• nükleer silahlara sahip ülkelerin savaşacağına inanmak bence saflıktır, ki suriye özelinde rusya'nın müdahalesinin içten içe nato'yu sevindirdiğini düşünüyorum ben. abd'nin pisliğini rusya ve iran temizleyecek ne güzel.

    dünya savaşı kısmına gelirsek, tabi ki uçlarda rusya ve abd düşünülüyordur. ancak başlangıcı geçelim savaşı ilerletelim biraz, eninde sonunda bir taraf aşırı zayıflayacak ve köşeye sıkışacak. köşeye sıkışan ve kaybedecek tarafın sadece 1 tane nükleer silah kullandığını düşünün.

    2. dünya savaşı insanlara çok şey öğretti, bunlardan biri de işin içinde kitle imha silahları varsa savaşı kazananın olamayacağıdır. soğuk savaş dönemini araştırın, şimdiki gerilimler o zamankinin yanında cilveleşme kalır. o bile sıcak savaşa dönmediyse şu an dönmesi imkansızdır.
  • nato ve rusya gibi iki büyük gücün direkt bir savaştan kaçarak yani kendi topraklarında değil de suriye gibi bir ülke seçilerek kozlarını paylaşması olayıdır muhtemelen. bu şekilde fazla gürültü koparmadan kim ağa kim maraba anlaşılacak ve bundan sonra herkes ona göre ayağını denk alacaktır. öteki türlü açık bir savaşa kimsenin götü yemez, nükleer devreye girer ve bu da dünyanın sonu olur.
  • abd ve rusya gibi iki imparatorluğun yarım yüzyıllık soğuk savaş süresince onlarca olaya rağmen doğrudan çatışmayıp dünyanın göt deliği için savaşacağına inanamak mallıktan başka bir şeydir. adamlar zaten yıllardır taşeronları, ileri karakolları vasıtasıyla anavatanları dışında çok kez savaşmış, olan çimlere olmuştur. en kötü senaryoya göre yine mandasındaki ülkeri yada örgütleri birbirleriyle çatıştırarak kimin siki daha uzun oyunu oynar. bu coğrafyadaki diktatörler de kum havuzlarında bölgesel lidercilik oynar.

    raad olun genjler yüzyıldır buralarda oynanan oyun tekrarlanıyor. kaza kurşunundan uzak durun yeter.
  • olasılık dahilindedir.
    ortadoğu dünyanın en önemli konumudur. israil iran rusya almanya ingiltere abd ekseninden bakmak lazım.
    enerji savaşları ve bop burnumuzun ucunda duran büyük bir gerçeklik.
    sığ bir bakışla kürdistan bölünme su bu diye değerlendirmek ahmaklık.
    küresel düzen yeniden şekilleniyor.
    hiçbir ülke 2000 öncesi konumda değil.
    tepedekiler için kalabalıkların hiç bir önemi yok.
    milyar insan ölse de umurlarında olmaz. o yüzden böylesi bir savaş hem yeni dünya düzeni hem de dünya nüfusunun kontrol altında tutulması açısından er geç olacak.
  • 90'lı yıllardan beridir akademik çevrelerce sürekli ortaya atılan bir gelecek öngörüsüdür küresel şiddet dalgası.

    özellikle küresel bir krize eşlik eden şiddet dalgası, devletleri bir üçüncü dünya savaşanın eşiğine getirebilir. fakat modern silahların artık insan neslini yok edecek güce ulaşması; devletlerin topyekun savaş konusunda mümkün olan son ana kadar beklemelerine sebep olabilir.

    dünya hala abd'nin yerini alabilecek küresel bir güç ortaya çıkarmamıştır ve abd dışındaki güçler hegemonya alanlarını genişletmeye veya korumaya devam edecektir. aslında suriye ve ukraynada olan budur bence. bu durum; bölgelerin ve devletlerin daha kaotik bir hal almasına sebep verebilir. bu kaotik süreç küresel güç iddiasında bulunan bütün devletlerin istemediği biçimde küresel terör örgütünü besleyecektir. bu durumda küresel güçlerin; terör örgütü üzerinden yeni bir koalisyon kurmaları muhtemeldir. zira bahsedildiği üzere şu an ki dünya tek kutupludur(öyle görünüyor) ve bu kutup tarih boyunca belkide ilk kez devlet değil kuruluşlardır. bu durum küresel güçlerin fikir ayrılıklarının vekalet savaşları üzerinden devam edeceği ve nihayetinde koalisyonun kurulacağı kanısını güçlendirmektedir (en azından kendi açımdan).

    edit: 16 eylül 2015 tarihli yazısında fehim taştekin de bahsettiğim vekalet savaşları ve onurlu iş birliği(küresel teröre karşı koalisyon) seçenekleri üzerinde durmuş.

    buyrun
  • önlenmezse sonuç zaten bunu gösteriyor dediğim çıkarım.

    nedense aklıma böyle zamanlarda nostradamus'un kehanetleri gelir kıyamet kopmadan önceki karışıklıklar ilk ortadoğu'dan başlayacak ve dünya'ya yayılacak diyordu yanlış hatırlamıyorsam. işte son yaşanan olaylar bunu mu gösteriyor artık, yorum size kalmış.
  • sonunda olacak şey bellidir. suriye ikiye belki üçe bölünecek. ışid yok edilecektir.
hesabın var mı? giriş yap