• olm bi öğrenemediniz empati yapmayı, herkesi kendiniz gibi sanmamayı. ya olaylara bi geniş çerçeveden bakın yeter artık. ben tarhana çorbasıyla büyüdüm, çok da severim. içerken zeytin, bayat ekmek atarsın içine varsa börülce hatta, efsane olur.

    ona bakarsan bana da karadeniz'in mıhlaması hiç hoş gelmiyor, napayım bütün karadeniz'e küfür mü edeyim ??

    tarhana çorbası içenle iletişimini kesermiş, sen önce insan ol da ondan sonra insanlar hakkında konuş at kafası !!!
  • dunyanin ilk hazir corbasi.
  • yoğurt , un , biber, domates ve çeşitli baharatlarla yapılan muhteşem çorba.
    ilk adımı hamur kıvamına getirilen bir karışımdır. bu karışım sıvı oranı yüksek bir hamur kıvamındadır. elinizle dokunduğunuzda yapışır. asla bu karışım tamamiyle un alacak kadar katı olmamalıdır. çünkü hamur bu şekilde bir süre bekletilip doğal mayalanmaya bırakılacaktır. bu mayalanma esnasında iç malzeme arasında aroma dağılımı gerçekleşir. üzeri kapalı bir kapta (benim bildiğim türde) 1-2 gün hareketsiz bırakılır. busüre sonunda suyunu biraz çeken hamur küçük küçük toplar halinde alınarak gün boyu güreş gören (teras, harman...vs) bir yere serilmiş temiz bir örtü üzerine bırakılır. dizme işlemi bitince üzerine sinekler konmasın diye tülbent serilir. sabah erkenden yapılan bu işlem, akşama kadar yükselen ağustos sıcağında hamurun iyice kurumasına kafi gelir.
    hamur ,pütür pütür dağılır bir kıvamdadır artık. akşam olunca el ile ufalanarak bohçaya sarılır. ertesi gün bu ufalanan parçalar tekrar güneşe yatırılır. yine üzerine tülbent serilir ki sinekler hamuru yemesin. akşama kadar bir periyot daha kurumaya bırakılan hamurlar artık iyice suyunu çeker ve yine ufalanırlar. sıcağın şiddetine göre yine ufalanır kalan parçalar. eğer iyi bir tarhana elde edilmek isteniyorsa bu işlem 3. gün de yapılmalıdır ki hamur iyice suyunu çeksin ve bakterilerin üremesine yol açacak faktörlerden (su) iyice arınsın. çünkü tarhana son aşamada artık un tanelerinden briaz büyük bir kıvamda toz haline gelmiştir. bu haliyle hava almayan kavanozlarda uzun süre muhafaza edilebilir.
    işte böyle bir ortamda tarhananın küflenmeden uzun süre saklanabilmesi, suyunu iyice çeken hamur tozu kıvamına gelmesiyle mümkündür. kışları uzun geçen , kara ikliminin çok sert yaşandığı dağlık bölgelerimizde bu çok önemli bir besin kaynağıdır.

    lübnan'da tarhanaya benzer bir çorba daha vardır ki yöre halkı buna kick der. kick tıpkı tarhanaya benzer. hatta tarhanadır diyebilirim. bizdeki usulüyle içine bir dirhem de olsa kıyma katmak sevabtır. kıyma olmayınca tadı biraz eksik kalır.

    tarhana, güneşin tadını ve bahşettiği yaşam coşkusunu duyumsayabileceğiniz, emek dolu bir çorbadır.
  • super karizmatik bir isme sahip corba. uzay mekigim olsa adini tarhana koyardim. tarhana 1, tarhana 2...
  • ismi tarhana değilde antin kuntin bir isme sahip fransız,italyan vb çorbası olsa övecek tipler gelip burada laf ediyor.
    sadece ana evinde içtiğim soğuklara iyi gelen leziz çorba.
  • hazir olanini hic denemedim bile.
    tarhana corbasi ile buyumus bir adam olarak, rahmetli ebemin/teyzelerimin/halalarimin/annemin hatiralarina ihanet etmis gibi olur.
    hani cok sevdigimiz eski filimlerin simdilerde dizilerini cekiyorlar. hatiralarimiza tecavuz ediyorlar. hazir tarhana corbasi da beni icin o..
    fukara çorbası olarak görmek yanlıstır. mayalanması esnasında icerisine cok zengin sayılabilecek karısımlar ile zenginlestirilir.

    un tarhanasi ve goce tarhanasi olarak, iki cesit yapilir.
    domates, biber, sogan kiyilir ve un ile karistirilir. bu karisim mayalanir ve guneste iyice kurutulur. kevgirden gecirilir ve iri taneleri ayrilir. tekrar; elekten gecirilir. un gibi olur.
    kisin icinizi isitir.
    corbanin pisimi esnasinda; kiyma, domates ve yesil biber ilave edilirse gayet guzel olur.
    goce tarhanasi daha koyu ve iri taneli olur. biraz daha eksimsi ve agir bir tadi var.
    kisinin kendi tamak zevkine her zaman saygi duymusumdur. ama; haftanin yedi gunu, sabah ve aksam buyuk bir zevkle icmekten bikmadigim bir corba.
    kemik suyu ve tavuk suyu ile pisirildigi takdirde; muhtesem olur..

    anam getirmis dun.. eli ayagi tuttukca yapar hazirlar bize..
    cok hafif salca ile pisirilir. kuru nane harika olur. kemik ya da tavuk suyu ile pisirecekseniz yag katmayin. gerek yok. karistirirken tahta kasik kullanin mutlaka. topak olmaz.
    sabahlari bir tabak tuketin valla dibcik gibi olursunuz tam gun..

    http://b1110.hizliresim.com/11/10/11/5065.jpg
  • "tarhana tarlaya kadar" derlermiş köylüler bir vakit. ne kadar tok tutacağına dair uyarı mahiyetinde.

    kaynak:dedem
  • şifadır lan, ne demek iyyy

    hala annemler kurutur yaparlar. kış boyu da içeriz mis gibi. üzerine çökelek ufalar öyle yeriz
  • uzerine beyaz peynirle daha hos oldugunu dusundugum super corba. biber salcasiyla yapildiginda yarabbim o ne guzel seydir.
  • şu anda bir tabak sıcacık tarhana çorbası olsa insanın önünde kimse hayır demez. her daim tüketilebilir, ara öğün olabilecek bir çorbadır.
    mesela tarhana içine beyaz peynir konabilir çoğu zaman ama ezine ya da trakya beyaz peyniri tercih edilirse daha güzel olur.
    o çorbanın sıcaklığı ile o peynir kendini salar çorba içine ve tadına tat katar...
    haşlakken içmemek lazım tarhana çorbasını, böyle tabağa koyacaksın ve hafif ılınacak o, yani o kaynarlığı gidecek ufaktan...
    sen tabağa çorbayı koyar koymaz o hafif içilebilir hale gelinceye kadar bayat ekmekleri hemen küp küp doğrayacaksın ve bir teflon tavaya atıp başlayacaksın kızartmaya, hatta kapağını kapatıcaksın tavanın ki ısı kaçmasın daha kolay kıtırlaşsın... böyle ekmekler hafif kızarcak, iyice suyunu kaybettiğinde tam kıtır kıvama gelmiş olacak.

    işte o an çorban da hazır içilebilir sıcaklığa düştüğünden ve bu esnada o güzel beyaz peynirler eridiğnden üzerine sıcak kıtır küp ekmekleri atıp bir güzel harmanlayacaksın çorbayla...
    o ekmekler hafiften tarhanayı çekmeye başlayacak ve çorbanın üstüne yarım kepçe daha sıcak tarhana ilave edeceksin ve artık tarhana çorban sıcak ve kıtır ekmekle tüketmeye hazır...

    bir tabak yedikten sonra bir tebessüm çökecek yüzüne, oh be doydum ne iyi geldi diyeceksin...
    işte o an tarhananın sihirli gücünün ortaya çıktığı andır...

    bilgisayar başında iken insanın canı tarhana çeker mi?
    çeker tabi...
    bak şimdi çekti bile öyle değil mi?
hesabın var mı? giriş yap