• post modern bir solculuk türü bile değil. ulusalcılık'ın bir beden büyüğü bile değil. yunan milliyetçiliği ile karışık biraz.

    insanın yunan olması ayıp değil. yunanlı olmaktan gurur duyması da ayıp olamaz. ama yunanistan'ı ve yunanlı olmayı bu kadar seven birisinin ben solcuyum diye gezmesi ilginç bile değil.

    şöyle biraz entarilerini tarayalım, kendi sözleriyle anlayalım ritsos solculuğunu.

    bakın ritsos solculuğu yunanların dünyaya kattıkları için ne düşünüyor: medeniyet.

    peki mustafa kemal atatürk'ün dünyaya kattıkları hakkında: baasçılık.

    1 mayıs'ta apo posteri açmak ile ilgili yazılanlar ise çok daha ilginç : "kendisini sol olarak niteleyen, "sol" bir gelenege sahip, bu baglamda "1 mayis"i da tabii olarak sahiplenen bir orgutun uyeleri ve/veya sempatizanlari tarafindan, ustunde bu orgutun liderinin resmi olan bir posterin acilmasidir.". (bkz: #16068343). ritsos solculuğu burada pkk'yı sol bir örgüt olarak mı görüyor? çok ilginç.

    gençliğe hitabe için ise aynen şöyle demiş bu solculuk : "açıkça faşistik öğeler barındıran bir metindir". (bkz: #15209581)

    öcalan'ın 3 aşamalı çözüm projesi için ise şöyle görüş bildirilmiş :"kurt sorunuyla birlikte, aslinda cogu sorunumuzun cozulebilmesi icin en gerekli ve herkesin bildigi anahtarlarin telaffuzudur.
    dogrudur, iki tarafin da istisnasiz uyacagi bir ateskes kesinlikle gereklidir ki, konusma zemini mevcut edilebilsin." (bkz: #15506379)

    atatürk milliyetçiliği konusunda beyan edilen görüş ise daha kısa: "bildigimiz irkciliktir ". (bkz: #14958356)

    tabii solcu geçinen zihniyetin batı trakya'daki türkler hakkında neler yazdığını çok merak etmiş olanlar ise buradan okuyabilir: (bkz: #15225917). biraz uzun ama yazının içinde batı trakya türklerinin gördüğü zulüm yerine bol bol kemalizm falan geçiyor.

    ritsos solculuğuna göre, "müslüman azınlığın açıkça etnik-milliyetçi gündeme sahip türk örgütlendirmeleri oluşturması" çok sorun olmuş. ama ritsos solculuğu, kürtlerin etnik milliyetçi örgütler kurmalarına ses çıkarmadığı gibi onları sol geleneğe sahip olarak adlandırıyor. ne güzel değil mi?

    sonuç olarak ritsos solculuğu çok güzeldir, çok tutarlıdır. ha bir de çok samimidir.

    ***********
    işbu entry "götümüze girebilir: bir yazarın "ırkını" açıkça ifşa eden bir entry. etnik ayrımcılık var." şeklinde şikayet edilmiş; ancak "hatalı ispiyon" olarak dğerlendirilmiş.
    bunu ispiyonlayan şahsa şunu söyleyebiliriz: hoca etnik ayrımcılık senin kafanda var. ben hayatımda kimsenin "ırkını" sormadım, merak etmedim". hiçbir "ırk" hakkında en ufak bir kötü sözüm, aşağılamam olmamıştır. hiçbir "ırk" bende alerji yaratmaz.
    peki ya sende?
  • neresinde "yunan milliyetciligi" tespit edildigini anlayamadigim solculuktur. bu tip solculugun isim babasi/annesinin de kendisinde nasil solculuk tespit edebildigini de anlayamiyordum zaten, yani bende kronik galiba bu ne olup bittigini anlayamama, insanlarin "the boy with the x-ray eyes" gibi gorebildiklerini gorememe hali.

