• insan aç kaldığında, vücudun kan şekeri düştüğünde ve kişi yeteri kadar -en az 6 saat- uyku aldığında salgılanan hormondur. (bkz: genotropin miniquick)

    somatotropin; vücut proteinini arttırır, protein yıkımını azaltır ve yağ depolarını boşaltır. gençlik hormonu (somatotropin) tüm vücut dokuları üzerinde olumlu etki gösterir; insanı gençleştirir, yeniler ve dokuların büyümesini sağlar. (bkz: genç kalmanın sırrı/@strong)

    genç görünmek, diri kalmak, sağlıklı bir ömür sürmek ve uzun süreli cinsel hayat için günde 1 veya 2 öğün yemek yemek, tırnak ucu kadar bile olsa ara öğün yememek, iki öğün arasında en az 12-16 saat boşluk bırakmak büyüme hormonunun çalışması için yeterli olacaktır.

    bonus: (bkz: spor yapmadan zayıflamak/@strong)
  • hipotalamustan salınan salgılatıcı hormon etkisiyle ön hipofiz somatotrop hücrelerinde sentezlenir ve salınır. büyüme hormonu tüm vücut hücrelerinde mitotik aktiviteyi artırır, protein sentezini hızlandırır (anabolik etki), yağların enerji kaynağı olarak kullanımını uyarır (lipolitik etki), kemiklerde epifiz büyümesi ve kemik olgunlaşmasını düzenler ve glikoz tüketimini azaltıp glikojen olarak depolanmasını sağlar. büyüme hormonu kemik gelişimi üzerine olan etkisini somatomedinler aracılığı ile gösterir. büyüme çağındaki canlılarda büyüme hormonu yetersizliği cüceliğe, fazlalığı ise gigantizm (devlik)’e sebep olur. erişkinlerde tümöral bir yapıya bağlı olarak büyüme hormonu aşırı salınırsa akromegali (yumuşak dokular büyür, kemik kalınlaşması devam eder) adı verilen durum ortaya çıkar.
  • insan buyume hormonunun diger adi.
  • büyüme hormonu, hipofiz bezinin ön kısmındaki hücreler tarafından üretilen, yaklaşık 190 amino asidin bir araya gelerek oluşturduğu bir protein molekülüdür. diğer hormonların aksine tek bir hedef üzerinde çalışmayan büyüme hormonu, birçok vücut dokusunda etkilidir. büyüme hormonu; kemik, kas ve organların gelişiminden sorumlu olmakla kalmayıp aynı zamanda vücut hücrelerinde protein sentez hızını, insülin direncini ve kana yağ asidi geçişini arttırır ve serbest yağ asitlerinin sağlıklı kullanılmasına yardımcı olur. bireylerde boy ve ağırlığın artışının; cinsiyet, yaş ve genetiğe göre beklenen düzeyde olması normal büyümedir. büyümenin bu seyri aynı zamanda kişinin ne kadar sağlıklı olduğunu da gösterir. büyüme hormonu salgısı çocuklukta yükselir ve ergenlik döneminde en yüksek seviyeye gelir. yetişkinlik döneminde azalmaya başlayan büyüme hormonu, orta yaşlarda daha da düşer. büyüme hormonunun salınımı inişli çıkışlıdır ve cinsiyet, yaş, protein ve kan değerleri, uyku-uyanıklık durumu ve fiziksel aktivite gibi faktörlere göre değişkenlik gösterir.
  • kısa formu sth olan, ön hipofiz'den salgılanan ve büyüme çağındaki bir insanda normalin altında salgılanırsa cüceliğe neden olan hormon. tahmin edebileceğiniz üzere de fazla salgılanınca kocaman bir şey oluveriyoruz.
  • ön hipofizdeki somatotrop hücrelerinden salınan büyüme hormonudur. protein metabolizmasında anabolik etkisi vardır. yağ metabolizmasında lipolitik etkili olmakla beraber karbonhidrat metabolizması üzerinde hiperglisemik etkiye sahiptir. azlığı cüceliğe*, çokluğu devliğe* sebep olmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap