• faiz oranı piyasa koşullarına göre değiştirilebilen, istenildiği zaman kapatılan, faiz tahsilatı 3 ayda bir veya devre sonu tabir edilen mart, haziran, eylül, aralık sonunda olan kredidir. kriz zamanlarında firmaların elinde, yüzünde patlayan, ''reel sektör boruyu yedi olm'' başlıklarının gazetelerde yer almasına neden olmuş kredidir.
  • en belirgin örneklerinden biri kredi kartlarıdır. son ödeme gününe kadar sadece anaparanın belli bir bölümünü ödemeniz yeterlidir.
  • ne yediğine karışmaz, sadece yapacağını yapar.
  • rotatif kredi 1 yıl vadelidir.
    üçer ayda bir faiz tahakkuk eder. bu tarihler 31 mart, 30 haziran, 30 eylül, 31 aralıktır.
    bu kredilerin açıldığı gün kapatıldığı, banka karı maksimizasyonu açısından , görülmemiştir.
  • 1 yıl diye bir kısıtı yoktur, her istenilen vadede olabilir. "rotatif" denmesinin nedeni günlük olarak faiz işletilmesi ve değişen faiz oranlarıyle bileşik oranın çok değişebilmesidir, bu yüzden spot kredilerde kote edilen basit faiz bu kredide anlam ifade etmez.

    sabit ve değişken faizli olmak üzere 2 tipe ayrılır. türkiye'de genel olarak değişken faizli (bankanın günlük olarak faiz oranı açıkladığı) tipi kullanılır. rotatif döviz kredileri ise genel olarak 3 aylık liborların üzerinde belli bir spread ile tüketiciye sunulur. sabit faizli rotatif kredi ise aslen bileşik faizi direkt söylenmeyen, ve devre sonlarında faiz tahsilatı yapılan adi bir spot kredinin sentetik versiyonudur.

    uluslararası arenada "revolving loan" olarak bilinir; rotational diye değil. bu iyiliğimi de unutma kadim dostum.
  • piyasada işlek kredi olarak da bilinir.

    rotatif kredilerde bir limit dahilinde işlem yapılabilir. örneğin 1000 ytl limitiniz varsa ve bakiyeniz 800 ytl görünüyorsa 300 ytl daha kredi alamazsınız. dönem sonunda faiz yansıtılır ve rotatif krediler maksimum 12 ay vadeyle verilir.
  • rotatif krediler firmalara tahsis edilen limitler dahilinde değişken faizle kullandırılan ve vadesi içerinde geri ödeme yada limit dahilinde yeni kullandırıma olanak veren kredi tipidir. vadeleri genellikle 12 ayı geçmeyecek şekilde düzenlenmesine karşın maksimum 12 ay vadeyle verilmesi gibi bir zorunluluk yoktur. özellikle yabancı para cinsinden yapılan rotatif kredi kullandırımlarında vade daha uzun olabilmektedir. vade uygulaması krediyi kullanacak firmanın bankaca tanınması, kredi teminatına alınan unsurlar gibi kavramlarla birlikte genel makro-ekonomik koşullarla şekillenir. ancak faizin değişken olması nedeniyle kriz zamanlarında firmalara cok ciddi maliyet yaratabilmektedir. vadesi içerisinde anapara ödemesi yapma zorunluluğu olmamakla birlikte hangi tarihte açılırsa açılsın mart,haziran,eylül ve aralık sonunda faiz ödemesi yapılır.
  • faizler sadece 3 ayda bir (dönem sonu) değil dilenirse aylık da alınabilir. piyasada "çek karşılığı kredi", "bch" isimleriyle de bilinir. kredinin hareketli olması açısından alınabilecek en güzel teminat çektir.
  • piyasada çek karşılığı kredi olarak bilinmesi mümkün olmayan kredidir çünkü çek karşılığı kredi ifadesi sadece teminat tipini ifade eder. rotatif kredi çek karşılığı olabileceği gibi kefalet karşılığı, ipotek karşılığı ve hatta nakit karşılıklı olabilir.
  • çek karşılığı kullandırılan en önemli kredi çeşitidir. "karşılık" derken de teminat kastedilmektedir zaten. piyasada 100 kişiye "çek karşılığı kredi nedir nedir?" diye sorsak 99'unun aklına hemen o'nun adı gelir. formal değildir tabii kitapta yazmaz "çek karşılığı kredi"dir diye.

    piyasa'dan kasıt ne o'nu anlamak lazım bir de tabii.
hesabın var mı? giriş yap