• şekilleri ve üzerindeki susam dışında hiç bir şeyi birbirine benzemeyen iki farklı yiyeceğin karşılaştırmasıdır.

    simit yapmak isteyen vatandaş süt-su-yağ-tuz-şeker-pakmaya karışımını un ile yoğurup hamurunu hazırlar, halka yapar, susamları üzerine yapıştırır, fırınlar. son 20-25 yıldır izmir'e özenenler nedeniyle bu susam yapıştırma aşamasında su yerine pekmezli su kullanmaya başladılar. neyse, neticede çıkan ürün simittir.

    gevrek yapmak isteyen vatandaş su-yağ-tuz-nohut mayası karışımını unla yoğurur halka olarak açar, kaynayan pekmeze atar 7-8 dakika pişirir. pişmiş halkaları kevgirle dışarı alır, susama bular, fırına atar 30 dakika kızartır. yani haşlayarak pişirilen ve sonra fırında kızartılan tamamen değişik bir yiyecektir gevrek.

    özetle, gevrek süt-şeker içermez. nohut mayası ile yapılır. fırında pişirilmez, pekmezde haşlanarak pişirilir. fırında kızartılır.
  • elma ile armut arasındaki farka benzeyen farktır, dolayısıyla gevrek ile simit kıyaslanmamalıdır. şu alıntı radikal gazetesinden:
    "izmirli gevrekçiler, "görünüşleri benzese de simit başka, gevrek başka" diyor! türkiye'nin tek gevrekçiler odası'nın başkanı nevzat duru, izmir'de her köşe başında satılan gevrek ve boyoz hakkında şunları anlattı: "gevrek, hamur yuvarlak olarak bağlandıktan sonra pekmezli suda kaynatılır susama batırılıp fırınlanır. türkiye'de buna benzer tek uygulama ankara'da yapılıyor, ancak orada soğuk pekmeze batırıldığından aynı tadı vermez. simit şekerli, sütlü ve yağlı hamurdan yapılır ve pekmez kullanılmaz. boyoz hamuru ise birinci kalite undan, tereyağ gibi katı yağla hazırlanır, çevrilip, çarpılarak yoğrulduğu için tel tel olur. içine ıspanak, tahin, peynir de konulabiliyor."
    'tarihten günümüze izmir mutfağı' adlı kitabın yazarı gazeteci nedim atilla, kolay bozulmasın diye ekmeği pekmeze batırarak fırınlama geleneğini izmir'e 400 yıl önce çerkezlerin taşıdığını söyledi. boyozu da 500 yıl önce ispanyol engizisyonundan kaçıp izmir'e gelen musevilerin getirdiğini anlatan atilla'ya göre boyozun fırında kabukları ile pişirilmiş yumurtayla yenmesi de musevi yemek kültürünün bir uzantısı. "

    http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=25381
  • izmirli omayanı geçtim, izmirliye bile anlatması zor farklılıklardır.

    o nedenle görsel öğelerden yararlanalım :

    http://4.bp.blogspot.com/…pastane-simiti-yapimi.jpg biz izmirliler ,diğer şehirlerde yaşayan vatandaşların pastane simidi vs. adını verdiği daha yumuşak,daha fazla susamlı ve daha tatlı olan simide simit deriz.

    http://acalya.files.wordpress.com/…09/12/simit1.jpg vapurda martılara atılan sert,daha fazala kızarmış ve daha az susamlı olan simite ise gevrek diyoruz.

    ayrıca gevrekçiler asla gevrek diyemezler.gevüyeğğğğ,gevreğğğğğğğ vs. şeklinde bağırırlar. lakin simit sarayı vb. başarılı girişim sonucu artık seyyar gevrekçi kalmadı, hijyen ve çeşitlilik açısından iyi oldu ama bir kültür yok oldu yahu.
  • sofyalı olmayanların anlamayacağı şeydir.
  • gevrek tuzsuzdur, e doğal olarak tatsızdır da. bunun aksine simitin tadı da tuzu da yerindedir.

    gevrek sadece çok çok acıkıp yiyecek başka bişey bulamadığında yenir. simit her zaman, zevk için, karın doyurmak için tüketilebilir.

    sonuç olarak simit candır, gevrek ise simitin kalitesiz bir imitasyonudur.

    serbest çağrışım: (bkz: boyoz)
  • kişi izmir'e gelip gevreğin tadına baktıktan sonra kendi ilinin simidiyle ancak kıyaslayabilir. istanbul'da bir süre bulundum. tatmadığım fırın kalmadı hiçbir simit izmir gevreği gibi değildi. izmir gevreği -benim tattığım simitlere göre- daha yumuşak, bir tık daha tatlı.
  • simit yumuşak, gevrek kıtır olur.
  • izmir'e gidip 1 yıl yaşadım ve ay da bir muğla'dan bir poşet simit taşıdım. ne olduğu belli olmayan tahta parçası gibi bir şey demek yerine kısaca gevrek diyelim kolay olsun demişler herhalde. (bkz: muğla simidi) kalp ben.
  • izmirliler için fark yoktur. simite gevrek derler bu kadar basit. gerçekten gevrekse de adı gevrektir, 2 günlük bayak bişeyse de adı gevrektir. en azından bende durum bu şekilde.
  • izmirli olmayanın anlayamacağı bir şeydir.
hesabın var mı? giriş yap