• orhan pamuk'un yeni kitabı.

    'pamuk, yazı yazmanın ve romancılığın otuz beş yıllık meslek sırlarını, harvard üniversitesinde verdiği norton derslerinde açıklıyor. daha önce t. s. eliot, borges, calvino ve umberto eco gibi yazarların da verdiği bu derslerde, pamuk edebiyat ve sanat anlayışını bir bütün olarak sunuyor. bir romanı okurken kafamızda ne gibi işlemler yaparız? roman kahramanlarıyla gerçek insanlar arasındaki ilişki nedir? roman sanatı ile şiirin, resmin ve siyasetin ilişkisi nedir? yazarın kendi sesi, imzası, özel dünyası nasıl oluşur? romancı nerede kendisini, nerede başkalarını anlatır? romanı gerçek yapan gizli merkez nedir ve nasıl kurulur? pamuk bütün hayatı boyunca meşgul olduğu bu soruları türk ve dünya edebiyatından örneklerle cevaplıyor. pamuk, bu kitapta roman okurken ve yazarken karşılaştığı harikaları, kendi kişisel deneyimleri ve hatıralarından aldığı güçle, herkesin anlayacağı bir konuşma dili ve rahatlığıyla hikâye ediyor.'
  • çıkmış. d&r mağazalarında da var, dost kitabevinde de var.

    gittim, aldım, okuyorum ve diyorum ki o dersleri orhan pamuk'un ağzından canlı olarak dinlemek varmış.
  • "...

    romanda neresi yaşanmış, neresi hayal ikilemi de, okur ile yazar arasında benzeri bir aynalar arasına düşme durumu yaratır. her ayrıntıda, yazar okurun, o ayrıntının yaşanmış olduğunu düşüneceğini düşünür. okur da yazarın o ayrıntıyı yaşanmış sanacağını düşünerek yazdığını düşünür. yazar da okurun bunu da düşüneceğini düşünerek o ayrıntıyı yazdığını düşünür. aynı aynalar oyunu, okurla yazar arasında, yazarın hayal gücü üzerinden de sürekli oynanır. yazar bir cümleyi yazarken, okurunokurun bunu kendisinin hayal ettiğini düşüneceğini tahmin eder. okur da bu tahmini tahmin ederek okumaya devam eder. yazar da, bu tahmini yapacağını okurun tahmin ettiğini tahmin ederek yazmıtır zaten o cümlesini. okur da aynı şekilde vs. vs.

    ..."

    kitabının 1. baskısındaki 44. sayfadan bir alıntıdır. romancılık ile ilgili çok önemli bilgiler ihtiva etmektedir.
  • (bkz: roman okumak)
  • "harvard üniversitesi'nden the naive and the sentimental novelist (naif ve duygusal romancı) adıyla çıkan kitap, pamuk'un, bu üniversitede yazma eylemiyle ilgili verdiği konferanslarından oluşuyor. yakın zamanda türkçede de görmeyi umduğumuz kitap hakkında geçenlerde the guardian gazetesinde bir makale yayımlandı. adam mars-jones imzalı eleştiride, pamuk'un bu kitapta yeni bir şey söylemediği ve entelektüel içerikten yoksun bir üniversite öğrencisi ifadelerinin yer aldığı söyleniyor. "acaba okuduğumuz pamuk, doğru pamuk mu?" sorusunu soran jones'a hak veren bir başka yazar da financial times yazarı henry hitchings. pamuk'un kitabından yaptığı iki alıntıyı öne çıkararak, bunları, dinleyicisi olan harvard öğrencilerinin zaten birçoğunun bildiği ve görüşlerinin çok bariz ve indirgemeci olduğu sonucuna varıyor. "bize, romanla ilgili tutarlı bir kuram ortaya koymuyor," diyor."

    http://notoskitap.blogspot.com/…uyor-hayatta-4.html
  • orhan pamuk'un okuyucunun romanın gizli merkezine ulaşmak için katetiği yolları anlattığı saf ve düşünceli ** eseri. hem okuyucu hem romancı kimliğiyle tatlı tatlı anlatıyor pamuk. güzelim eylül ayında müsekkin niyetine.
  • orhan pamuk'u hiç okumamış insanları bile saracak (tabi yine herkesi değil de roman ve edebiyat ile ilgilenenleri kast ediyorum) güzel bir kitap ya da ders bütünü. okurken tek itirazımız sanırım "karakter" konusundaki düşüncelerine oluyor. bir yandan evet aslında öyle diyoruz ama bir yanımızda söylediklerini kabul etmiyor. (orhan pamuğun da belirttiği gibi belki de okuma işinin en güzel yanı da bu zaten) ilgi çekici ve kısa olmasından dolayı da kısa sürede bitebiliyor. sonuç olarak orhan pamuk'u daha önce okumamış olsanız da tüm külliyatını bitirmiş olsanız da roman sanatı ya da genel olarak edebiyat üzerine yazılmış güzel bir "roman".
  • orhan pamuk'un, romancı kimliğini elden bırakmadan kendi 'poetika'sını ifade ettiği norton dersleri notlarından oluşan bir kitap. adam mars-jones'un eleştirileri başta haklı gibi görünse de konuya pamuk'un bir edebiyat tarihçisi, edebiyat araştırmacısı,edebiyat kuramcısı veya sair akademik disiplinlerden birini temsil etmediği, yalnızca nasıl yazdığı (haliyle nasıl okuduğu) üzerine düşünen bir sanatçı olduğu merkezinden bakarsak bu eleştiriler boşa çıkıyor. evet, orhan pamuk bu kitapta bir roman kuramı ortaya koymuyor, hatta genel olarak roman sanatı üzerine orijinal bir şey de söylemiyor. ama "orhan pamuk romanı ve romancılığı" üzerine birinci el bir kaynak sunuyor. hal böyle diye de kitabı bir orhan pamuk okuma kılavuzu gibi ele almak doğru değil.

    yapılabilecek olumsuz eleştirilerin büyük bölümü, yazarın nobel ödüllü bir yazar olması ve kitabı oluşturan metinlerin harward çatısı altında verilmiş olmasının beklentiyi yükseltmesinden kaynaklanacak gibi duruyor.
  • türk romancıların çoğunluğunun saf olduğu sonucuna vardığımız kitap. düşünceli olanların başında tanpınar gelir tabii, orhan pamuk dile getirmese de biliyorduk. hem saf hem düşünceli romancı ise yok sanki. saf ve düşünceli ayrımı romancıların umrunda mı peki? bence değil. saf ve düşünceli yerine üslup ve doğaçlama kelimeleri de kullanılabilirdi.
hesabın var mı? giriş yap