• tarih boyu insanlar savaşlarında, bölgesel, coğrafi ve kültürel olarak çeşitli hayvanları envanter dahilinde görüp kullanmıştır.
    örneğin su ihtiyacı daha az olduğu için çölde develer, cüssesinden ötürü filler, çevikliği sebebiyle at ve katırlar son olarak ise aldıkları eğitime bağlı olarak çeşitli konularda duyarlılığa sahip olup savaşlarda birçok canı kurtaran köpek dostlarımız geliyor akıllara bu konu hakkında.
    köpekler demişken özellikle ı. ve ıı. dünya savaşında köpeklerin savaşlarda kullanılması alman ve sovyet ordusunda baş göstermiştir.
    ı. dünya savaşında almanya 6 bin köpeği sıhhiyede ve yük taşımasında, sovyetler ise 600 köpek ile ordusunda muhabere ve bekçilik yapması konusunda faydalanmıştır.
    sscb’nin devrimci askeri konseyi’nin 23 ağustos 1924 tarihli 1089 nolu emriyle başlayan köpek okullarının kurulması, devam eden süreçte anti-tank köpeklerinin ortaya çıkmasına önayak olmuştur.
    1930 yıllarından itibaren köpeklerin tanksavar olarak kullanılmaya başlanması, bu yönde ıı. dünya savaşının seyrini sscb yönünde değiştirmiş, toplamda 13 adet tanksavar köpek birliği ile 600'den fazla alman tankı imha edilmiştir.
  • terör eylemi olarak eşeğe bomba bağlayıp etrafa salan afganlar'ı, ıraklılar'ı vs. saymazsak ilk akla gelen girişimlerden biri 2. dünya savaşı'nda abd'de davranışçı psikolog b.f. skinner'ın öncülük ettiği ve eğitilen güvercinlere bomba bağlanıp düşman üzerine gönderilmesini amaçlayan ''project pigeon'' adlı denemelerdir. başarısız olan bu projeden akılda kalan en önemli şey skinner'ın ''başarımızın önündeki en büyük engel, kimsenin bizi ciddiye almamış olmasıdır.'' sözleridir. bu arada skinner'ın güvercinlere ''pinpon'' oynattığı şöyle ilginç bir video da vardır.

    aynı dönemde yarasalar da benzer bir amaçla kullanılmaya çalışılmış ancak hem bir askeri üste yanlışlıkla salınan bomba bağlı yarasaların yakıt tankını patlatıp yangına neden olması hem de projenin genel olarak verimsiz görülmesi üzerine bu girişim de sonlandırılmış.

    daha sonra; 60'lı yılların ortalarında israil askeri istihbaratı aman'ın başkan yardımcısı olan, albert einstein ödülü sahibi fizikçi yuval ne'eman; maryland üniversitesi'nde hayvan davranışlarının eğitilmesi üzerine çalışmaları bulunan dr. robert lubow'u israil'e davet eder. amacı lubow'un çalışmalarından yola çıkarak israil hava kuvvetleri'nin de sağladığı fonlar yardımı ile güvercinleri eğitip istihbarat toplamaktır.

    dr. lubow'un teorisine göre kuşlar doğal yapılarla, simetrik şekilde olan insan yapısı bina vs. arasında ayrım yapabilmektedir. bu teoriden yola çıkılarak kurulan eğitim merkezinde askeri tesis, füze rampası, benzin ve mühimmat deposu gibi yapıların küçük ölçekli maketleri yapılır ve psikologlar eşliğinde kuşlar eğitilmeye başlanır. belirli süre aç bırakılarak ağırlıklarının 5'te 1'ini kaybetmesi planlanan kuşlar, ayaklarına izleme cihazları takıldıktan sonra yem bulmaları için sina çölü'ne salınır. monitörden izlenen kuşların irtifa kaybettiği her nokta; olası bir askeri tesis olarak işaretlenir. daha sonra da bölgeye gönderilen ajanlar; işaretli yerlerin takibini yaparlar.

    aynı dr. lubow daha sonra da mayın ve bomba taraması yapabilmeleri için israil güvenlik birimlerine ait köpekleri eğitmiştir. daha fazla bilgi için dr. lubow'un yazdığı ''the war animals'' kitabına göz atabilirsiniz.

    yine soğuk savaş döneminde cia'in acoustic kitty olarak adlandırılan fantastik bir projesi var. kedilere ameliyatla mikrofon ve kayıt cihazı yerleştirip sovyet elçilikleri'ne ve kremlin'e sokarak bilgi toplanması düşünülüyor. bu konuda bir parkta eğitilen kedilerden birine taksi çarparak öldürdüğü için projenin bittiğine dair bir şehir efsanesi vardı ama daha sonra kamuya açılan cia belgelerinde projenin verimsiz olması nedeniyle sonlandırıldığı belirtiliyor.

    edit: isminin verilmesini istemeyen bir yazar arkadaş* kulaklıktan uyararak savaşlarda gösterdiği yararlılıklardan dolayı madalya alan bazı hayvanların yer aldığı şu fotoğrafı iletti, sağolsun.
  • (bkz: savaş köpekleri) buna en güzel örnek olurdu. işin ilginç olanı ise bugüne kadar ilgili başlığa entry girilmemiş olması. uygun zamanda karalayalım bir şeyler artık
  • nerden okudum bilmiyorum. atom mayınları yapılmış. bu mayınların belli sıcaklıkta tutulması gerekiyormuş. bunun içinde tavuklar kullanılmış. bomba yerleştirildikten sonra belli miktar yem ile tavuğu bombanın üstüne koyuyorlarmış.
  • "savaş domuzları"

    tarih boyunca insanlık, savaşlarda çeşitli hayvanlardan yararlanmıştır. bunların başında at, deve, fil ve köpekleri sayabiliriz, tabiki de daha fazlasını. özellikle antik çağ savaşlarında fillerin gücü yadsınamaz. ordu'da fillerinizin olması demek hem askeri hem de psikolojik olarak düşman karşısında üstün olmanız demekti.

