• çocukken haberlerde "x'te bomba patladı suçu y örgütü üstlendi" dediklerinde, neden yaptıklarına bir türlü anlam veremediğim eylem.

    haklı edit:
    örgütler eylemleri üstlenir, namus davası olanlar, fedailer ve kalabalıkta osuranlar* suçu üstlenir.
  • çocukken haberlerde "x'te bomba patladı eylemi y örgütü üstlendi" derlerdi. suç olarak kabul edilmezdi biyerlerde bomba patlatmak onların gözünde. ama bir kan davasında birileri başka birilerini öldürdüğünde , öldüren ailenin en küçüğü suçu üstlenirdi. suç üstlenmek böyle bişeydi işte.
  • kimi zaman aile büyüklerinin * kararıyla, aile küçüklerinin * yaptığı şeydir. yaşı küçük suçluların gerek cezai ehliyetlerinin olmaması, olanların da büyüklere nazaran daha hafif cezalara çarptırılması nedeniyle bu yola sık sık başvurulur. gerçeği ortaya çıkarmak için hakimlere çok iş düşmektedir ama bazıları az iş yapmaya meyillidir.
  • bazıları için meslek bu. izmir'in bi köyünde var biri, adı manyak ahmet. çocukluğundan beri milletin suçunu üstlenip onların yerine cezaevine giriyor. misal hödüğün teki pavyonda birini vurup kaçıyor, buna haber ediyorlar, manyak ahmet karakola gidip ben vurdum diyor ve kapanıyor dosya. ben bu işlerde iyi para var sanırdım hep ama çok komik paralar dönüyormuş, 10-15 bin gibi. hatta sanırım son defasında da ödemeyi koyun olarak yapmışlar da çobanlığa başlamış artık manyak ahmet.
    geçen gün arkadaşa dert yanıyormuş, "bu işler yapılmaz artık, içerisi it kopuk doldu, alem bozuldu" diye. cevaevi işte be abi, ne bekliyordun ki? profesörler, diplomatlar mı olacaktı içeride, birlikte entelektüel sohbetler mi yapacaktınız?
    ah be ahmet abim.
  • (bkz: uc maymun)
  • birgün cmkdan aldığım bir dosyada müdafisi olduğum genc babasının sucunu üstlendi. karar celsesinde cocuk birden ben yaptım dedi. savcı cocuk yapmadı üstleniyor diyor. ben yırtınıyorum. müşteki vekili diyor ki bu değil babası yaptı. hakim bir ara verdi. müşteki vekili geldi. daha gencisin bu çocuğun babası ceza alırasa sıkıntı yaşarsın yapma dedi. şöyle cevap verdim;"siz diyorsunuz, ben biliyorum savcı söylüyor, heyet de adamsa buna göre karar verir". ne oldu... babasının suçunu üstlenen genç aldı cezayı. kıssadan hisse bizim ülkemizde suç üstlenmek bir meziyet ve onur işi gösterilir bunu böyle gösterenler ise en onursuz en şerefsiz puştlardır.
  • türk ceza kanunu'nun 270/1'inci maddesine göre suçtur ve 2 yıl hapis cezası vardır. ancak aile bireylerinden birini kurtarmak amacıyla yapılırsa ceza verilmeyebilir. artık hakimin takdirine kalmış.

    tck madde 270 - (1) yetkili makamlara, gerçeğe aykırı olarak, suçu işlediğini veya suça katıldığını bildiren kimseye iki yıla kadar hapis cezası verilir. bu suçun üstsoy, altsoy, eş veya kardeşi cezadan kurtarmak amacıyla işlenmesi hâlinde; verilecek cezanın dörtte üçü indirilebileceği gibi tamamen de kaldırılabilir.
  • bir kere yaptiysaniz, ten gibi yapisir birakmaz bir daha.

    ilk seferinden beridir, ustlendigim tum suclari ve kusurlari almis ve kendime katmisim. yapmadigim seyler, oldugum kisiye donusmus.
  • suçu üstlenmek suçun propagandasıdır, suçun sonuçlarını üstlenmek işlevseldir.
hesabın var mı? giriş yap