    herneyse, soylenen hedeflere bakmayi deneyecegim o yuzden... simdi, gosterilen orneklerden sadece bir tanesi "yunan"lilarla ilgili, o da yunanlilarin dunyaya kattiklari basligina verilmis bir 'bakiniz': "medeniyet". yani, "yunan medeniyeti" diye bir medeniyet oldugunu vurgulamak, bu medeniyetin de ilk insan yapimi yasalarin altinda, insanlar tarafindan yonetilen sehirlere, 'demokrasi'lere evsahipligi yaptigi icin, gunumuzdeki genel gecer ahlakin dogdugu yer oldugunu bilmek mi milliyetcilik?.. yahu, ben bunun abartilmasi halini bile en fazla "klasik sevicilik" diye adlandirabilirdim ama... ha, ayni topraklarda nice kiyimlarin da yapildigini, o topraklarin insanlarinin nice iki yuzluluge, nice iskenceye, nice ihanete imza attigini da bilirim de sanirim meselemiz bu degil. herneyse...

    bahsettigim bir diger, yunanistan'la ilgili mesele ise bati trakya'daki azinlik politikalari... mevzu bahis yazinin, kabaca bir bilgi veren bir paragrafinin, bir cumlesinin, bir bolumu alinip, bunu da yanlis anlayip/anlatip, bunun uzerinden yazinin yazarina "milliyetci" teshisi koymak da bir ayri beceridir herhalde diye dusunuyorum... zira ben buna cesaret edemezdim.

    diger orneklerin ise, benim milliyetciligimden daha cok, iddia sahibinin milliyetci hassasiyetlerini isaret ettigine inaniyorum.
  • kürt milliyetçilerinin yoğun ilgisine mazhar olmuştur. ayrılmaz bir ikilidir bunlar zaten.
  • abdullah ocalan'i atina'da evinde saklayan adamin solculugudur.

    ulen, iyice afise olduk! ne yapacagiz simdi?!.. ben de anlasilmaz falan diye dusunuyordum. tabii, milliyetcilikle kor olmus kafam basamadi, bilemedim gucunu damarlarindaki asil kandan alan, zihni acik turk gencinin hemencecik beni tespit edip ve butun kirli camasirlarimi ortaya serebilecegini...
  • paranoyası patolojik boyutlara varmış gençlerin içeceği. yunan milliyetçileri ile takılan kürt milliyetçileri he? vay babam vay.
  • postmodernist bir solculuk galiba. yani yanlış hatırlamıyorsam bazı entarilerde postmodernizm göndermelerine denk gelmiştim.

    (bkz: ekşi sözlük komünist standartları enstitüsü)
  • gunumuzde, "1 mayis"in kimsenin, ozellikle sistemin sevgili cocuklarinin, sari sendikalarin, solculugu devletten menkul kisi ve kurumlarin tekelinde olmadigini, bu gunun sistem karsiti bir mucadele gunu oldugunu bilen solculuktur.

    eger adamin su ya da bu sekilde sistemle bir derdi varsa ve kendisini o meydana ait hissediyorsa, yeri orasidir... bu da gayet normaldir. normal olmayan, kimin sistemle nasil bir derdi olduguna ve bu derdi nasil seslendirecegine karar verme hakkini kendinde gormektir. ne meydan senin, ne de sen sistem karsiti hareketin tek temsilcisi, tek karar organisin.

    bu arada, bilginiz olsun... ayni pkk, hani sizin su abd'nin irak'a mudahelesinden en cok faydayi gordugunu soylediginiz orgut, 2002 kisinda, atina'da yapilan kitlesel savas karsiti gosterideki en buyuk kortejlerden biriydi. yani sadece "1 mayis"ta dunyanin cesitli meydanlarinda olmuyor bu orgut, baska gosterilerde de mevcudiyet gosteriyorlar.

    hangi birinden, hangi sebeple, kim kovacak onlari?.. sen mi?

    ayrica, rica edecegim, lutfen durup dururken kavram uydurmasak da birbirimizi daha iyi anlayabilsek... mesela, "mikro milliyetcilik" diye bir kavram literaturde yoktur. nedir kastedilen; sealand gibi mikro uluslarin milliyetciligi falan mi?..
  • 29 ocak gümülcine olayları hakkında yorum yapmaktansa, türk toplumu, tarihi ve değerleri hakkında "dostça" entariler üreten, "samimi", "tutarlı" zihniyet.
  • yancısı kürt faşistlerinin koruma kollama görevini üstlendikleri politik akımdır.
hesabın var mı? giriş yap