki ofiste gencler dosyaları kucaklarken daha sonra bankta oturmus olan hatunlardan birinin bacaklarında siyah corap olmasına ragmen, son planda bankta otururken coraplarının olmadıgını görüyoruz. ha dersenki kız zaten bunalmış, patrondan da yemişler kazıgı canları sıkkın, ofisen cıkar cıkmaz daha asansörde atmış çorapları ona bişi demem haklıdır.

    ya da herşeyi bir kenara bırak ben deliyim böyle tv izlenir mi yahu.

    ek.1: bankasya uçan kartlarının bir reklamını daha izledim şimdi bi abla annatıyo şöyle oldu böyle oldu diye, arkada karpuzu arabadan tezgaha aktarma işi var karpuz arada duruyor görüntü dondugunda, akmaya baslayınca görüntü karpuz oldugu yerden yere cakılıyor, da niye oldugu yere düşüyor o gitmiyormuydu zaten bi adamdan bi adama, yani haraketi baslamış hızını almış bir kütlenin haraketinin devam etmesi gerekmiyormuydu acaba.
  • ülker çikolata reklamındaki hata gibi kimine göre küçük kimine göre büyük hatalar.terkedilen çocuk çikolatayı kızın çantasına gizlice bırakır,kız ağlayarak taksiye biner,eve girer,kendini çantasıyla yatağa attığı anda çikolata yere düşer.iyi de taksinin parasını neyle ödedin,çantanı açmadın mı?eve nasıl girdin,anahtarı çantadan çıkarmadın mı?hiç mi görmedin o çikolatayı a salak kızım ?dedirten reklamdaki gibi hatalar.
  • kimi reklamlarda, gerek kamera, gerek mizansen, gerek lokal kulturun goz onune alınmaması gibi sıklıkla yapılan hatalardır.

    toto reklamında "hey totologlar totologlar bes toto paketini gonder" diyen animasyon karakterinin repligi ile senkronize bir sekilde elinin parmaklarını acarak kameraya dogru tutması ama bes yerine dort parmagı olması gibi.
hesabın var mı? giriş yap