• cevabı hala daha hiçbir inançlı tarafından verilememiş soru.

    kime sorsam, cevap hep laf kalabalığı; "neden böyle bir şey yapsın ki?". hatta en son sorduğum kişi klasik dinci kontrası yaparak üste çıkmaya çalıştı; "her şeyi yakan bir ateşle her ateşi söndüren bir su karşılaşsa ne olur?" diye! (saçma tabi ama cevabını verdim)

    ben tekrar sorayım, "tanrı/allah kendini yok edebilir mi?".
  • tanrı var ile yok kavramlarından muaf olduğundan dolayı sıkıntılı bir sorudur esasen; varlık ile yokluk arası geometrik bir düzlem belirtiyorsa, tanrının durumu o düzlemin dışında bir noktadadır. bu soruya verilecek iki türlü cevap da hatalıdır bu yüzden.

    ama illa ki, düz bir mantıkla bakacak isek ve cevap vermek zorunda isek, yanlış olduğunu bile bile cevabım evet: kendini yok edebilir, kendini kendinden başka yok edebileceği olamayacağı için de tektir.
  • mantıksal çerçevede "evet" şeklinde cevaplanabilecek bir önermenin sorusu.

    --- spoiler ---

    şaşkınlık uyandıracak kadar yararlı bir şeyin tamamen şans eseri evrimleşmesi öyle tuhaf ve öyle olanaksız bir rastlantıdır ki bazı düşünürler bunu tanrı'nın var olmadığının nihai ve sağlam bir kanıtı olarak görür.
    bu sav şuna benzer bir şeydir:
    'ben var olduğumu kanıtlamayı reddediyorum' der tanrı,
    'çünkü kanıt inancı yadsır ve inanç olmadan ben bir hiçim.'
    'ama,' der kişi, 'babil balığı tamamen bedavadan, öyle değil mi? şans eseri evrimleşmiş olamaz. o senin var olduğunun kanıtıdır, öyleyse kendi savınla senin var olmadığın kanıtlanıyor. qed.'
    'vay canına!' der tanrı, 'bunu hiç düşünmemiştim' der ve o anda bir mantık dumanı içinde puf diye kaybolur...
    --- spoiler ---

    (bkz: the hitchhiker's guide to the galaxy)
  • hayır. ancak bu onun kudretine bir zarar getirmez. tanrı şayet yok edilemeyecek türden bir varlıksa onun kendisini yok edebilmesini beklememek gerekir. tanrı çelişkili şeyleri yapmaz.
  • kafa karıştırıcı bir soru.*
hesabın var mı? giriş yap