• kahve demlemek için en iyi yöntemlerden biridir. özellikle japon hario markası yaygın olarak kullanılmaktadır. bu aletle kahve demlenirken izlemesi ayrı bir zevktir. bu aletle kahve demlemek adeta bir ayin şeklinde olur. ateşler, kaynayan sular filan :) youtube vb. yerlerden demleme ritüelini mutlaka izleyiniz. ben bir kahve sever olarak ve tecrübelerime dayanarak syphon coffee maker'da colombia yöresinin kahve çekirdeklerini kullanmanızı öneriyorum. afiyet olsun.

    (bkz: vacuum pot)
  • uzaktan kahve demliyormuş gibi değilde deney yapıyormuş gibi algılanmanızı sağlayan alet.
  • 1. kettle'da su kaynat
    2. suyu alt kısımdaki oval hazneye boşalt.
    3. ispirto ocağını (ya da her neyle ısıtıyorsan) yak.
    4. kaynama tekrar başlayana kadar bekle.
    5. üst hazneyi tak ve iyice yerleştir.
    6. filtre bezini takmayı unutma!
    7. kaynayan su alt hazneden üst hazneye tamamen geçene kadar bekle.
    8. ölçüsünü belirlediğin öğütülmüş kaveyi üst hazneye boşalt.
    9. yavaşça 10 kere karıştır.
    10. en üst kapağı kapat 2-3-4 dk. bekle.
    11. (demleniyor)
    12. ateşi söndür (kısabileceğin bir aparatsa yavaşça en kısık konuma getir)
    13. (kahve alt hazneye iniyor)
    14. üst hazneyi çıkar, sapından tut,kupalara doldur, iç.
  • syphon yöntemi ile kahve yapan ilginç düzenektir. syphon kahve makinesinde, en altta gaz yağı ile çalıştırılarak ısı elde edilen bir bölüm bulunur. bu bölümün üzerine gelecek şekilde üst üste 2 adet hazne vardır. bu iki hazneden altta olana su, üstte olana ise öğütülmüş kahve konulur. bu iki haznenin arasında ise bir filtre ve bu filtreye bağlı, su haznesine doğru sarkan bir zincir yer alır. demleme işlemi yapılırken en alttaki ısıtıcı bölüm aktif edilir. ısıtıcı, üstündeki haznede bulunan suyu ısıtır. ısınmaya başlayan su içine sarkan zincir sayesinde yükselerek, aradaki filtrede geçip üst hazneye ulaşır ve burada bulunan kahveyi demler. demleme işleminin gerçekleşmesi esnasında kahvenin bir çubuk veya kaşıkla karıştırılmasında fayda vardır. demleme işleminin tamamlanmasıyla ısıtıcı bölüm kapatılır. soğumaya başlayan demlenmiş kahve, kahve posasını üst haznede bırakıp, tekrar filtreden geçerek alt hazneye ulaşır ve syphon yöntemi ile demlenmiş kahve içime hazırdır, istenen bardağa alınarak tüketilebilir.
  • en saf kahveyi üretmek için kullanılır. ministry of coffee'de 450 tl'ye satılarak da beni benden almıştır. fiyatın yüksekliği konusunda oradaki head barista, ithal ederken yaşanan bürokratik sorunlardan baya bir dem vurdu. zamanla elbette düşer bu rakamlar. sanırım yeni diy projem bu aleti evde kendim yapmak olacak*. ayrıntıları paylaşırım becerebilirsem*

    resim
    adım adım anlatan video

    edit: drip coffeeist bu alet için 575 tl dedi. vay arkadaş!
  • şöyle bir algı bulunmakta;
    syphon'da demleme yaparken alt haznedeki suyun 1/4'ü üst hazneye çıkınca kahve eklenir demlenme süresi 1-1.5 dakika, filtre süresi 1 dakikadır diye düz mantık düşünen arkadaşlarımız var.

    yani kaynayan suya kahve eklenir ve kaynatmaya devam edilir, demlenme ve filtre süresine sadık kalınır ?

    -bence kaynayan suya eklenmemelidir kahve .ayrıyetten demlenme süresi ve filtre süresi opsiyonel olup kahvenin karakterine ve öğütme kalınlığına göre değişim göstermekle beraber damak zevkine görede demlenme süresinde oynama yapılabilir.

    alt haznede ısıtmış olduğum suyun üst haznede ısısını 91 dereceye düşürüp, single kahve demlediğim ekipman, güçlü gövdeye sahip kahveler elde ediyorsunuz, tabi her kahve bunda demlenmez.. en bilinen syphon markası hario'dur. gater,tiamo,beng gibi markaların'da ürettiği bir ürün olup hario'dan şaşmayın derim.
  • basıncı ve vakumu kullanan, enfes kahveler yapmaya olanak sağlayan, kahve demleme aleti. vacuum pot, vacpots, siphon brewer gibi isimlerle de anılıyor.

    çok fazla bilinmeyen, belçika'da üretilen royal balance syphon coffee maker isimli de bir alet var. çalışma, demleme, kullanımı yani her şeyi aynı. tek farkı görünüşleri. az bilinen bir alet olsa da klasik syphon'a göre çok daha şık, tercih edilesi. bilinen syphonda ise hario, yama, tiamo gibi markalar üretimini yapıyor. genellikle yama ve hario kullanılır.

