• sanki soktuğumun kapitalizmi ütopya değil ve uygulanabiliyor.
    nerede olm tam rekabet piyasası? nerede alıcı ve satıcının özgürce takıldığı pazar? monopoller (tekel) ve oligopollerden geçilmiyor tüm dünyada her türlü pazar. nerede tüketici yararına rekabet? nerede beceremeyenin battığı sistem? kapitalizmin kabesi abd'de bile vergi mükelleflerinin trilyon dolarlarıyla şirket kurtarmadılar mı? siierree amk! anca ergen çoluk çocuğu kandırır sosyalizm boklamalı kapitalizm güzellemeleri.
  • gerçek sosyalizm bu değil aslında çok süper :)

    biri size herhangi bir din ya da ideoloji için bunu söylüyorsa koşarak uzaklaşın.
  • sosyalizm insanların eşit olduğu sosyo ekonomi yönetim sistemidir.

    bugün azda olsa insan gibi yaşayabiliyorsan bunu sosyalizmin argümanlarına sosyalistlere borçlusun.

    çalışma saatleri günleri sosyal devlet anlayaşı vesaire vesaire sosyalistlerin sosyalizm argümanlarını kabul ettirmek için yaptıkları mücadelelerine borçlusun.

    bugün dünya nüfusunun yarısının ölümüne kaçmaya çalıştığı avrupa ülkeleri sistemlerini sosyalistlere ve sosyalizm argümanlarına borçlu.

    o savunduğun kapitalizm ve kapitalistler senin beynini öyle kirletmişler ki tabiri caizse seni eşşek gibi çalıştırıp bir mal gibi alıp sattığından kafan basmıyor.
  • sosyalizm zaten kapitalizm ve komünizm arasındaki köprüdür, hadi komünizm ütopyadır dese belki bir derece anlayacağım da (o da şaibeli ya neyse) tarihteki mevcudiyeti var olan bir olguyu ütopya diye tanımlamak fazlasıyla saçma oluyor... unutmayalım ki, sscb her ne kadar stalin'den sonra bambaşka şekle da dönüşse, gayet sosyalist oluşum örneğidir... ayrıca neden hep paris komünü'ne bakıyoruz -en iyi örnek bu evet ama, bu kadar avrupa merkezli olmaya gerek yok, mao'nun çin'ini, ho şi min'in vietnamı'nı da hatırlayın, bir de che guevara ile fidel castro'nun küba'sını; bu örnekler günümüzde ne hale gelmiş olursa olsun, hepsi tarihe sosyalizm örnekleri olarak geçtiler...
  • sosyalizmin güzelliklerini anlatanlara eskiden beri en çok söylenen zırva. bu zırvayı savunanlara oscar wilde, sosyalizm ve insan ruhu'nda: "ütopya ülkesini göstermeyen bir dünya haritasına göz atmağa bile değmez" diyerek gereken cevabı çok güzel verir.
  • piyasanın görünmez elinin ve tanrı(lar)ın mysterious ways'inin varlığına kesin olarak bakanlarla dolu bir dünyada geçerliliğinin nasıl gerekçelendirildiğini kavrayamadığım iddia. zenginler zengin olmakla fakire fayda sağlıyor, etrafımızda görünmez, nurdan yapılmış kanatlı varlıklar fink atıyor ama şu sosyalizm yok mu... hiç mantıklı değil.
  • almanya da var oldugu icin, esssek gibi vergi ödedigimiz sistem.
    sosyalizm gelince sonra aglamayin ama abi biz calisiyoruz, suriyeliler neden yatiyor yaaa? diye.
    almanyada 5 sene hic bir sey üretmeden bu insanlara kira, su,dogalgaz, yol aylik 2 kisi icin ekstra 1000 € nakit veriliyor.

    buna issiz almanlari da ekle..
    3 türk kardes, mallari tek kisinin üstüne yapip 2 tanesi issizlik maasi aliyor.
    bunlari da ekle.

    sokarin öyle sosyalizme.

    tanim: yamyamlarca parcalanacak bir sistemdir, o yüzden önerme dogrudur
  • insan doğasına aykırı hiçbir sistem uygulanamaz. insan doğası zayıflıklar içerir ve her türlü sistemi çökertir. dinler, faşizm, demokrasi veya sosyalizm fark etmez.
  • sosyalizm bir hedeftir.

    nasıl ki kölelik tamamen kalkmadan önce köleliği kaldırmayı denemiş pek çok toplum başarısız olmuşsa sosyalizm tasarısını denemiş toplumlar da aynı paralellikte başarısız olmuştur. evet insan doğası saldırgandır, fazlasını ister, güçlüler ve güçsüzlerden inşa olmuştur fakat tarih boyunca ezilen sınıflar yönetimi ele alarak daha yumuşak, daha fazla hak tanıyan yapılar inşa etmiştir. yine birilerine "maaşlı köle" diyoruz, ama bu "maaşlı köleler" silah zoruyla çalışmamakta ve isterse işlerini terk edebilmektedir. hatta dilerlerse vatanlarını bile terk edebilirler, ortaçağ'da köyünden bile çıkamıyordu insanlar. tarihin seyri yöneten ve yönetilen arasındaki farkların azalması, yönetici sınıfının büyümesi ve iki tarafın da kendi faydasına uzlaşması ile ilerler. teknoloji, bilim iki tarafın da ortak faydalarından bazılarıdır. siz köleliği geri getirirseniz bugünün teknolojisini sürdürebilirsiniz ancak geliştiremezsiniz. bu ilerlemenin neticesi yönetici sınıfının yönetilen sınıfla birleşmesi olacaktır.

    bunun yolu sovyetçi marksizm midir yoksa başka bir doktrin mi olacaktır bilmiyorum ancak "sosyalizme" antitez olarak sunulan günümüz yapısı bu sosyalist tasarıya ya yer verecek şekilde çökecek ya da bu tasarıya işaret edecek biçimde dönüşecektir. bu bana ütopyadan ziyade kaçınılmaz son gibi görünüyor.

    edit: kuzum siz okuduğunuzu anlamıyor musunuz? "sosyalizm" kelimesi mi direkt sizde alerji yapıyor? kapitalizmi yakalım yıkalım mı diyorum burada?
  • iki bin sene önce köleliğin kaldırılması fikrine karşı edilen muhalefetin günümüze uyarlanmış hali. bi iki yüz yıl sonra şu lafı eden insanlar da tıpkı iki bin sene önceki kölelik sistemini savunan insanları nasıl anıyorsak o şekilde anılacaklar.
hesabın var mı? giriş yap