• milk and honey adında bir şiir kitabı bulunan feminist şair.
  • sanatçının period isimli adet dönemiyle ilgili bir projesinden bahsediyor haber, instagram'a koyduğu proje fotoğraflarından birinin uygulama yönetimi tarafından kaldırılmasından. rupi kaur da kadınların adet görmesinin bir hastalık değil, sağlıklı ve doğal bir süreç olduğundan; bundan utanmak yerine doğallığını kabul etmenin gerekliliğinden bahsetmiş -hele ki pornografi ve kadının objeleştirilmesi meseleleri söz konusuyken karşılaştığı şeyin ne kadar ironik olduğuna değinmiş. ayrımcı ve aşağılayıcı şeylerle ilgili sıkıntı yok ama menstrüasyon gibi doğal ve sağlıklı bir olay neden hastalık olarak görülüp üstü örtülüyor, insanlar bu konu hakkında bile konuşamayacak kadar utanmaya itiliyor? gibi gibi.. konuyu açıklarken kullandığı bazı ifadeler çok hoşuma gitti:

    "some women aren’t allowed in their religious place of worship or out of their homes to do certain things. and are told they are sick. as if the period is a common cold.

    i bleed each month to help make humankind a possibility. my womb is home to the divine, a source of life for our species, whether i choose to create or not. but very few times is it seen that way. ın older civilizations this blood was considered holy. ın some it still is. but a majority of people, societies, and communities shun this natural process. some are more comfortable with the pornification, the sexualization of women, the violence and degradation of women than this. they cannot be bothered to express their disgust about all that but will be angered and bothered by this. we menstruate and they see it as dirty, attention seeking, sick, a burden. as if this process is less natural than breathing. as if it is not a bridge between this universe and the last. as if this process is not love, labour, life. selfless and strikingly beautiful."

    haber

    rupi kaur
  • çektiği fotoğraf sayesinde şiirlerinden haberim oldu. şiirlerine şiir denemez aslında ama sunuluş şekilleri güzelmiş.
  • "süt ve bal" kitabı türkiye'de pegasus yayınları tarafından basılmış, şair kabul edilen performans sanatçısı. bence bu kitap da bir avanak avı performansı olmuş, zira şiir bilmeyen bile şiir sanıp almaz şu alt alta sözcüklerin sıralandığı kitabı.
    işin özü, "reklamın iyisi kötüsü olmaz"ın ekmeğini yiyenlerden kendisi. başarılarının devamını dilemesem de hayretle takipteyim.

    edit: imla.
  • menstrüasyon kanı üzerinden şair olmayı başarabilmiş zamane şairi. dudaklarını büzerek şarkıcı olmayı başarabilmiş banu parlak'tan pek bir farkı yok benim için *
  • genç kızların, kadınların muhakkak instagram'daki hesabını takibe almasını ve kitaplarını incelemesini tavsiye edeceğim güzel kalpli, güzel zekalı, söz ve çizgi birleştiricisi kadın.

    bi de stilini seviyorum len. hojj.
  • "şaheserlerle dolu bir müzeyim ben
    gözlerin kapalı geçtin önümden"
    gibi harika sözleri ve şiirleri olan hindistan doğumlu feminist sanatçıdır.
  • akşam akşam bir alıntısını bırakmadan geçemeyeceğim:

    "öyle uzaktın ki bana
    unuttum
    yanı başımda
    olduğunu."
  • the sun and her flowers isimli kitabında diyor ki;

    "there are mountains growing
    beneath our feet
    that cannot be contained
    all we've endured
    has prepared us for this
    bring your hammers and fists
    we have a glass ceiling to shatter"

    ve hayatta kalmayı sağlayan daha binlerce şey.
  • kendini nasıl seviyorsan
    öyle öğretmelisin başkalarına
    seni sevmeyi.
hesabın var mı? giriş yap