• antik dünyada, grek alemlerinde yani, sporcuların müsabaka bittikten sonra vücut temizliklerini yapmaya yarayan metal (tercihan bronz) alettir.
    atletler, yağlanıp çeşitli müsabalara çıkarlardı. yağlı vücutlarına yapışan toz ve kumları, hilale benzeyen bu metal alet yardımıyla vücutlarından kazırlar ve daha sonra hamama girerlerdi.
    alet şöyle görünür:
    http://www.pau.edu.tr/laodikeia/images/b_11.jpg

    şu gördüğünüz çılgın delüganlı da kendini bir strigilis yardımıyla temizlemektedir:
    http://upload.wikimedia.org/…clementino_inv1185.jpg
    (adonis kaslara dikkatinizi çekerim oy ki oy)
  • kimi türkçe kaynaklarda "ter kaşığı" olarak türkçeleştirilen aparat*.
  • hem roma hem yunan kültüründe kullanılırdı. kir, ter, yağ gibi vücuttaki toksinleri temizlemek amacıyla banyo (o dönem için hamam aslında) öncesinde strigilis kullanılır ve sonrasında duş alınırdı. genelde sporcuların kullandığı bilinse de askerlerin, zenginlerin, prestiji yüksek kimselerin kullandığı da biliniyordu.

    günümüzde ise kazılarda bulunduğunu görebiliriz. ölü gömme gelenekleri alakalı olsa da kişisel bir eşya olduğunu ve birçok amaç için kullanıldığını söylemek mümkün görünüyor. kadın, çocuk, doktor mezarlarında çıkan strigilis tıptan, temizliğe kadar geniş bir alanda görülüyordu. hatta çok emin olmamakla aşk için kullanıldığı da biliniyor. muhtemelen kir ve vücut yağının bir şişeye hapsedilme düşüncesiyle kullanılmış. ya da belki de çiftler birbirine strigilis hediye ediyordu.
  • roma hamamlarinda kisisel temizligi saglamak icin cogunlukla sporcularin kullandigi ve vucut uzerindeki yag, kum ve terin meydana getirdigi kir tabakasini temizlemeye yarayan kavisli kazima aletidir.

    romalilar saglikli gorunumu ve uzun yasamayi kisisel temizlik anlayisina baglamislar, hamam kulturunu benimseyerek gunluk etkinliklerinin icine almislardir. romalilarin gunluk hayatinda onemli yer tutan hamamlar sadece temizlik icin degil sosyal kulup, halk kutuphanesi, konferans salonu ve hatta sanat galerisi olarak hizmet veren mekanlardi.

    bronz strigilis- ms. 1. - 4. yy. anadolu (bkz: erimtan arkeoloji ve sanat muzesi)
hesabın var mı? giriş yap