• insan yaşamını ele alan, en ufak bir hatayı bile kabul etmeyen sağlık alanında ,sağlıkçıların(doktor,hemşire,teknisyen vb) 24 saat kesintisiz çalıştırması kesinlikle yanlış bir uygulamadır. bu düzenleme yasal olmadığı gibi, biyolojik ve etik de değildir. hem 657 sayılı devlet memurları yasası'nda hem de 4857 sayılı iş yasasında düzenlenen günlük çalışma sürelerine aykırıdır.
    bir otobüs şoförü, haklı olarak 4 saatten fazla aralıksız araba süremezken, bir öğretmen nasıl 24 saat kesintisiz ders anlatamazken ,bir sağlıkçının aralıksız 24 saat çalışması, çalıştırılmaya mecbur kılınmasını kim anlayabilir?
    24 saat nöbet tutan insan nasıl verimli olabilir? uykusuz olan personel yanlış bir uygulama yaptığında bunun sorumlusu kim olacak?
    yıllardır personel açığını kapatamadıkları için mevcut çalışanın bu şekilde sömürülüp sosyal hayatı ve aile hayatının sıfıra indirgenmiş olması ve kendine zaman ayıramamış olması neticesinde nasıl hastalara güler yüzlü bir hizmet verecek?uykusuz haliyle bir insan nasıl moral ve motivasyonu yüksek olacak? sonra vay efendim; doktor agresif,hemşire suratsız,teknisyen başından savıyor diye cimere şikayet edin. 24 saat aralıksız çalıştırılmak insanlık dışıdır. bu 24 saat nöbet saçmalığına bir an önce son verilmelidir.
    ---------------------------------------------------------------
    edit: sağlık bakanlığına işbu entry'de bahsi geçen konu hakkında yazı yazdım.gelen cevaba göre 24 saat nöbet sistemi zorunlu olmadıkça (ülkemizdeki yasalardaki muğlak ifadeleri burada da görüyoruz;yapabilir,olabilir vb)uygulanmaması,nöbet sisteminin hastanenin koşullarına göre hastane yönetimine bırakıldığı ifade edilmiş.özetle 24 saat nöbet sisteminden haberdar olduklarını ve bunu normal görüp,insani bir uygulama olarak kabul ettikleri görülüyor.ne diyeyim yazıklar olsun.

    "*nöbet hizmetleri, yataklı tedavi kurumları işletmeyönetmeliği’nin 41-52 nci maddeleri arası hükümleri ile 16.10.2009 tarih ve27378 sayılı resmi gazete’de yayımlanan “yataklı sağlık tesislerinde acilservis hizmetlerinin uygulama usul ve esasları hakkında tebliğ” kapsamındayürütülmektedir.
    mezkur yönetmeliğin41.maddesinin (e) bendinde; “gece nöbetitutanlara ertesi günü görev verilmez. geceyi yoğun mesai ile uykusuz geçirenpersonele, kurumun personel durumu ve imkanları müsait olmak, hizmetiaksatmamak kaydıyla evinde veya kurum içerisinde lüzum görüldüğü sürecedinlenmesi için baştabip izin verebilir…” hükmü yer almaktadır.
    ayrıca, mülga türkiye kamu hastaneleri kurumunun 06/02/2015tarih ve 167 sayılı genel yazısı ile;
    1) nöbet hizmetlerinin kesintisiz olarak sürdürülmesigerektiği,
    2) personele üst üste nöbet yazılamayacağı,
    3) zorunlu olmadıkça 24 saat esası yerine, sağlık tesisinin hasta yoğunluğu, fiziki yapısı ve personel durumu dikkate alınarak, nöbet düzenlenmesi yapılabileceği yönünde sağlık tesislerine tamim yapılmıştır.
    657sayılı devlet memurları kanunu’nun ek-33. maddesinde, icap, normal, acil veya branş nöbeti tutarak kurumunca izin kullanmasına müsaade edilmeyen memurlar ile sözleşmeli personele, nöbet ücreti ödenmesi hüküm altına alınmıştır.
    netice itibariyle; mesai haricinde sağlık hizmeti sunumunda aksaklığa sebebiyet verilmemesi için sağlık tesisinin fiziki alanı, personel durumu ve hasta yoğunluğu dikkate alınarak, personelin hangi nöbet hizmeti ile yükümlendirileceği ve nöbet sonrası izin ve ücret ödenmesi hususunun ilgili hastane yönetimince değerlendirilmesi gerekmektedir*"
  • sağlık sektöründe çalışmıyorum fakat kesinlikle destekliyorum. suratsız bir şekilde karşılayan, kaç saattir burada olduğumu biliyor musun sen diyen insanlar görmek istemiyoruz.
    bu konuda sağlık çalışanları kendilerince haklılar onlara laf sokmuyorum yanlış anlaşılmasın, bu kadar uzun süre çalışsam büyük ihtimal ben de onlar gibi olurdum.
  • sadece sağlık değil, hiçbir sektörde 24 saat kapasiteyle çalışabilecek bir insan yoktur, en azından bizim bildiğimiz anatomik ve mental yapıdaki insanlardan bahsediyorsak.