    filler ağırlıklı olarak asya ve afrika kıtasında kullanılıyordu. buralara egemen olan imparatorluklar fillerin gücünden savaş meydanlarında yararlanmışlardı. büyük iskender hindistan'ın içlerine doğru ilerlerken kendisini durduran ordu fillerden oluşuyordu. persler de ordu'da fillerden yararlanıyorlardı. kartaca ordusunda da filler vardı ve romalılar'a karşı ünlü pön savaşlarında filleri kullanmışlardı. avrupa'da ise ordu'da fillerin kullanılmasına pek rastlamayız. ancak epirli pirrus'un ordusunu istisna olarak sayabiliriz. çünkü pirrus, romalılara karşı verdiği savaşta ordusunu fillerle takviye etmişti.

    peki fillerin bu kadar görkemli olmalarına rağmen bir zaafları yok muydu? cevap: domuzlar. filler heybetli hayvanlar olmalarına rağmen bazı durumlarda korkma eğilimi gösterebilirler. özellikle karşılarında acayip sesler çıkaran birşeyler varsa. romalılar bunu biliyor olmalıydı ki ordu'da fillere karşı domuz kullanmışlar. filler savaş meydanında domuzların çıkardıkları seslerden ürküp kaçıyorlardı.

    domuzlar katran ve yanıcı madde ile kaplanıyor ve düşman yaklaştığında ateşe veriliyordu. romalılar pirrus'un fillerine karşı da bunu uygulamışlardır. bir diğer örnek, pers kralı birinci hüsrev'e karşı da bu taktik kullanılmıştır. hüsrev edessa
    (urfa) şehrini filelerle ele geçirmeye yaklaştığında romalılar yanmış domuzları kaleden aşağıya sarkmışlar ve doğal olarak bu fillerin korkmasına yol açmış.

    https://www.thevintagenews.com/…ssthanpoint001_p1=1
  • filler: savaş deyince belki de akla ilk gelen hayvanlardan birdir. tarihte ordusunda fil bulundurmuş olan uygarlıklara baktığımızda persler, kartacalılar, hindistan, timur devleti benim ilk aklıma gelenler. bunların haricinde epir şehri'de roma'ya karşı mücadele ederken fillerden yararlanmıştı. kartacalı hannibal'in filleriyle alpleri aşarak roma'ya kafa tutması hala anlatılır. gerçi hannibal ve ordusu alplerden aşağıya indiğinde bütün fillerini kaybetmişti.

    yunuslar: yunuslar'da 1960'lı yıllarda abd ve sscb tarafından orduya alınmışlar. görevleri düşman mayınlarını tespit etmek idi. rusya 2014 yılında işgal ettiği ukrayna'dan yunusları ganimet olarak almış.

    fareler: ve yine farelerden karada ki mayınları tespit etmek için ordularda faydalanılıyor.

    şempanzeler: şempanzeler sıcak çatışmalar için değil de uzay yarışı için kullanıldılar. nasa 1983 yılında ham ve mercury adını verdikleri iki şempanzeyi uzaya gönderdi.

    güvercinler: güvercinlerin de savaş geçmişleri filler kadar eski diyebiliriz. sezar galya'yı fethederken güvercinlerden faydalandı. cher ami adlı bir güvercin birinci dünya savaşında 200 abd askerinin hayatını kurtardı. bu posta güvercini yanlış yönlendirilmiş bir topçu ateşinin dost birliklerine düştüğü mesajını iletmiştir. ayrıca ikinci dünya savaşı zamanında naziler'de bu güvercinlere karşı şahinleri eğitmişlerdir. bunun sonucunda iki güvercin savaş esiri olarak ele geçirilmiş.

    yılanlar: tekrar eskiye roma'ya, mö'ye dönüyoruz. daha kendisi çetin alplerden aşağıya inemeden, bütün filleri ondan önce aşağıya inmiş! olan hannibal savaş meydanında ağır bir yenilgi almıştı. bu, onlar için topyekûn teslim demekti. ancak pes etmeye niyeti olmayan hannibal soluğu bitinya kralının yanında aldı. onu roma ile savaşmak için ikna etti. ama bu sefer savaş denizde olacaktı.

    hannibal askerlere emir verdi, toplayabildikleri kadar yılanları toplamalarını salık verdi. yakalanan yılanlar kavanozlara kondular. ve savaş sırasında mancınıklar ile düşman gemilerine fırlattılar. sonuç: bitinya zaferi

    kaynak: https://www.britannica.com/…-fauna-6-animals-of-war
  • bir rus filmiydi hangisi hatırlamıyorum. orduya alınan köpekler tank altlarına girmek üzere eğitiliyorlar. savaş anında sırtlarına bomba bağlanarak tankın altına gönderiliyorlar. savaş gerçekten çok acımasız olabiliyor. burada okurken insanlıktan çıkmışız gibi gelebilir ancak savaş psikolojisi aynı şeyleri büyük ihtimalle bize de bu yönde işler yaptırabilirdi. savaşta insanı bile gözünü kırpmadan vuranlar inanın bir hayvan ölebilir lüksünü düşünmezler.

    not : filmi hatırlayan yazabilirse güncellerim.

    semi modular red dog olduğunu yazdı. teşekkürler.
hesabın var mı? giriş yap