• --- spoiler ---

    2. sezonun 6. bolum itibariyle zirve yapmis dizi.

    ozellikle savas sahnesi cekimlerinden dizinin genel havasi itibariyle 17 bolum boyunca cekinmis olan dizi yapimcilari, philippi savasinin tarihsel onemi ve tarihteki belki de yapilmis en buyuk meydan savaslarindan biri olmasi nedeniyle, dizinin bu bolumunu oldukca gercekci savas sahneleriyle bezemisler. yapimcilarin notlarina gore savas sahnelerinin cekimi bir hafta montaji yaklasik yedi ay surmustur.

    tabi ki bolumun tek guzelligi bu savas sahnesi ve o sahneler icinde ceasar'in olumune ve lord of the rings'e gonderme yapilmasi degildi.

    cicero'nun ve brutus'un oldurulmesi, brutus'un yandaslarinin oldurulmesi, pullo'nun savas ve baris ikilemi, vorenus'un gozlerindeki mutluluk, octavian'in daha once alt etmis olmasina ragmen mark antony'den cekinmesi... hepsi cok guzel islenmisti...

    tekrar tesekkur ediyoruz dizi yapimcilarina...

    --- spoiler ---
  • 206. bölümden sonra 300 filmine de giderseniz, kendinizi sokaklarda elinde kılıçla holla holla yaparken bulabilirsiniz. ben bugün bunu görüyordum ki, kendime geldim göremedim.
  • sonuna doğru yaklaşırken niye bu kadar hastası olduğumu bir kere daha anladığım dizidir. sağolsundur 209. bölüm.
    bu dizide siyah ya da beyaz yoktur, bir bölümde gıcık olduğunuz karaktere öbür bölümde acırsınız ya da onu seversiniz, bunun en tipik örneği atia-servilia veyahut brutus ve zıtlarıdır. daha bir sürü örneği vardır ve en sonuncusunu 209'da görmüşüzdür, ama kim olduğunu söylemeyeyim sürprizi kaçmasın. bitince üzüleceğim kesin.
    ayrıca şunu da eklemek lazım ki gaius octavian zevcesi livia drusilla ile dengine çatmıştır. bu ikilinin daha sonraki maceraları için i claudius'a bakınız derim.
  • sezon 2 bölüm 9 itibariyle heyecanına heyecan katan dizidir

    --- spoiler ---
    anthony'e mısır'ın bolluk ve rahatının yaramadığı görülmektedir. ayrıca insanın başına ne geliyorsa hırslı bayanlardan gelmekteymiş efendim.

    - crush anthony and his queen!!

    --- spoiler ---
  • sezon 2 bölüm 9 da sonradan internette dolaşırken fark ettiğim bir incelik için senaristlerine selamlarımı yolladığım dizidir.

    --- spoiler ---

    caesarion vorenus'dan julius caesar'ı kast ederek sürekli kendisine babasını anlatmasını ister.
    gerçekleri bilen vorenus'un ise caesar yerine pullo'yu anlattığı şu sözlerden aşikardır:

    -he was a bad gambler though he never admitted!!

    --- spoiler ---
  • 2.sezon 10. bölüm ile ekranlara şanına yakışır bir şekilde veda eden dizidir. 2.sezon zaman kısıtlması nedeniyle aceleye gelmesine rağmen yine de estetik duruşundan, oyunculuk kalitesinden ve tarihsel gerçeklerden tüm sapmalarına rağmen kendine bağlayan senaryosu ile bende iz bırakan bir yapım olmayı başardı. umarım bir şekilde bir finansman bulunur ve birkaç sezon daha devam etmesi sağlanabilir. dizide öne çıkan ray stevenson, kevin mckidd, polly walker, max pirkis ve james purefoy gibi oyuncuları ise bundan sonra diğer yapımlarda göreceğiz sanıyorum.

    --- spoiler ---

    vorenus'un ölüp ölmediğinin muamma olarak kalması serinin devamı için bir açık kapı olabilir mi acaba?
    ayrıca caesarion'un babası pullo tarafından himaye altına alınması ise resmi olan tarih dışında gerçekleri kim bilebilir ki baabında insanı düşüncelere sevk eden, gülümseten bir ayrıntı olmuş.
    atia'nın livia ile olan diyaloğu dizideki belki de en temiz ayardı. son bakış ise servillia'yı memnun etmiştir herhalde.

    --- spoiler ---

    bu güzel seri için emeği geçen herkese şahsım adına teşekkür etmek isterim. sayelerinde benim gibi romantik bir tarih meraklısı bugün mutluluk ve hüzün karışımı bir duygu ile oturup kim bilir belki de vorenus ve pullo'nun hikayesi gerçekten bu şekilde gelişmiştir diye uzun uzun düşündü, en azından ben öyle umdum.

    şahsım adına bu güzel dizinin sona ermesiyle iyi bir dosta elveda dedim, gerçi arşivimdeki yeri herzaman çok değerli olacaktır. salve rome!!
  • 2.sezon 10. bolumden sonra, son söz:

    sozlukte pek çok diziye delicesine övgüler yazılmakta. o nedenle, bence rome'a da aynısını yapmak haksızlık. kolay tüketilebilir bir yapım değil. kolay sindirilebilir hiç değil. hiç bir yerinde yapımcı, yonetmen hinlikleri yok. ucuza kaçmak yok. hile yok. saf bir özen, anlatım. o kadar saf ki arkada savaşlar sürerken, bunu fona atıp insan trajedisini gösterecek kadar cesur ve başarılı. yüceltilen kişilikler yok.
    kocaman isimler yok castta ama dizi kadar büyük oyunculuklar var.

    bu diziyi bitirdikten sonra herhangi bir tarihi filmi tekrar izleyin. diğer yapımlarda herşey "miş" gibidir. ya yumuşatılmış çizgiler ya da keskinleşmiş renkler. rome'da ise dekor yok, aksesuar yok, sanırsınız gitmişler antik romaya, orda çekmişler.

    emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum, zamanında kendi kendime peter sellers'a, stanislaw lem'e, iommi'ye, john cleese'e teşekkür ettiğim gibi. böyle bir eser yapılmış olduğu için bile mutluyum. günün birinde dvd'lerini alarak borcumu denkleştiririm belki *.
  • --- spoiler ---
    çeyrek mezbaha çeyrek erotik bir dizi olmasına rağmen lucius vorenusun sonunu göstermeyecek kadar tam bir romantik yapımdır...
    ne kadar kötü olursa olsun bir atia, bir marcus antonius un kaderleri yürekleri yaralamış ne kadar saygın ve dürüst olursa olsun sezarın yaşamına lanetler okunmuş titus pullo nun varlığı yüreklere su serpmiştir...
    son bölümün adını about your father koyan yapımcılar tarihe göz kırpmış çemberi tamamlamışlardır...
    --- spoiler ---
  • tv-dizi izlemeyen birisi olarak sardığım ve etrafıma bulaştırdığım harika ötesi yapım. o bitti biz nefes aldık.
  • biten dizinin ardından dijitalize olmuş bir ağıt için ;

    --- spoiler ---

    http://www.cagatayca.com/…007/04/ve-rome-bitti.html

    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap