• doğal yolla sirke üretiminde önce alkol fermantasyonu gerçekleşir. alkol oranı %10-13 düzeylerine çıktığında, sıvının yüzeyinde ince bir zar oluşur. sirke anası denilen bu zar asetik asit bakterileri içerir. yüzeyde oluşan sirke anası etil alkolün asetik aside dönüşmesini gerçekleştirir. sirkenin oluşumu, bakteriler (asetobakter ailesinde) alkolü asetik aside çevirdiğinde olur.sirke yapmak için, havaya maruz kalmış ve geniş bir üstü olan bir kaba ihtiyacınız vardır, çünkü sirke bakterileri yaşamak için oksijene ihtiyaç duyarlar. bu yöntemle oldukça yavaş sirke üretilir. ama üretilen sirkenin kalitesi oldukça yüksektir. alkol sürekli sirke anasıyla temas halindedir. sirkeleşme devam eder ve 6-8 hafta sonra tamamlanır.üretilen asetik asit alkolden daha yoğun olduğundan dibine çöker. sirkeleşmenin sona erdiği sirke anasının kendiliğinden dibe batmasıyla anlaşılır. yani sirke anası sirke yapımı sürecinde oluşan doğal bir üründür, sirkenin kendine has koku ve tadının oluşmasını sağlar ,tek parça halinde ve kaygan yapıdadır.

    sirke yaparken fermantasyonu sağlamak ve hızlandırmak için başlangıçta maya olarak da kullanılır.

    sirkeleşmenin bittiği, sirke anasının kendiliğinden dibe batmasıyla anlaşılır. süzdüğünüz sirkeden aldığınız sirke anasını yeni kuracağınız sirkeniz de maya olarak kullanabilirsiniz. eğer daha sonra kullanmak üzere saklamak isterseniz ;

    cam bir kavanoza yerleştirip ,üzerini sirke ile doldurup ,ağzını kapatarak,serin karanlık bir yerde muhafaza edebilirsiniz.

    çıplak fotoğrafları için;
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
  • kavanozun içinde görüp denizanası zannettiğim bir garip yaşam formu; sirke yapmak için maya olarak kullanılıyormuş.

    marketlerde satılan sirkelerde sirke anası olmuyormuş efenim; çünkü bu sirkeler raf ömrü uzasın diye pastörize edildiğinden yararlı bakterilerin çoğu ölüyormuş. asıl makbul olan ve şifa için kullanılan ev yapımı sirkeymiş.
  • sirke mayası olarak düşünülebilir. doğal sirke yaparken sirkenin yüzeyinde kendiliğinden oluşur ve sirkenin olduğunun habercisidir. dibe çöktüğünde sirke süzmeye hazırdır. süzümden sonra tekrar sirkenin içine konur ve sirkeyi korumaya yarar. ancak sirke anası büyümeye devam eder. bu sebeple içinde de uzun süre bırakmamak gerek. küçük bir kavanozda üzerine sirke koyularak saklanabilir. daha sonra yeni sirke yaparken maya yapılır.
  • (bkz: gulyabani)
  • ilk sirke denememde olusmadi. elmalar dibe coktu, kokusu degisti filan ama analari yok. suzdum, bekletiyorum hala, olursa diye.

    bir bu bir de eksi maya. bir turlu tutmadilar ya. her turlu imkan sagliyorum ama olmuyorlar. 455 kere de olsa denemye devam, olmadi dezenfektan yaparim artik.
  • ev yapımı elma sirkesi vardı evde. 2-3 yıllık. nihayet bitmeye yüz tuttu baktım içinde tortular ve peltemsi bir oluşum var. aha dedim, anayı bulduk. hemen bir küçük kavanoza aldım bu peltemsi oluşumu ve üzerine biraz elma suyu biraz da bal ekleyerek şöyle mutfağın az ışık alan ama oda sıcaklığında bölümüne koydum. 3 haftada daha kuvvetli ve büyük yeni bir peltemsi oluşum belirdi. artık bunun iyi bir ana olduğunu biliyoruz tabii. dolaptaki bütün buruşuk, eskimiş elmaları kabuk ve çekirdekleri ile küp küp doğrayıp kavanoza bastım, altına bu yeni üremiş anayı koydum. birkaç kaşık bal ve kavanozu dolduracak kadar su.. üstünü tülbentleyip karanlık bir yere kaldırdım. önce gazlandı, sonra gaz kesildi, hala sirke kokusu yok yalnız. neyse beklemeye devam, ara ara da karıştırıyorum. bir süre sonra elmalar dibe çökmeye başladı. koku da sirkeye benzemeye. ama meğer daha olmamış. sonra baktım üst tarafta beyaz peltemsilik başladı yine. önceleri inceydi sonra bayağı kalınlaştı. ve sirkem olmuştu. ilk denemede başarmıştım, çok mutluydum. anayı başka bir kavanoza alıp üzerine kendi sirkesinden koyup buzdolabına kaldırdım. tüm süreç yaklaşık 2 ay aldı.

    ince ana
    ince ana
    kalın ana
    kalın ana
    zafer
    kavanozda ana
    kavanozda sirkeye daldırılmış ana

    e: bu arada, deniz anasına neden deniz anası dendiğini (ya da sirke anasına neden öyle dendiğini) kavradım galiba. benziyor da keratalar.
  • dikkat edin sirke anası zannettiğiniz şey kef de olabilir. bir kürdanı batırmaya çalışın, ana sert olur, kef yumuşak. eğer yumuşaksa, inceyse yani kefse onu alın. kefi temizledikten sonra sabredin ana da oluşacaktır.
  • kombuça anasıyla akraba ve yaptığım araştırmalar sonucu öğrendim ki ikisi zaman zaman birbirinin yerine geçip birbirine evrilebiliyo neyle beslendiğine bağlı olarak. tipleri aynı zaten (bkz: #39052581)
  • (bkz: sirke ruhu)
  • sirke kuzusu da denir, gülşehirde taskobirlik sirke fabrikası varken komşulara halka mevsiminde bedava verirlerdi,
    madem moda oldu, iyisini bilelim alalım, aldıralım.gerçek ve geleneksel sirkenin adresi

    --- spoiler ---

    taskobirlik sirkesinin tercih edilmesinin sebebi %100 üzüm suyundan fermantasyon yoluyla, kapadokya bölgesine özgü kayadan oyma havuzlarda bir yılı aşkın sürede dinlendirildikten sonra, kendi üretimimiz olan gürgen talaşına tutunmuş bakteriler tarafından tamamen doğal yollarla oksidasyon sonucu üretilmiş olmasıdır. bu geleneksel yöntem, taskobirlik’in kuruluşundan bu yana kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze kadar devam etmektedir.
    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap