• mutluluğun resmi… hatta resim galerisi

    http://i.hizliresim.com/goqyxr.jpg
    http://i.hizliresim.com/6n9vrp.jpg
    http://i.hizliresim.com/mj0bon.jpg
    http://i.hizliresim.com/o7jnjb.jpg

    istersen yanında bieber de yetiştirebilirsin

    http://i.hizliresim.com/ybdenz.jpg

    zor değil. çok kolay da değil ama çok zor da değil. birkaç püf noktası, biraz özen. şubat sonunda diktiğiniz domatesi haziran/temmuz gibi kahvaltınızda yersiniz..

    piyasada satılan tohumlara pek güvenmiyorum ama başlangıç noktası olarak kullanabilirsiniz. marketten aldığınız domatesin tohumları bile olur. çekirdekler belirginse doğal olarak tozlaşmış olma ihtimali güçlüdür. tohumunu alıp kurutun büyük olasılıkla çimlenecek ve domates verecektir.

    artı bir şeyler üretmenin keyfi
  • azim, sabır ve mutluluktur.
  • kesinlikle kolay değildir. suyunu, toprağını iyi ayarlamak, çiçeklerinin tozlaşmasını yapmak, aşırı güneşten kollamak gerekir.

    fazla sularsanız boya verir, çiçeklenmez. suyu dibine değil biraz uzağına dökmelisiniz, köklensin diye. çiçek toprağında yetişmez, daha sıkı toprak gerekir. çiçekleri çıktığında kulak pamuğuyla tozlaşma yapmalısınız. arı mı var apartmanda da kendiliğinden tozlaşsın.

    haybeye uğraşmak istemeyenlere çok daha kolay olan biber yetiştirmelerini öneririm.
  • çok da zor bir iş değildir. özen göstererek şu şekilde domatesler yetiştirebilirsiniz.

    gölgede olması, sulama zamanlarının aynı olması ve çiçek açmaya başlayınca organik gübre kullanılması yeterlidir. (ben bu şekilde sonuç elde ettim.)
  • insanın hayat enerjisini arttıran aktivite.

    evde saksılara cherry domatesi, biber ve salatalık ektim. bayram tatiline gitmeden küçük küçük domatesler vermişti. tatil boyu umarım kurumaz diye iç geçirirken bugün eve geldiğim de birkaç tane domatesin kızardığını gördüm.gelde kopar ye şimdi bunu. salatalıklardan pek umudum yok ama biberlerden de hasat alacağımı umuyorum.

    meditasyon niyetine bile saksı bitkiciliği yapılabilir.güneşine suyuna dikkat edin gerisi kendiliğinden geliyor zaten. hem organik beslenirsiniz fena mı.
  • acilin deneyimlerimi paylasmayi geldim. birkac yildir hem normal domates hem çeri domates yetistiriyorum bu nedenle en kolay ve efektif yontemi anlatacagim dogrudan.

    saksi filan ugrasmayin hem cok ugrastiriyor hem de az alana sahip. maliyeti de yuksek. ayrica surekli ve duzenli sulama istiyor. tatil zamani filan evde olmadiginizda toprak hizlica kuruyor. daha guzel bir yontem var. topraksiz tarim.

    plastik meyve kasalarindan bir tane alin. ıcerisine seffaf naylon veya cop poseti yerlestirin 3-4 cm su ile doldurun. cherry domates fidelerini ufak ince plastik gecici saksisi ile birlikte bu suya on tanesini yerlestirin.

    ınanilmaz guzel sekilde buyuyor ve mahsul veriyor. kokler su icinde yarim metre uzuyor.

    topraksiz tarim bu acidan cok mantikli. hem su seviyesi oyle dramatik dusus yasamiyor siz tactile girseniz de sizi idare edebiliyor.

    ortalama bir fideden 20-25 domates toplanabiliryor. sbaah kahvaltisinda dogrudan al ye..

    buyuk domates ise biraz daha mesakkatli. saksilar buyuk olmak zorunda. domatesler yeterli besin bulasmadigi icin cok lezzetli olmuyor. fidelerini boyu 1 metreyi geciyor bu da saksida denge problemi olusturuyor. fideyi tavandan sarkan ip ile sabitlemek gerekiyor. domatesler agirlik yaptigi icin bitkiyi sabitlemek sart, ruzgar vb koruma gerekiyor. bu acidan tavsiye etmiyorum normal domatesi. cherry domates candir.
  • fidandan çiçeğe çiçekten meyveye sonra kızarmasını beklemek kokusunun balkona yayılması ve yanında olmazsa olmaz sivri biberlerle yarış yaparak büyümeleri. onlar bana umudu simgeler hep. boy vermeyi yeşermeyi
  • 5-10 dakikalığına hayattan alacağını almış emekli mutlu amcalar gibi hissetmeme sebep olan eylemdir. geçen sene ektikten 1 ay sonra çıkan minik çeri domatesin daha fazla büyüyemeyeceğini anlayınca törenle kesip yemiştik. bu sene daha büyük çaplısını tekrar yapacağım nasipse.
    (bkz: stresle başa çıkmanın yolları)
  • mutlu eder.

    iki büyük bir küçük olmak üzere üç saksıya domates fideleri ektim. bir de çilek ekmiştim ama onlara bakamadım zaten fideleri de başta kötüydü. ama domatesler çok güzel büyüdüler. her gün bakıyorum yeni bir tane çıkmış mı diye ve gördüğümde o kadar mutlu oluyorum ki.. çok güzeller.

    balkonu olan herkes yapmalı. seneye balkona komple toprak atıp her şeyi ekesim var.
hesabın var mı? giriş yap