    kamyoncuların ya da şehirler arası otobüs şoförlerinin bile günlük sürüş limitleri varken sağlık sektöründe özellikle doktorların nöbet tutup ertesi gün yine aynı tempoyla hasta kabul etmesi doktorun da hasta olmasına adeta davetiye çıkaran biraz ironik bir durumdur.
  • ögretmenlikten sonra en en rahat sektör oldugunu dusundugum meslek gruplarının aglaması
  • zamanında böyle bir başlık açmıştım.bir sağlıkçı olarak kesinlikle zulümden öte görmediğimiz bu sistemin her ne kadar değişmesini istesekte ne yazık ki sesimizi duyuramıyoruz.
    kendi mesleğimden örnek verecek olursam günde 15-20 vaka yapıyoruz. bu vakaların çoğu genellikle ambulansa kendini taşıtmak için arayan insanlardan oluşsa da, her nöbette bir ve ya 2 ciddi vakaya gidiyoruz.bazen istasyona hiç giremezken ambulans arkasında sağa sola savrulup hastaya müdahale etmeye çalışırken, sabaha karşı bir arrest gelmesin mi.. 24 saatlik çalışma diliminin son diliminde. haydi buyur bakalım ne yaparsın..bu sistemin değişmesi gerekli. avrupa da 24 saat diye bir sistem yok. ve gece vardiyaların da 3x mesai alıyorsun..

    !!!!
    neden hakkımızı alamıyoruz yukarıda ki mesai örneği gibi ve neden insan doğasına aykırı bir sistemde çalışmak zorunda bırakılıyoruz????????????!
  • sabah 8'deki nöbete gitmek için 06.30 da uyanıp, ertesi gün nöbet teslimi vs. sebeplerden ötürü saat 8'de kesinlikle işten çıkamayan, eve varması 10'u bulan insanların nasıl verimli, güler yüzlü çalışmaları beklenebilirki? 24 saat nöbet insanlık dışı bir uygulamadır. en son 22 saat önce uyuyabilmiş bir insandan fazla bir şey beklememek lazım. doktorun o gün gördüğü 126. hasta olmayı kimse istemez sanırım!
  • bu ülkede pek çok hekimin 36 saat nöbet tutup, hatta bu 36'nın sonunda ameliyatlara dahi katıldığını unutmayınız. bilhassa cerrahi branşlarda değil öğle arasında yemek yemek, bir farazi sigara molasına dahi çıkmak imkansız hale gelmişken bu vaziyette, ayda 10 defa 36 saat nöbet tutan insanlardan hiçbir aklı başında otorite randıman beklemez.

    kesinlikle katıldığım önermedir.
  • hadi sağlıkçıları düşünmüyoruz diyelim. yahu ben 24 saattir uyumamış ve çalışmış birisinden sağlık hizmeti almak istemem; bu kadar net.
  • doktorların 36 saat nöbet tuttuğunu bilmeyenler 24 saat nöbet tutmayı insanlık dışı bulmuşlar. ağlamıyorum gözüme nöbet kaçtı.
  • bakanlığın umurunda olmayan durum. sağlıkçıları zopadan korusa o bile bişey
hesabın var mı? giriş yap