• bir enstruman adıdır, en sevdiği dil farsca...tar dotar setar sitar guitar..diye giden enişteleri bol bir soy agacında dalların ve aksanların en hafifidir.....yolunu en cok kaybedendir.....en kendini bilmez....en vakurudur, ayakları yere basmaz...
    şafak'ın *, uğradığı istasyonlardan bilip, gölgesinin peşine düştügüdür, üç tel saçı var o perinin adıdır...
  • aşağıdaki sitede hakkında az da olsa fikir edinebileceğiniz saz.

    http://www.dejkam.com/…aditional/instruments/setar/
  • üç telli ufak bir sazdır. se tare kelimelerinin birleşimdinden oluşur. curayı andırır.
  • öğrenmeye başladığım güzel bir iran sazı. alt telden üst tele temel akord şudur (do 4 - sol 3 - do 4 - do 3) ama keyfinize göre akord edilebilir.
  • www.setar.info adlı bir sitede kendisiyle ilgili her türlü bilgiye ingilizce olarak ulaşmak mümkün.
  • 27 hareketli perdesi olan islam'ın yayılmasından önce pers kökenli setar yaygın olarak kullanılan saz ailesi enstrümanı.
  • bu enstrumanin ustadi kiya tabassian'dir. tabassian kendini pers muzigine adamis ve 1998 yilinda da constantinople adinda harika bir grup kurmustur. tabassian bu enstrumani inanilmaz calar. o kadar guzel calar ki, calarken enstrumanin dogmus oldugu topraklarin kulturunu anlatir. harika bir ornegini polifonik korsikalı grup barbara furtuna ile yapmis olduklari projede "folias" adli eserde nefis bir sekilde gorebilirsiniz.
  • geçenlerde iran'a gittiğimde aldığım, hastası olduğum enstruman.

    (bkz: hossein alizadeh)
    (bkz: massoud shaari)
  • tarihinin milattan 3500 yil kadar oncesine dayandigi soylenir. pena kullanilmadan dogrudan tirnakla calinan bir enstruman ama illa pena kullanicam diyorsaniz boynuzdan yada metalden yapilmis isaret parmagina takilabilen penalari da vardir. titresimler baglamaya gore daha cok ve genellikle sag el isaret tirnagiyla tekrarli bir bicimde vurularak yapılır. ezgiler genellikle alt telle calinip ust teller ise susleme amacli kullanilir. baglama telleri kullanilarak da calinabilir ama baglamaymis gibi calinamaz. setarın bir cok akord versiyonu ve bir cok tel numarası kombinasyonu bulunur. bunlar bolgelere ve muzik turlerine gore degişir ama en çok kullanılan akord şekli alt telden üst tele doğru
    1. tel 261,6
    2. tel 196,0
    3. tel 261,6
    4. tel 130,8
    şeklinde ayarlanır. bunu basit bir tuner uygulamasıyla yapabilirsiniz.
    tel numaraları ise
    1. tel 18
    2. tel 20
    3. tel 18
    4. tel 35 numara celik tel ya da 30 numara bam teli kullanabilirsiniz.
    2. telin bronz tel olması gerekiyor ama turkiye sartlarında bulmak pek de kolay degil. normal tel taksanız da olur.
hesabın var mı? giriş yap