• walt disneyin külkedisinin şatosunu yaratırken esinlendiği, kral 2. ludwig'in yaşadığı şato.
  • "masal krali" olarak olarak da anilan bavyera krali ikinci ludwig'in 1869'da yapimini baslattigi, gercekten de harika bir manzaraya ve ihtisama sahip tarihi satosu*. richard wagner'e 1868'de yazdigi bir mektupta, "eski alman sövalyelerinin kaleleri (burg) stilinde bir sato" yaptirmak istediginden bahseden "romantik kral" ikinci ludwig, babasi ikinci maximillian'in gotik stildeki satosu "schloss hohenschwangau"nun hemen yakininda yaptirdigi bu yeni sato (die neue burg) icin hicbir masraftan kacinmamis. ancak satonun insaasi ludwig'in 1886'da ölümüne dek tamamlanamamis (en son insaa 1891'de bitirilmis).

    on sekiz yasinda (1864) tahta gecen ikinci ludwig, ülkesi bavyera (bayern) müttefigi avusturya ile birlikte 1866'da prusyalilar'a yenik düsünce, gercek anlamda egemenligini ve siyasi iktidarini kaybetmis. dünya islerinden zaten yeteri kadar anlamayan veya sikilan ikinci ludwig de bunun üzerine, kendini gercek bir kralmis gibi hissedebilecegi masalsi bir dünya yaratmak istemis ve inzivaya cekilip kendini tamamiyla yeni satolarinin yapimina, dogaya ve sanat faaliyetlerine adamis.

    ortacag alman efsanelerine (kugu sövalyesi lohengrin) ve antolojisine ilgi duyan ikinci ludwig'in bu satosunun leitmotivlerinden birisi de kugudur (schwan). ludwig'in kendini özdeslestirdigi bir baska wagner operasi kahramani da, inancin ve günahlardan arinarak safliga ulasmanin timsali olan kral parsifal'mis. dolayisiyla ludwig'in gözünde neuschwanstein'in parsifal'in satosu gralsburg'la (holy grail satosu) benzesmis olmasi muhtemel...

    ikinci ludwig'in dünyadan elini etegini cekmek icin yaptirdigi neuschwanstein satosu, günümüzde yilda yaklasik 1.3 milyon kisi tarafindan ziyaret ediliyormus.

    http://www.neuschwanstein.com/
  • sato deyince gozunuzun onune gelen seye en yakin sato.simdi bile tuylerini urpertir insanin.dunyanin en guzel satosu oldugunu dusunuyorum , ama tabi bu benim fikrim . ayrintilari ve fotograflari icin http://www.neuschwanstein.com/
  • ikinci ludwig, halki tarafindan sevilmedigi icin, ve ulkeyi batiracak derecede masrafli oldugu icin olumunden sonra yarim kalan insaati yarim yamalak bitirilmis bu kalenin. o yuzden disaridan bakildiginda muhtesem gozukse de icinde bitmemis bir suru yer var ve turu epey kisa suruyor.
  • dunyanin yeni 7 harikasi secimlerinde finale kalan 21 yapidan biri.
  • beni gunlerdir deli etmis bir satodur.
  • elfler diyarından bir şatoyu andıran, tanımlamaya söz bulamadığım güzellik.
  • bir başyapıt olan gabriel knight 2'de bol bol görünen kalelerden biridir. bayılırım.
  • walt disney 'in uyuyan guzel masalindaki $ato cizimlerine ilham vermis, almanya'da 2012'de piyasaya surulmesi planlanan 2 euroluk demir paralarin uzerinde resminin yer alacagi muhte$em yapit.
hesabın var mı? giriş yap