    çalışma prensibi basınç farkına dayanıyor. alttaki cam fanusun hava ile bağlantısı olmadığı için ısıya maruz kaldıkça iç basıncı artıyor. atmosfer basıncını yendiği anda su, içine daldırılmış olan borudan üstteki kısıma doğru çıkmaya başlıyor. ısı çekilince basınç düşüyor ve vakum etkisi yaratarak suyu tekrardan cam fanusa dolduruyor.

    syphonda sevdiğim şeylerden biri öğütme derecesinde serbest olunabilmesi. tabii serbest olabilmek için öncelikle kullanılan filtre çeşitlerini incelemeliyiz. her filtre çeşidi için farklı öğütme dereceleri kullanılıyor.

    filtre çeşitleri:
    en sık bez /cloth olanı kullanılır. metal veya seramik, iri gözenekli bir tutacağın etrafına sarılır bez. defalarca kullanıldığı ve ince öğütmeye olanak sağladığı için tercih ediliyor. bez yırtılana veya yıpranana kadar kullanılabilir. öğütme boyutu olarak fine oldukça uygun.

    çoğu kahve demleme aletinde olduğu gibi burada da kağıt filtre kullanılabiliyor. arasına sıkıştırılan metal tutacak ile kullanılır. her demlemede yeni filtre kullanılır. öğütme boyutu olarak medium, yani standart filtre kahve makinesinde kullanılan boyut uygun.

    bunların yanında metal mesh filtre de kullanılır. yine defalarca kullanıldığı için tercih edilen bir filtre çeşidi. ayrıca bez filtrede olduğu gibi koku, kirlilik problemi yok. öğütme boyutu ise mediumdan biraz daha iri bir şekilde kullanılır.

    ayrıca cam filtre de var. ne yazık ki satın alabileceğim bir yer bulamadığım için kullanama fırsatım olmadı. kullananı da görmedim şuana kadar. cona drainer veya cona rod filter olarak piyasada satılıyor. metal mesh de olduğu gibi mediumdan biraz daha iri öğütülerek kullanılabilir.

    ısıtıcı çeşitleri:
    en ucuz ve en sık seçileni ispirto ocağı/alcohol burnerdır. fakat bence pek kullanışlı değil.

    onun yerine gaz ocağı/butane burner kullanılmasını öneriyorum. içine doldurulan gaz uzunca bir süre gidiyor, herhangi bir kaçak durumu olmuyor ve en güzel kısmı ise ısı ayarı yapılabiliyor.

    bunların yanında hario beam heater adında inanılmaz güzel bir alet var. içinde halojen lamba bulunduruyor. halojen lamba sayesinde yüksek ısılar verebiliyor. görüntü ise muazzam. fiyatının 150-200 usd civarlarında olmasından da anlaşılıyor zaten.

    zamanlama:
    bu konu tecrübe ile ayarlanması gereken bir şey. eğer öğütme boyutum fineise 1.45 dk steeping süresi veriyorum. ısıtıcıyı kapattıktan sonra vacuum süresi de 30 saniye kadar sürüyor. toplamda 2.15 dakika sürüyor. metal mesh kullanıyorsam ise 2.30-3.00 dakika kadar steeping süres, 20-30 saniye de vacuum sürerek toplamda maximum 3.30 dakikalık süreler veriyorum. en başta belirttiğim gibi farklı süreler deneyerek damak tadınıza göre ayarlamalısınız.

    demleme:
    değişkenlik gösteren parametreleri açıklığa kavuşturduğumuza göre artık kahvemizi demleyebiliriz.

    öncelikle ihtiyacımız olan sıcak bir su. soğuk su da kullanılabilir fakat prosesi oldukça uzatıyor. 70-80 santigrat derecedeki su demlememiz için ideal.

    6*lük ratio kullanmayı tercih ediyorum. kullanılacak kadar suyu alt fanusa doldurulup, ısı kaynağı aktif hale getiriyoruz. filtresi takılı olan üst parçayı çapraz tam yerine oturmayacak şekilde fanusa daldırılıyoruz yatay bir şekilde. suyun 90 santigrat derecelere çıkmasını bekliyoruz. su kaynamaya yaklaştığında parçayı düzelterek yerine oturtuyoruz. bu sırada öğütülmüş kahvemizi üst kısma boşaltarak kronometremizi başlatıyoruz.

    su yükselirken hafif hafif karıştırarak (bkz: pre-infusion) işlemini gerçekleştiriyoruz. fanustaki su üst kısma geçtikten sonra 4-5 defa nazikçe karıştırarak steeping süresinin dolmasını bekliyoruz. bu sırada eğer gaz ocağı veya beam heater kullanılıyorsa ısının şiddeti düşürülür. gereken süre dolduktan sonra ısı kaynağı kapatılarak demlenmenin son kısmı olan vakumlanması da gerçekleşir.

    kahvemiz içilmeye hazır. fakat dikkat edin, dilinizi yakmayın. afiyet olsun.
  • genelde kotu kahve icmek isteyenler tercih eder. (yani bence)
  • en egzantirik kahve demleme yöntemlerinden biridir. yeni yeni türkiye'ye gelmeye başladı. kahhve.com'dan hario marka olanı alınabilir durumda.
  • bakarken breaking bad icindesin gibi.
hesabın var mı? giriş yap