• beyaz renkli, uzunca bir mantar. çok lezzetli olduğu söyleniyor. mesela, söbeleni kanlıca mantarına tercih edenler var.

    "yerini herkes bilmez, bilen de paylaşmaz" gibi yazısız bir kuralı var.

    bunun yanında "çokça bulunur, elini sallasan söbelene çarpar" diyen de var.

    pazarda vs hiç satıldığını görmedim; lakin peşindeyim.
  • adını ''söbe'' yani oval görünümlü olmasından alan posteki mantarı (coprinus comatus).
  • genelde yağmurdan sonra ortaya çıkan mantar türü. pek ayak basılmayan yerlerde bulmanız daha mümkün. mezarlık çevresinde vs. sıkça rastlanıyor. bugün minicik olan mantarı ertesi gün 2 kat büyüklüğünde bulabiliyorsunuz. o yüzden peşini bırakmayın derim.
  • (bkz: pösteki)
  • marmaranın doğusunda döbelen adıyla geçen mantar.

    "gelincik" kraliçe ise , aha bu döbelen/söbelen, mantar aleminin kralıdır.
  • bu mantardan bir dönem o kadar çok tükettim ki görmeye tahammül edemez hale gelmiştim. (bkz: üç gün üst üste aynı yemeği yemek) dağın içinde yaşadığım bir dönem karnım acıkınca gidip toplayıp, yağda kızartıyordum.

    bir de bizim rahmetli anane kokusundan tanırdı mantarı ki bizim üstünden geçtiğimiz mantarlardandı bu mantar da, şimdi haberlerde çok pahalıya satılan mantarlar olduğunu görüyorum bu ve diğer es geçtiğimiz mantarların.

    batı karadeniz taraflarında bol miktarda bulunur. her bölge götünden isim uydurduğu için ismi kaz mantarı olarak geçiyordu. *

    inanılmaz lezzetlidir. biraz tavuk eti kıvamında, fakat daha bir lezzetli, mantarın hasıdır, hafiftir. var mı oralarda bi gastamonulu? la gelüken getürüven hele.

    bir de farklı bölgelerde ismi konusunda genelde mutabık olunan şu mantar türü, mantarların kralıdır:
    (bkz: kanlıca mantarı)
  • her sene ilkbahar ve sonbaharda çıkan, keşfettiğim bir yerden toplamaya gittiğim leziz bir mantar türü. şehir içinde, egzoz dumanı ve hava kirliliği olan yerde bulunanları tüketmeyi tavsiye etmiyorlar çünkü süngerimsi yapısı nedeniyle bir çok ağır metali bünyesine çekiyormuş.
hesabın var mı? giriş yap