• çok değil, on yıl içinde sıradan bir donanım haline gelecektir.
  • bize lanse edilmek istenenin tersine; elektrikli araba ile sürücüsüz araba aynı şey değildir. otomobillerdeki köklü dönüşüm sürecinde nedense bu iki olgu bize hep birlikte sunuluyor.
  • park halindeki tüm otomobillerdir.
  • arttırıyorum.

    (bkz: sürücüsüz uçak)
  • artık kırsalda da yolunu bulabilecek olan otomobil.

    mit araştırmacıları, otonom araçların taşradaki iyi haritalanmamış yollarda da gidebilmesi için maplite adlı bir sistem geliştiriyor.
  • hakkında olası kaza durumlarında nasıl etik karar vereceği tartışmaları olan kendi kendine hareket eden otomobil türü.
    otonom araçlarda etik tercihler toplumlara göre değişiyor
  • tahminimce 2050 yılına kadar tüm dünya kullanıyor olacak bu tip arabaları. aslında bu arabalar otonom olarak adlandırılır. sizin kontrolünüzde olan bir şey değil. trafik kazalarında yüzde 90 azalma olacak. arabalara yüklenen sürücü yazılımlarındaki algoritma her türlü olasılığı kriz anında yönetecek. insan sürücülü arabalar bu algoritmalara karşı oldukça yetersiz kalacak. mesela ölümlü kaza anında bu algoritma karşı tarafın mı ölmesine karar verecek yoksa otonom araba sahibinin mi? insan sürücülü bir araçla kaza yapan otonom araba eğer sahibi karşı tarafı değil beni kurtar seçeneğini seçmişse karşı taraftaki insan sürücülü arabanın kurtulma şansı yok. tabi önceliği kaza yapmama ya da en ufak zararla atlatma olacak.

    tesla bu konu ile ilgili bir deney yaptı. deneyde insanlara "ölümlü bir kaza anında otonom şoförün yayaları mı kurtarmasını istersiniz yoksa araç içindekileri mi?" sorusu sorulmuş, deneydekilerin hemen hepsi yaya cevabı vermiş. sonra ikinci soruya geçilmiş "peki karşı tarafın hayatını kurtaran otonom şoförlü bir arabaya sahip olmak ister misiniz?" sorusuna ise büyük çoğunluk "hayır" cevabı vermiş. yani insanların ahlak seviyesi ortada. bu yüzden tek tip ve karşı tarafı kurtarıcı araçların yapılması daha mantıklı geliyor bana. aksi durumda iki otonom araç kaza anında sürekli algortima üretecek ve belki kaza daha feci hale gelecek. en iyi algoritmaya sahip, en zeki araç kazanacak belki de. ama ne olursa olsun insan sürücülü bir trafikteki ölümlere bakılırsa otonom araçlar her halükarda tercih edilmeli ve hatta devletler bu konuda insan sürücülü araçları yasaklamalı. kaza oranını düşürmesi bir yana aracınızı schumacher yazılımlı bir şoförün kullandığınızı düşünsenize, sizi ve karşı tarafı kurtarmak için her türlü olasılığı tahmin edip aracı schumacher gibi kullanan bir araç...
  • hareket etmek için bir insana ihtiyaç duymayan otomobildir.

    bu alan üzerine uzun bir zamandır gerek akademide gerek endüstride çalışan birisi olarak söyleyebilirim ki aslında düşündüğümüzden daha yakın bu teknolojinin piyasaya çıkması. şu anki haliyle bile pek çok şirket insandan daha başarılı modeller üretmiştir (bkz: waymo), üretmektedir. lakin bu araçlarln onaylanması ve testlerin bitip günlük hayatın bir parçası olması için insanlardan iyi olmasını yeterli görmeyen büyük bir kesim var. ahlaki ikilemleri de cabası.
  • türkiye gibi sokakları, yolları düzgün olmayan yerlerde regülasyonlar geç hazır olacaktır, dolayısıyla bu araçlar piyasaya daha geç çıkacaktır. bu araçlarla ilgili ahlaki ikilemleri bulunanlar bir kazadaki can kaybı sebebiyle birilerini yargılayıp cezalandırmak istedikleri içindir. oysa belki de bu araçlar sayesinde ölümlü kazalar yüzde 90 oranında azalacak ama bunu görmezden geleceklerdir.
  • general motorsun 1956 yılında motorama otomobil fuarı için hazırladığı ve sürücüsüz otomobilleri konsept olarak sunduğu video/kısa film için link
hesabın var mı? giriş yap