• yeni görüntüsü yayınlanmıştır. bakınız

    sn 1006, tarihte insanoğlunun dünya gözüyle seyrettiği yıldız ölümlerinden (süpernova) biridir. sn 1006 insanoğlunun nadir olarak şahit olduğu en parlak yıldız patlamalarından biri olmuştur. kurt takımyıldızı yönünde, 1006 yılının mayıs ayında gökte belirmiş, ilk başlarda -8 görünür parlaklığa ve -20 mutlak parlaklığa (neredeyse güneş kadar parlak) kadar ulaşmıştır ve gökte venüs (sabah yıldızı), jüpiter, satürn, sirius (göğün en parlak yıldızı), rigel ve arcturus'tan bile daha fazla parlıyordu. 1006 yılında ışığı dünya'ya ulaşmıştı. aslında yıldız m.ö. 6500-7000 dolaylarında patlamış, ama dünya'ya yaklaşık 8000 ışık yılı uzaklıkta olduğu için m.s. 1006 yılının mayıs ayında ışığı dünya'ya ulaşmış ve o zamanda yaşayan insanlar tarafından dünya gözüyle seyredilmişti.
  • (bkz: #60156441)
  • 2 gün boyunca ışığı ayın dörtte biri kadar dünya'nın pek çok noktasını aydınlatmış bir süpernova. pek çok ilim adamının o dönemindeki notlarında yer alıyor ve bize en yakın olan ali bin rıdvan güney ufuk çizgisinin altında görüldüğünü söylemiş.

    beta nuvi yıldızı yakınlarındaki görülen bu süpernova'nın kanıtları 1960'lardaki ölçümlerle de gösterilmiştir.
  • (bkz: yengeç nebulası)'nın oluşmasına neden olan bir süpernova.

    m.s. 1006 yılında 30 nisan’ı 1 mayıs'a bağlayan gece ibn-i sina, normalde bir tıp kitabı olarak kaleme aldığı (bkz: kitab-üş şifa) da;

    “görünüşe göre yanma ve parlama uzun süre kalıyor, bazen saç lülesi biçiminde, bazen de yıldız kuyruğu gibi görülüyor. genelde kuzeyde fakat bazen de güneyde beliriyor. bazen de yıldızların arasında bir yıldız gibi görülüyor, tıpkı 397 [hicrî] yılında görülen yıldız gibi. üç aya yakın gökte kaldı, zamanla soluklaştı ve yok oldu. başlarda siyaha yakın ve yeşilimsiydi. sonra kıvılcımlar saçmaya başladı. giderek beyazlaştı ve sonra da solmaya başladı. bazen şekli bir sakalı andırırdı, bazen de bir hayvanın boynuzuna benzerdi.”

    sn1006
hesabın var mı? giriş yap